Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Superenduro v Praze: Skvělá show a dramatické souboje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Lídr světového šampionátu Jonny Walker se při tréninku na pražské závody zranil, a tak se musel spokojit jen s průměrnými výsledky.

Mistrovství světa v superenduru tento víkend poprvé zavítalo do Prahy a českým fanouškům této motocyklové disciplíny nabídlo velkolepou show a napínavé závody. Bojovalo se opravdu tvrdě, a to nejen ve vrcholné třídě Prestige, ale také v ženské kategorii Světového poháru žen.

Na základě pravidel světového mistrovství v superenduru na diváky čekaly tři závody vrcholné třídy Prestige. Na začátku první jízdy se ujal vedení šestinásobný mistr světa Taddy Blazusiak, který však musel odolávat velmi tvrdým útokům amerického trojlístku jezdců – Codyho Webba, Coltona Haakera a Taylora Roberta. Ani lídrům se však nevyhýbají chyby, a tak si vítězství nakonec odnesl Taylor Robert.

V poslední zatáčce se Taddy Blazusiak zdržel s jezdcem o kolo, a tak se musel spokojit nakonec až s pátým místem. Za Robertem tak projeli cílem na druhém místě Španěl Alfredo Gomez, třetí Colton Haaker a čtvrtý Cody Webb. Lídr šampionátu Jonny Walker dojel sedmý, což byl ve skutečnosti slušný výsledek. Walker se musel potýkat s poraněním svalu na noze, které mu bylo diagnostikováno po jednom z prvních tréninků.

V druhém závodě se jezdci postavili na start v obráceném pořadí, což znamenalo, že vpředu startovali závodníci s nejhoršími kvalifikačními výsledky. Tento závod nakonec po spoustě napínavých momentů ovládl Haaker, který za sebou nechal Webba, Roberta a Gomeze. Až sedmý dorazil do cíle Blazusiak, který se nedokázal vyvarovat chyby v úvodním kole.

Závěrečná rozjížďka nabídla dramatický závod. Poraněný Walker šel hned v prvním kole k zemi, přičemž mu trvalo dlouhou dobu, než se vrátil do sedla. Nakonec dojel šestý. Upadl i jeho rival Webb, který kvůli technickému problému musel motocykl odtlačit mimo trať a stát několik kol. Z vítězství ve finálové rozjížďce se tak nakonec radoval Blazusiak.

Před závěrečným závodem v Madridu zůstává v čele pořadí Jonny Walker. Před druhým Coltonem Haakerem má však pouze jednobodový náskok. Třetí je Cody Webb se sedmibodovou ztrátou na Walkera.

V kategorii „Junior“ ovládl všechny tři závodní rozjížďky německý závodník Manuel Lettenbichler, který na trati zcela kraloval. Dramatické souboje bylo možné zhlédnout i v závodech Světového poháru žen. V této třídě si nakonec zajistila vítězství Španělka Sanda Gomez. V národním šampionátu putovalo vítězství do Německa, protože vítězem se stal Mike Hartmann. Na druhém místě skončil slovenský reprezentant Tomáš Hostinský.

S ohledem na zajímavé souboje pořadatele mrzelo, že do Tipsport Arény v pražských Holešovicích dorazilo jen asi 5.000 diváků, což bylo méně, než kolik očekávali. „Popravdě jsme trošku zklamaní, protože jsme očekávali větší divácký zájem lidí z tohoto krásného města a ze země plné motoristických nadšenců. Všem těm, kteří se přišli na závody podívat, touto cestou děkujeme, a ostatním vzkazujeme, že o hodně přišli,“ říkají bratři Tobias a Daniel Auerswaldovi z pořadatelské firmy Auerswald Eventmanufaktur.

MAXXIS FIM Superenduro Praha 2016
Celkové výsledky pražských závodů
1. Haaker 52 bodů; 2. Robert 52; 3. Blazusiak 43; 4. Gomez 41; 5. Webb 31; 6. Roman30; 7. Walker 29; 8. Tremaine 25; 9. Linusson 21; 10. Segura 19
Průběžné pořadí šampionátu po pražských závodech
1. Walker, 241 bodů; 2. Haaker 240; 3. Webb 234; 4. Robert 193; 5. Gomez 183; 6. Tremaine 141; 7. Roman 139; 8. Blazusiak 122; 9. Kevin Rookstool 71; 10. Linusson 66

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
14. 3. 2016 12:59
Drobná opravička
Slovenský reprezentant Hostinský se nejmenuje Tomáš, ale Thomas.
Jinak dobrý, asi to bylo fajn. Mrzí mě že jsem se tam nebyl kouknout.