Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Střešní nosiče Thule Professional - Konec střešních improvizací!

AutoProfi
Diskuze (4)
Švédská firma Thule se chopila velké příležitosti. Uvádí na trh střešní konstrukce a nosiče, usnadňující přepravu nářadí, stavebního a jiného materiálu.

Její specialisté se poučili z improvizací, které si po celé Evropě svépomocí a podle svých specifických potřeb vyrábějí řemeslníci. Thule nabízí odolná, bezpečná, trvanlivá a úhledná řešení, hodná skutečných profesionálů.

Až dosud se mohli montéři a řemeslníci cítit ukřivděni. Výrobci automobilového příslušenství jako by na ně zanevřeli nebo zapomněli, rozhodně se k nim chovali dost macešsky. Je pravda, že lehká užitková vozidla mají dobře vyřešené nakládání. Jsou tu praktické posuvné dveře, na rovné a co nejníže umístěné ložné ploše fixační oka a protiskluzová podlaha, na sklech ochranné fólie či mříže.

Jenže co v případě, kdy vezete víc, než se vejde na korbu valníčku nebo do skříňové dodávky? Jak se vypořádat s tak neskladnými materiály, jako jsou příliš dlouhé trubky, latě, lišty nebo desky? V tom případě musíte řešit hned několik problémů: vyzdvihnout takový materiál do dvou- až dvouapůlmetrové výšky bývá fyzicky namáhavé, fixace tradičními popruhy není právě bezpečná a jejich přivazování zabere spoustu času. Nedostatečně zabezpečený náklad se navíc může při intenzivním brzdění uvolnit a setrvačná síla jej vrhne na vpředu stojící vozidlo. Kovové trubky pak působí jako beranidlo a radši ani nedomýšlet, jak končí v zadním skle rodinného vozu.

V celém vesmíru se navíc krade a zvláště plynaři by mohli vyprávět, kolik nedostatečně zabezpečených měděných trubek jim už pobertové sejmuli ze střešních nosičů.

Na trhu s automobilovým příslušenstvím přetrvávalo v tomto ohledu vakuum, a tak se každý uživatel musí s daným problémem vypořádat po svém. K přepravě trubek se používají tubusy z dlouhých novodurových rour, zvedání břemen na střechu řeší rozličné kladkostroje, improvizované rampy, případně pomocné žebříky. Drobnosti lze umístit v obvyklých střešních boxech, jenže ty postrádají přihrádky. Kdo svoji dodávku používá jako prodejní stánek, chrání sebe i své zákazníky před sluncem nebo deštěm slunečníky či markýzami, adaptovanými pro montáž na lehký užitkový automobil.

Vývojáři Thule byli proto před několika lety zaměstnavatelem vysláni na studijní cestu po Evropě, během níž prozkoumali a zdokumentovali spoustu neortodoxních, někdy kuriózních, jindy překvapivě důmyslných a nejednou bohužel nebezpečných řešení vyráběných "na koleně". Přidali vlastní nápady, zkušenosti s moderními materiály a postupy užívanými v dosavadní produkci a nyní prezentují dosti široký sortiment Thule Professional.

Zachovali žádoucí kompatibilitu s výrobky pro volný čas (to se týká úchytů, tvarů nosných profilů a mechanismu fixačních prvků), navíc připravují postupné rozšiřování nabídky o další speciální nástavby.

Základ uvedených konstrukcí tvoří lehké a přitom tuhé profily z hliníkových slitin a polymerů, odolné proti mechanickému poškození. Díky kvalitní povrchové úpravě jsou estetické a snadno je vyčistíte. Aerodynamickou optimalizací se podařilo poměrně výrazně snížit odpor, který každá členitá nástavba klade obtékajícímu vzduchu. Profily jsou zapouzdřeny, pro přepravu materiálu se používá tubusů, v nabídce nechybějí spoilery a krycí rolety. To vše znamená nižší spotřebu paliva a hlučnost.

