Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki se nelíbí spolupráce s Volkswagenem, akcie chce zpět

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Zatím není jasné, zda se japonskému podniku záměr získat své akcie zpět podaří realizovat.

Japonská automobilka Suzuki Motor chce do roka odkoupit až 20 procent vlastních akcií, které teď drží její německý partner Volkswagen.

Obě firmy spolu už asi dva roky spolupracují, Japoncům se ale obchodní vztah nelíbí a spolupráci chtějí ukončit. Němci se prý k Suzuki nechovají jako k rovnocennému partnerovi.

Zatím není jasné, zda se japonskému podniku záměr podaří, protože Volkswagen akcie nemusí uvolnit. V takovém případě by Japonci museli začít s Volkswagenem vyjednávat.

Volkswagen drží asi 19,9 procenta akcií Suzuki, které koupil v roce 2009 za zhruba 1,7 miliardy eur (asi 43,5 miliardy Kč). Podle agentury Reuters si Němci prostřednictvím Suzuki chtěli upevnit pozice na indickém trhu malých automobilů.

Volkswagen v září svého japonského partnera obvinil z porušování dohody a současně mu dal několik týdnů na to, aby sjednal nápravu. Suzuki následně uvedla, že chce spolupráci s Volkswagenem ukončit, což ale Němci odmítli. Suzuki je proto vyzvala, aby odvolali tvrzení, že Suzuki zmíněnou smlouvu o spolupráci porušuje.

Spor se vyostřil v říjnu, kdy naopak Suzuki obvinila německého partnera, že mu neumožnil přístup k hybridním technologiím, ač podle smlouvy měly obě firmy uvedené technologie sdílet. Suzuki prý šla do partnerství hlavně kvůli těmto technologiím, které si nemohla dovolit vyvíjet sama. Aliance s Volkswagenem ale prý Japoncům prakticky nic nepřinesla.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
19. 11. 2011 18:50
Re: Suzuki
Tak nám napiš, jaké ty automobilky VW pohnojilo.
Avatar - saldy
18. 11. 2011 22:14
Re: Snad ještě není pozdě
Nasraní jsou u Suzuki hodně, umím si představit arbitráž, která by VW mohla pěkně klepnout přes prsty.
18. 11. 2011 19:26
Re: gratulacia SUZUKI
K čemu ji gratuluješ?
Avatar - 3_diamanty
18. 11. 2011 19:20
gratulacia SUZUKI
:yes:

takze nemsuim si ju skrtat, ostava moja oblubena japonsak znacka po misakovi a honde :yes:
18. 11. 2011 18:07
VRACEČKA
No, tak tohle tu zatím v dějinách akciového práva nebylo, emitent akcií prosí majitele o jejich vrácení... Nebo, že by to celé bylo tak nějak trochu hodně jinak?..

P.S. Hele, zatím s nákupem SVWIFTA počkej, vono, když to vezmeš kritickejma vočima kolem dokola, zase taková raketa to nejni :-O ;-)