Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stočené kilometry?

Vitek
Diskuze (72)
Český zákazník je při nákupu ojetého vozu vystaven mnoha rizikům. Jedním z nich je například stáčení kilometrů. Některé autobazary v tomto směru suplují nedostatečnou roli státu.

Nejen zahraniční, ale také tuzemští odborníci na problematiku odcizených vozidel považují Českou republiku za zemi, kde je velmi snadné legalizovat vozy pocházející z trestné činnosti, omlazovat je a upravovat počty ujetých kilometrů. Jak je to možné? Je to především kvůli nedostatečné a nekvalitní legislativě.

To, co je v České republice naprosto běžné, je ve vyspělých zemích západní Evropy téměř nemyslitelné. Například možnost, aby třetí osoba přihlásila vozidlo pouze na základě plné moci, která navíc nemusí být ani ověřená. Teoreticky tak může dojít k absurdní situaci, kdy zjistíte, že vaše auto už vlastně není vaše, protože někdo došel na magistrát s doklady o vozidle a jakousi plnou mocí a automobil přehlásil. Nebo naopak zjistíte, že vlastníte vůz, který jste nikdy neviděli.

Proč to tak je? Proč je občan České republiky vystaven osobnímu riziku kvůli nekvalitní práci zákonodárců? Proč je například novela zákona 56/2001Sb., která by měla výše uvedenou problematiku řešit, ve Sněmovně už několik let a jediný viditelný výsledek práce poslanců je možnost pořídit si registrační značku na přání? Je to skutečně to, co občany pálí nejvíce? Značky na přání?

Ať si myslí kdo chce, co chce, ale zdá se, že nejvíce práce v boji proti stočeným tachometrům a vozidlům s právní vadou odvádějí v současné době autobazary. Alespoň tedy některé. Mluvíme samozřejmě o autobazarech, které mají letitou tradici, které svoje jméno budují několik (možná i desítek) let a které investují do prověřování nabízených vozidel miliony korun ročně. Těmto autobazarům totiž současná situace kazí jméno a pochopitelně i byznys.

Takový názor vyvolá pravděpodobně velkou diskuzi, nicméně je objektivní pravdou, že česká společnost obecně nahlíží na prodejce ojetých vozidel jako na subjekty, které využívají nekvalitní a nedostatečnou legislativu k podvádění zákazníků a svému obohacení. Asi tomu tak v některých případech skutečně je, nicméně je neoddiskutovatelným faktem, že právě velcí prodejci ojetých vozidel jsou takovou situací poškozováni a sami se snaží navrhovat legislativní změny.

Před branami těchto autobazarů totiž denně stojí davy těch, které nezastavila české legislativa. Ta má stále vrata dokořán, takže kradené, nekvalitní a stočené automobily bez problému projíždějí. Jedinou bariérou, která v současné době zabrání umístění takového vozidla na český trh je v tuto chvíli pouze kvalitní a poctivý autobazar. Legislativa prostě nefunguje…

Jeden příklad za všechny: Několik let diskutovaná novela zákona 56/2001 Sb., v jejímž návrhu bylo stáčení tachometrů výslovně zakázáno, byla v minulých týdnech smetena ze stolu. To se jistě líbí těm, kteří tachometry stáčí i těm, kteří je kontrolují, nicméně běžný občan na tom opět prodělá. Argumentace zákonodárců, respektive Hospodářského výboru a Ministerstva dopravy, že stáčení tachometrů lze postihnout již podle stávající legislativy, je více než úsměvná.

Kdyby tomu tak skutečně bylo, byl by jistě někdo za posledních deset let za tento čin potrestán. Existuje jeden jediný případ stáčení tachometrů, který byl ve zmíněném období řešen, vyřešen a viník potrestán? Pravděpodobně neexistuje. Takže jak to tedy je? To se tachometry nestáčí a někdo nám jenom věší bulíky na nos, nebo se stáčí, ale je to současnou legislativou v podstatě nepostihnutelné? Poslanci raději řeší společensky naprosto nedůležitou možnost registračních značek na přání. Proč? Protože běžný občan, který šetří několik let na automobil, není pro poslance důležitý. Důležitější je pro ně asi ten, kdo si za deset tisíc korun koupí registrační značku, třeba KING 001…

Jan Tůma

Vitek
Diskuze (72)
27. 2. 2014 13:24
je to hnus velebnosti...
co víc dodávat..kontrolujte auta pořádne.. www.cebia.cz, www.kontrolavozu.cz, www.puvodvozu.cz kašlete na ty povídačky prodejců v bazarech, beztak vás jen tahaj za nos kvůli zisku..Prostě hnus
17. 8. 2013 12:40
Nedivím se
Aby se nestáčely kilometry, když lidé věří 200 tkm u 10 let starého auta z Německa... Stačí se podívat na mobile.de a člověk vidí, že auta tam najedou přes 100 tisíc ročně úplně běžně. Ale český člověk chce auto do 120 tkm... Stačilo mi inzerovat mechanicky naprosto perfektní, udržovanou Octavii s nesmrtelným motorem AGR a stavem skoro 300 tkm. V inzerci neprodejné. Koupil ji bratr, bez jediné závady mu věrně slouží, stejně jako VW LT s více než 700tkm.

Byl jsem se jednou podívat na BMW 320D, s údajně jen 200 tkm. Už při pohledu na logo AAA na SPZ, bylo jasné, že to nebude košér.
Dovoz Německo, žádná servisní knížka, nic. Jen jeden klíč. Nepasující nárazníky, maska po bouračce opravovaná velmi fušersky. Dobouchané a neošetřené plechy s počínající korozí. Dorasovaný interiér. Motor před smrtí. Pazvuky od diferenciálu, zepředu při vyrejdování atd. I kdyby v tom jezdil dřevorubec po polních cestách, neměl by šanci to auto tak zničit při uvedených kilometrech. Reálný stav bych odhadoval k půl milionu, možná i více.
Krásná to vzpomínka na tento vůz, když čtu o velkých autobazarech. Osobně jsem bazarů prošel dost a naznal, že mnohem lepší je rozhodit sítě po okolí a hledat jen soukromé inzerenty, ne kšeftaře, kteří musí na přesyceném trhu s dostatečným ziskem prodat šrot.

6. 8. 2013 10:35
Re: Takové drobné thema:-)
jako jinde u psaných diskuzí platí, že podle sebe soudím tebe........ Takže - pokud už se do toho takhle hezky opřeš - tak se nejdřív zeptej, jinak je to trošku - slušně řečeno unáhlené. Připomíná mi to takové hospodské - chceš před držku, že se mi směješ?
Vidíš v tom příspěvku někde, že obhajuji podvodníky? Fakt? No tak to gratuluju. Ale budu velmi rád, když mi tu část odcituješ..... všimni si, že příspěvek needituji....
A jinak - Sice jsi odkázán u lékaře na jeho odbornost, jako ostatně i jinde, ale pokud ti lékař bude tvrdit kvůli kuřímu oku, že Ti musí po jednom pohledu bez dalších vyšetření udělat lobotomii, tak mu asi věřit nebudeš že?
Ano - cena vozů je u nás - ostatně v celé Evropě - hodně vysoko a neodpovídá spotřebnímu zboží, natož teď - v době, kdy se auta nedělají jako před lety, ale právě to je důvod být obezřetný. Vždycky se najdou vychcánci, co budou chtít druhé obrat pro jejich těšení se na "nový" ojetý vůz.
To, co píšu - tedy jestli dobře čtu - je to, že lidé nevěří těm, kteří jsou poctiví a přiznají mnohdy velkou porci kilometrů, ale u auta s jasně doloženou historií a servisem a upřednostňují "volavky" - nízký nájezd a bla bla bla - a to jenom proto, že jim to někdo řekne. Fascinuje mne,jak nejsou schopní dát pár korun za telefonát do servisu, kde bylo auto údajně servisováno, stejně tak, jako si sehnat za pár stovek - třeba - někoho, kdo jim zavolá do Reichu a umí německy. A pak se diví a "stát nás měl ochránit". Jasně, že je tady mizerná legislativa, ale vždycky se v okolí najde někdo, kdo Ti poradí a pomůže. A pokud někdo chce ušetřit třeba tisícovku za prohlídku v autorizáku ve vidině "že mu budu věřit" - tak to je čí chyba? Moje?
Podiv nad tím, jak lidé slepě věří při investici není výsměch - je to povzdech....... A to se netýká jen aut. A jestli Tě to uklidní - kdysi jsem si také naběhl s jedním autem - ale od té doby jsem kupoval už 5 ojetých aut a vždycky podle zásad, které jsou běžně k dohledání - a musím zaklepat na něco dutého - nejlépe na svou hlavu - dost dobrý....
6. 8. 2013 09:52
Re: Takové drobné thema:-)
že se u nás "upravujou" auta ve vyším procentu než na západ od našich hranic bylo v posledních letech propíráno napříč medii. že je u nás vysoký pruměrný věk aut neni proto že by češi měli v oblibě rachotiny,ale stačí ae podívat jaký jsou příjmy u nás, jaký na západě a jaký spotřebitelský ceny u nás a na západ od nás - inu kdo je nucen se vejít do určitýho nízkýho cenovýho stropu...
směješ se tomu kdo naletí? a proč? neměl by být cílem urážek spíš ten kdo podvádí než ten kdo ošidí druhé z jejich neznalosti?
Možná se ty vyznáš v autech...ale měl by sis uvědomit, že když pujdeš k lekaři, jseš závislej naprosto stejně závislej na tom co ti dotyčný řekne a jestli ty mu uvěříš...umíš si představit, že by se lékař choval obdobným zpusobem?
přijde ti normální že se ti bude někdo vysmívat že sis nechal dát endoprotezu, kterou budeš muset měnit za pět let místo dvaceti a přitom si zaplatil stejně..?
fascinuje mě, že se tu někteří zastávají těhle vychcánků, kteří využívají zcela přirozenou neznalost druhých
6. 8. 2013 09:35
Re: Poslední odstavec
A kdyby tou vládou která to neschválila byla levicová, tak bys tu ted nadával na ty parchanty komančský, který tu rozkrádali stát čtyřicet let a ted v tom pokračujou vid... :no: fakt jen ubohej tendenční výkřik abys dal najevo že si fanoušek pravice a tedy tý správný strany u nás...hrdinský :-)