Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Alto i Splash končí, nahradí je jediný model

Diskuze (1)
Nový model Celerio, který se představí na ženevském autosalonu, nahradí obě malá Suzuki současně.

Suzuki se rozhodlo ukončit zdvojenou přítomnost v segmentu A. Nový model Celerio bude napříště jediným zástupcem japonské značky v evropském segmentu minivozů. Výstavní premiéru si odbude v březnu v Ženevě, u nás se začne prodávat na podzim.

Oficiální vysvětlení je jednoduché: Celerio nabídne prostor jako Splash při pořizovacích a provozních nákladech odpovídajících Altu. K tomu přidá velký zavazadlový prostor, který s hodnotou 235 l dokonce překonává větší Swift. Rozvor se oproti Altu a Splashi natáhne o 75 mm. Hatchback se zvýšenou stavbou karoserie (výška 1560 mm) se bude pro Evropu vyrábět v Thajsku. Nabídka motorů zatím nebyla potvrzena, indická verze ovšem sází na litrový tříválec s 50 kW.

Mini-MPV Suzuki Splash debutovalo v roce 2007 jako nástupce modelu WagonR+ a vyrábí se v maďarské Ostrřihomi. V loňském roce se v Evropě prodalo 15.573 ks, sesterský Opel Agila dosáhl 13.954 ks. S ukončením výroby Splashe skončí také Agila, spolupráce trvala po dvě generace od roku 2000.

Alto je model určený primárně pro asijské trhy. Současná generace se do Evropy dováží z Indie, debutovala v roce 2008 v Paříži. Loni v Evropě dosáhla 26.872 prodaných kusů, sesterský model Nissan Pixo, který se v ČR nikdy oficiálně neprodával, byl z nabídky stažen již během roku 2013 bez náhrady.

Diskuze (1)
Avatar - Hittman
12. 2. 2014 16:28
VW
Jak se vyvíjí spor s VW?