Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bazar: Subaru Forester SG – Vítězný trojbojař

Ladislav Čermák
Diskuze (7)
Skutečné jistoty všude pomalu ubývají. Jednou z posledních je druhá generace Subaru Forester, nejuniverzálnějšího auta na světě. V ničem nebyla nejlepší, ale vše umí minimálně velmi dobře.

Japonský trojbojař nejlépe spojoval sport, práci i lehký terén, postrádal ovšem krásu a s manuální převodovkou také ESP. A pochopitelně diesel – částečné řešení představovala značková přestavba na LPG – pak ale rezerva překáží v zavazadelníku. Plyn je však tabu pro verze turbo.

Forester se chlubil nezničitelným mezinápravovým diferenciálem v podélné ose vozidla, u atmosférické verze také dvoustupňovou redukcí. Provedení s automatem postrádala jedno i druhé – pohon zadních kol se připojoval elektromagnetickou vícelamelovou spojkou, která nevydrží věčně. Odškodněním byla možnost stabilizačního systému VSC pro vyšší výbavy.

Pod kapotou se vystřídaly dvě generace plochých čtyřválců s turbem i bez něho. Zatímco novější atmosférický dvoulitr se spokojí s devíti litry benzinu, dřívější jednovačkový je sice trochu spolehlivější, ale také slabší i žíznivější. Turbo srší dynamikou, schopnou v šikovných rukách srazit sebevědomí

lecjakému floutkovi. Po roce 2005 původní přeplňovaný dvoulitr dokonce nahradil o půl litru větší motor z Imprezy WRX. Ten však kromě ukrutného turboefektu ztratil i část někdejší trvanlivosti a nevyhnul se občasným závadám.

Prostor vzadu a litráž kufru nepotěší, pětistupňové manuály neoslňují přesností, nízké těžiště však pojí stabilitu s komfortem a robustní konstrukce vydrží i dlouhodobé namáhání. Bezrámová okna či skloněné sedačky připomínají kupé a ergonomický interiér dojem umocňuje. Devizou je kvalita – čtvrt milionu kilometrů zřejmě vůbec nepoznáte. Proto dejte pozor na podvodníky, zde se jich však točí řádově méně než u mainstreamových značek. Japonský exot vám neukradnou a s opravami pomůže fanouškovská komunita – značkový servis bývá dražší. Příliš často ale potřeba nebude, protože forester bourá statistiky spolehlivosti.

Mezi nemnohé problémy patřily závady těsnění pod hlavou (2,5 l z prvního roku produkce), životností neoplývá ani automatická převodovka. Vibrace ohlašují skon hydraulického měniče a velmi drahou opravu. Exempláře s „koulí“ zaslouží důkladnou kontrolu spojky, převodovky i brzd. Permanentní pohon 4x4 je citlivý na řádný tlak v pneumatikách, jinak se odvalují kola rozdílnými rychlostmi i na rovinkách a permanentním namáháním odcházejí zavírací spojky mezinápravového a zadního diferenciálu.

Zásoba oleje je tradičně malá, rozsáhlé škody způsobí i uvaření. Forester se chlubí jednodušší verzí samonivelačních tlumičů, měkké pérování pod nákladem nejdřív poklesne, při jízdě se musí „vyhoupat“ zpět, jinak následuje drahá výměna. Pasivní dotěsňovací systém bezrámových dveří působí spolehlivě. S rozvodovým

řemenem se po 100 000 km mění i vodní pumpa a napínací kladka. Ověřte si, že to předchozí majitel udělal.

Několik raných přeplňovaných dvaapůllitrů se kvůli výrobní chybě zadřelo, před nákupem se přesvědčte, jak často předchozí majitel hlídal hladinu oleje a zaměřte se na první příznaky přidření, tzn. neobvyklé klepání z motoru. Na tuto škodu platí prodloužená záruka na 200 tisíc kilometrů

MOTORY
2.0 SOHC 92/103 kW EJ20J, 5MT/4AT, do 8/05
Jistota nízké ceny a znamenité spolehlivosti, ovšem spotřeba přes 10 litrů i při klidné jízdě. Podčtvercový jednovačkový agregát se pojil se základní výbavou, nikdy ale nepostrádal redukční převodovku a umí nabídnout automat.
2.0 DOHC 116 kW, 5MT/4AT, od 9/05
Dokonale lineární charakteristika, spotřeba do 9 litrů, čiperná dynamika, jenže složitější konstrukce s vyššími (stále však nízkými) riziky. S přehledem nejlepší volba, dostupná i s automatem – ten ale postrádá redukci a k možnostem problému přidává opotřebenou spínací spojku a měnič převodovky, nabízí ovšem ESP.
2.0 Turbo 130/162 kW EJ20, 5MT/4AT, 8/05–7/06
Agregát ze staré školy – nekompromisní, s obrovskou turbodírou a stálou žízní. Naproti tomu s charismatem a výdrží delší než u pozdějších jednotek 2,5 l. Proti atmosférickým verzím přidává viskózní závěr zadního diferenciálu, jenž zvyšuje trakci i servisní rizika. Výkonnější provedení se v ČR neprodávala.
2.5 Turbo 155/169 kW, 5MT/4AT, od 9/05
Daleko plynulejší průběh síly při stejné spotřebě ve srovnání s dvoulitrovým turbem. Uživatelsky i jízdně příjemnější, ale se zvýšenými (stále ovšem přijatelnými) riziky a sklony trestat surové zacházení zadřením či rychlým zničením spojky. Berte jen zachovalý kus od důvěryhodného majitele a připravte se na jedenáctilitrovou spotřebu.

Ladislav Čermák
Diskuze (7)
18. 5. 2012 15:58
Re: Mýtus
tak skus sa viac rozpisat
mozes pri tom aj co to o impreze ci legacy popisat
17. 5. 2012 12:35
Mýtus
Tento článek je pouze snůškou mýtů tradujících se o tomto voze. Bohužel málo z napsaného je pravdou a mnohé je přímo nesmylsem. Příkladem budiž mezinápravový diferenciál u MT. Bolest všech Forestrů. Samonivelační tlumiče to samé. O opotřebení uložení náprav a korozi karoserie i podvozku ani nemluvě.

Co se týká spotřeby, musím se připojit k poznatku předchozího pisatele. 4-vačkový motor krásně jede a propůjčuje autu o dost lepší dynamiku, ale za cenu vyšší průměrné spotřeby a to i při velmi poklidné a plynulé jízdě.
Avatar - m.z.
17. 5. 2012 11:15
Re: motory
Je jedno, co měli v Japonsku. U nás byly jen výkonové verze, které jsem popsal.
17. 5. 2012 09:24
Spotřeba
Měl jsem doma Forester 2.0 bez turba r.v. 2005 a teď Forester 2.0 bez turba r.v.2007. Myslím, že v článku je mylná spotřeba těchto dvou motorů. Se starým motorem 92kW (najeto za dva roky cca 100.000) se dala spotřeba udržet i pod hranicí 8 litrů. Ne často, ale na delší trasy s lehkou nohou se to dalo. Celkový průměr jsem udržel těsně nad hranicí 9-ti litrů. S pozdějším motorem 116kW jsem se i na dovolené nedostal pod 9litrů. Celkový průměr na spotřebě u mě činí cca 10,5l. Že bych měl nějakej záhadnej motor v původním nebo v současném?
17. 5. 2012 00:14
Re: motory
Chyba není, článek je o subaru forester SG. SF měl 125kW.
SG má 130kW evropa a 162kW Japan. :yes: