Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante 2012: Retro koncept pro Ženevu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Milánská karosárna se začíná s odhalováním svého nového díla, které bude pod ladnými liniemi své karoserie ukrývat techniku značky Alfa Romeo.

Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante 2012 bude poctou trojici roadsterů a čtveřici kupé Alfa Romeo 1900 C52 Disco Volante z roku 1952. Tyto vzácné sportovní vozy se mohly již na počátku padesátých let, díky tvarům svých karoserií, pyšnit součinitelem aerodynamického odporu 0,25.

Stejnou hodnotou má vynikat i karoserie nového Disco Volante. Tu má tvořit pro milánskou karosárnu tradiční prostorový rám s povrchovými panely z hliníků, které budou doplňovat kompozitní materiály.

Dárcem mechanických skupin pro nové Disco Volante je Alfa Romeo 8C Competizione. V přídi tak bude uložen vidlicový osmiválec o objemu 4,7 litru s výkonem 330 kW (450 k), který prostřednictvím šestistupňové převodovky pohání kola zadní nápravy.

Bližší informace ke svému novému projektu, jehož světová premiéra se odehraje na autosalonu v Ženevě, italská karosárna nezveřejnila.

Carrozzeria Touring, kterou v roce 1926 založil Felice Bianchi Anderloni, se proslavila díky konstrukci karoserie nazvané Superleggera. Tu ve třicátých letech využívaly především závodní a sportovní automobily značky Alfa Romeo. Konstrukce této karoserie spočívá v dosažení co nejnižší hmotnosti při použití prostorového rámu z trubek o malém průměru, k nimž jsou připevněny povrchové panely.

Konstrukce Superleggera byla populární ve čtyřicátých, padesátých a šedesátých letech, kdy Carrozzeria Touring vyráběla speciální karoserie například pro vozy BMW 328, Ferrari, Maserati, Bristol, Aston Martin nebo Pegaso. Koncem šedesátých let zájem o tuto konstrukci začal upadat a tradiční zákazníci karosárny se přesunuly ke konkurenci, kterou tehdy představoval především Pininfarina, Bertone a Ital Design.

Novodobá historie karosárny se slavným jménem se začala psát v roce 2006, kdy společnost Zeta Europe BV získala práva na používání jména Carrozzeria Touring.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Sonny Crockett
18. 2. 2012 12:28
Re: ty starý auta....
Přesně. Značka Alfa Romeo je velice vděčné téma, s různejma dyzajnovejma nápadama, prototypama a tak, se roztrhl pytel, ale bohužel v nabídce sériových Alf je to celkem bída.. Snad poslední Alfy, které si mohl koupit i obyčejný člověk, a něco mi říkaly, byly GT V6 a před ní 156 GTA V6 , ta auta měla image a "koule" , pak mě to nějak nebralo. Snad se vůbec někdy dočkáme 4C a nezklame nás.
16. 2. 2012 09:20
Re: ty starý auta....
Su nadherne, ale chcelo by to hlavne nieco aj pre sucasnikov, nielen pre pamatnikov. Predna cast tohto konceptu,hlavne riesenie masky a svetiel, ma spolocne prvky s nedavnym konceptom Dueottanta od Pininfarinu. Ak by sa to prenieslo aj na dalsi spider/coupé, urcite by nikto neprotestoval. Chcelo by to ale hlavne vypustit nejaky seriovy model, nielen dalsi koncept do zasuvky.
16. 2. 2012 08:20
ty starý auta....
.... jsou naprosto dokonalý :yes: