Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Motor „čelí“ vysoké poptávce (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Silná poptávka a příznivý vývoj měnového kurzu jsou hlavními důvody dobrých hospodářských výsledků japonské automobilky Suzuki Motor. Celosvětově se dobře prodávají její modely Swift a SX4.

Japonská automobilka Suzuki Motor vykázala za 2. čtvrtletí tohoto roku nárůst čistého zisku o 20 procent na 24,36 miliard jenů. Tržby vzrostly o 17 % na 894,53 miliard jenů a prodeje automobilů na 571 tisíc kusů, což je o 6,6 % více než ve stejném období loňského roku. Suzuki začíná mít dokonce problém s uspokojením poptávky po svých vozech, zejména po kompaktních modelech Swift a SX4. Nárůst poptávky automobilka zaznamenala zejména v Evropě a jižní Asii. Automobilce k dobrým hospodářským výsledkům výrazně přispěl rovněž příznivý vývoj kurzu jenu.

Podle analytika Hitoshi Yamamota ze společnosti Commerz International Capital Management se automobilce vyplatilo, že se tolik nesoustředí na severoamerický trh. Suzuki totiž nyní roste zejména díky poptávce na trzích jako je Indie.

Predikce na celý tento rok zůstává po výsledcích za kalendářní druhé čtvrtletí nezměněna. Automobilka očekává, že za celý tento fiskální rok, který jí končí na konci března 2008, dosáhne čistého zisku ve výši 76 miliard jenů. Tržby by měly dosáhnout 3,2 bilionu jenů. Provozní zisk odhaduje automobilka na 40,5 miliard jenů, což by bylo o 19 % více než v uplynulém roce.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
2. 8. 2007 09:51
Swift a SX4
Swift mi v salone pripadal v pohode, pre mna pravdaze dost tesny, nie je to auto na rodinne vozenie. osobne som bol z interieru SX4 sklamany. Plasty na mna posobili dost lacno, podobne jednoduchy dizajn. Dizajn mozno zaujimavy, nijak zvlast pekny ale nie je, verzie sedan som sa na prvykrat takmer zlakol, teda na fotke, nazivo som tu cest este nemal. Kto ma SX4 a moze napisat o jeho kvalitach?