Trubicový box lze doplnit posuvnou vnitřní přepážkou (obsah poté není třeba vytahovat ve stoji na špičkách, stačí zatáhnout za snadno dostupnou strunu), případně rozčlenit do několika přihrádek, aby se vám nepomíchaly jednotlivé typy trubek nebo lišt. Tubus můžete otevřít na obou koncích, jeho víka jsou zabezpečena zámky. Díky masivní konstrukci se vypořádají se setrvačnou silou, pohybující při brzdění leckdy těžkým obsahem. Jejich masivní vložky působí důvěryhodně, plastové kryty s ocelovými výztužemi lupič jen tak nerozštípne.

K boku vozu můžete připevnit roletu z odolné textilie, potaženou PVC. Stříška o rozměrech až 2500 x 3500 mm pak před deštěm nebo ostrým sluncem a škodlivým UV zářením chrání buď zákazníky vaší pojízdné prodejny či zaměstnance, kteří si přímo u vozu mohou pomocí markýzy ovládané klikou vytvořit improvizovanou, ale krytou dílnu.

Nejen osoby menších postav ocení výhody sklopného nosiče žebříků, nabízeného za 13 050 Kč včetně DPH. Významně šetří vaši páteř, neboť snadným horizontálním posunem žebříku k hraně střechy a poté jeho sklouznutím po nakloněné rovině zhruba o půl metru níže můžete s fixačními popruhy manipulovat ve výši očí, nikoliv kdesi nad hlavou, kam ani nedohlédnete. Během firemní prezentace ve švédském Malmö jsme se přesvědčili, že snímání nebo naopak upevňování je podstatně rychlejší a méně namáhavé než dosud.

Zkoumáte-li zblízka dílenské zpracování mřížových „zahrádek“ a střešních nosičů Thule Professional, určitě nepřehlédnete poctivé dimenzování a přesné slícování i dobrou povrchovou úpravu. Zvláštní pozornost si zaslouží důmyslné řešení popruhů, fixačních ok a zarážky, vymezujících polohu přepravovaných předmětů. Thule používá sklopné zarážky, vyčnívající jako „uši“ nad linii střešního nosiče. Proč sklopné? Usnadníte si nakládání nebo skládání a jedete-li s prázdným nosičem, nebude konstrukce tolik hlučet.

Po počáteční nedůvěře k trvanlivosti polymerových materiálu jsme si vyzkoušeli, jak bezohledné zacházení si výlisky s vloženým ocelovým prutem průměru 2 mm nechají líbit.

Potom už není překvapením ani velkorysá pětiletá záruka, kterou firma Thule na produkty z řady Professional poskytuje. Radost dělat, když máte kvalitní nářadí!

Zdeněk Vacek, Malmö, foto autor a archiv

Za kolik?
OznačeníCena v Kč (vč.DPH)
Sklopný nosič žebříků13 050 Kč
Zarážky580 Kč
Sklopné zarážky1 450 Kč
Trubicový box16 240 Kč
Přepážka pro trubicový box3 190 Kč
Šrouby s okem380 Kč
Rohatka s popruhem440 Kč
Markýza 2,6/3,0/3,5 m24650/27550/30450 Kč
Nosič žebříků2 840 Kč
Roller 650/1100 mm1740/2180 Kč
Klíč k patkám 750 a 755290 Kč
Nosná tyč, 1200/1350/1500/1750/2000/2020 mm3770/3770/3770/4640/4640/5800 Kč
Patka 9511/9521/95311890/2060/2550 Kč

AutoProfi
Diskuze (4)
16. 5. 2019 19:08
Re: stresni nosice
No já bych raději teda doporučil se podívat na něco nezávislého než na konkrétní shopy :). Když už tak třeba https://www.arecenze.cz/pricniky/
10. 11. 2017 10:06
střešní příčníky
Máte někdo zkušenost s příčníky Menabo Brio? [odkaz]
27. 5. 2016 12:01
stresni nosice
Střešní nosiče se dají levně sehnat na [odkaz] :-)