Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru SI-Drive: tři motory v jednom

Ondřej Láník
Diskuze (40)
Koncern Fuji Heavy Industries představil v New Yorku Legacy s novou funkcí Subaru Inteligent Drive (SI-Drive). Elektronický zásah do programů řídicích jednotek umožňuje řidiči nastavit režim, který bude nejlépe odpovídat aktuálnímu použití vozidla.

Koncern Fuji Heavy Industries (FHI) představil v New Yorku Legacy s novou funkcí Subaru Inteligent Drive (SI-Drive). Elektronický zásah do programů řídicích jednotek motoru a převodovky umožňuje řidiči nastavit režim, který bude nejlépe odpovídat aktuálnímu použití vozidla. Nový systém by se měl objevit nejdříve u přeplňovaných čtyřválcových a atmosférických šestiválcových modelů Legacy.

Podle výrobce bude ve vozech s SI-Drive možno nastavit tři různé charakteristiky, které změní odezvu vozu na sešlápnutí plynového pedálu. Jestliže se rozhodnete pro rychlou jízdu doporučuje Subaru režim "Sport", extrémní nároky na zrychlování, třeba v kopcovitém terénu, uspokojí Legacy s nastavením "Sport Sharp", pokud právě chcete užívat plynulé jízdy s minimální možnou spotřebou paliva, je zde režim "Intelligent".

Otočným ovladačem může řidič podle libosti změnit chování vozu, jeho odezvu na sešlápnutí akcelerátoru. Zásah řidiče změní nastavení v řídicí jednotce motoru, řídicí jednotce pětistupňové automatické převodovky a průběžném ovládání elektronicky nastavovaného otevření škrtící klapky.

Inteligentní režim může podle výrobce uspořit až 10 % paliva, sportovní režimy nabízejí velmi přímou odezvu vozu na sebemenší podnět ze strany řidiče. U vozů s manuální převodovkou se v inteligentním režimu rozsvítí kontrolka přeřazení ve chvíli, kdy řídicí jednotka zaznamená otáčky optimální pro přeřazení z hlediska minimalizace spotřeby paliva.

Řidič ovládá SI-Drive ovladačem umístěným mezi sedadly, informace o aktuálně nastaveném režimu je zobrazována na přístrojovém štítu. Nechybí ani řidičům vozů BMW známý "spotřeboměr".

Ondřej Láník
Diskuze (40)
26. 4. 2006 19:05
Re: Díky za názory
Jo, jakoby se zapomíná, že jezdit má ten, co to umí... a že jízda má činit radost :yes: