Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru ve Frankfurtu: Koncepty Viziv a WRX

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prezentací studií koncern FHI umožní nahlédnout do budoucnosti tohoto tradičního výrobce vozů s pohonem všech kol.

V Evropě se vůbec poprvé představuje nová studie WRX Concept, která předznamenává například designový směr dalšího vývoje oblíbeného modelu WRX STI, na jejímž základě také šestá generace tohoto sportovního vozu vznikne. V Německu též bude poprvé ke spatření studie VIZIV Concept. „VIZIV“ je umělé slovo, které vzešlo ze slovního spojení „Vision for Innovation“ (vize pro inovace) a má vyjadřovat další směřování vývoje existujícího konceptu z kategorie crossoverů. Pohon konceptu VIZIV zajišťuje „Subaru Boxer Diesel Hybrid“, jenž spojuje dvoulitrový přeplňovaný diesel konstrukce Boxer a trojici elektromotorů.

Dynamičtěji pojatý exteriér konceptu WRX oproti současnému provedení WRX STI přináší střídající se konkávní a konvexní plochy. Při pohledu zpředu zaujme drsný pohled připomínající býka, zatímco široké a svalnaté podběhy kol poukazují na vysoký výkon ukrytý pod kapotou, opět s velkým otvorem sání vzduchu. Zezadu okamžitě upoutají čtyři neonově žluté koncovky výfuku, stejně tak jako rozměrný difuzor zajišťující ještě vyšší přítlak. Konstruktéři tak mohli u konceptu WRX vypustit velké zadní křídlo, které je pro model WRX STI charakteristické. V tomto směru je vnější vzhled supersportu výrazně rafinovanější než model současné generace. Při pohledu z boku dominuje elegantní linie střechy evokující siluetu kupé. O dynamice a nekompromisním charakteru vypovídá i celková délka 4520 mm, šířka 1890 mm a výška pouhých 1390 mm.

Celkově je nový koncept širší a nižší, což společně s typickým motorem Subaru Boxer a stálým pohonem všech kol „Symmetrical AWD“ znamená ještě lepší ovladatelnost. K tomu přispívá i dlouhý rozvor vozu (2760 mm).

Již tak nízké těžiště vozu, dané zástavbou motoru Boxer, je u konceptu ještě o něco níže díky cíleným změnám v rozložení hmotnosti. Střešní komponenty konceptu WRX jsou proto vyrobeny z uhlíkových vláken.

Koncern Fuji Heavy Industries Ltd. v evropské premiéře ve Frankfurtu ukazuje, jak vývojáři divize Subaru Technica International (odtud zkr. STI) spatřují budoucnost značky v tomto odvětví.

Koncept VIZIV jako vůbec první využívá hybridní pohon s motorem Subaru Boxer diesel. Hybridní soustava pohonu typu plug-in zahrnuje dvoulitrový turbodiesel konstrukce Boxer a trojici elektromotorů. Spalovací motor umístěný na obvyklém místě spolupracuje s automatickou převodovkou Lineartronic a elektromotorem upraveným na vysoký točivý moment. Ten slouží k pohonu kol a současně i ke generování energie. Vůz dále pohání dva plně nezávislé elektromotory na zadních kolech. Řidič má k dispozici systém „Hybrid SI-DRIVE“, jehož prostřednictvím může zvolit nastavení dle osobních preferencí. Toto řešení se uplatní i v dalším vývoji systému SI-DRIVE z dnešních modelů Subaru.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)