Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stratos se vrátil do soutěží: Video z AvD Sachsen Rallye

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Fanoušci mohou jásat. Nový Stratos se vrátil do automobilových soutěží a napodobil tak slavný originál s logem Lancie.

Zapomeňte ale na mistrovství světa. Objevil se na startu letošního ročníku Sachsen Rallye doslova za humny od českých hranic: ve Zwickau. Iniciátorem comebacku je pochopitelně muž, který stojí za stavbou prvního novodobého Stratosu - Michael Stoschek. Noty mu v tomto případě četl navigátor Dieter Hawranke.

Oba pány bychom v oficiální startovní listině hledali marně, a to se v tomto klání na tratích rychlostních zkoušek prohánějí opravdu různorodá auta od starých WRC přes speciály S2000 a gétéčka až po patřičně ostré Trabanty. Jeli tak mimo pořadí. Zvuk vidlicového osmiválce Ferrari 4,3 l s výkonem 397 kW (540 k) je ovšem impozantní. Připomeňme, že vůz váží 1247 kg, takže o patřičné jízdní zážitky určitě není nouze.

Stoschekův syn Maxmilian proháněl černý vůz nedávno také na okruhu ve Spa. Zdá se, že nezahálí, možná by mu ale místo asfaltu spíše slušela šotolina. Kdy (a zda vůbec) se dočkáme dalších exemplářů, je zatím ve hvězdách.

Výroba na objednávku byla oznámena již v únoru letošního roku, neboť se našla asi čtyřicítka vážných zájemců. V tuto chvíli však neexistují žádné informace o tom, zda a kým byl nějaký další kus dokončen.

Lancia s projektem nemá nic společného, financuje jej dodavatel dílů pro automobilový průmysl Brose Fahrzeugteile, který je v držení rodiny Stoscheků. Proto se také černému klínovitému bolidu říká Brose Stratos.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Choochoo
14. 7. 2011 07:28
Re: Krásný
jo, jo, to by se mi taky libilo v garazi :yes:
13. 7. 2011 18:07
Krásný
Akorád Sandro Munáry zastárl.