Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki omezí výrobu v Maďarsku

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Suzuki sice v poslední době modernizovalo takřka všechny modelové řady, chystá se ovšem omezit výrobu v maďarské továrně.

Automobilka ve svém závodě v Ostřihomi až dosud jede na dvě směny. V listopadu a prosinci bude následovat postupný přechod na jedinou. V současné době zde pracuje 3.400 lidí, zda část z nich o práci přijde, není v tuto chvíli zřejmé.

Proč se Suzuki rozhodlo k nepopulárnímu kroku? Kvůli doslova „zoufalému podnikatelskému prostředí“. V maďarském závodě se vyrábí mini Splash, Swift a dvojčata SX4 a Fiat Sedici. Splash nedávno prošel modernizací, Swift je tu s námi pouhé dva roky a crossover SX4 se dá označit stále za oblíbený i po šesti letech od uvedení na trh. Sedici se ale pomalu loučí.

V roce 2010 zde vzniklo 170.031 vozů, loni se produkce zvýšila na 171.700 jednotek, ale letošní květnové odhady hovořily o maximálně 170 tisících. Je velmi pravděpodobné, že jejich počet ještě klesne. Dolů jdou totiž i prodeje. Od ledna do června se prodalo v zemích Evropské unie a EFTA (sem patří Norsko, Švýcarsko, Island a miniaturní Lichtenštejnsko) něco málo přes 86 tisíc aut. Což je bohužel o 12 % méně než loni. Tržní podíl pak dle statistik průmyslového sdružení ACEA klesl o desetinu procenta (z 1,3 na 1,2 %).

Modernizaci sice nedávno prodělaly i další modelové řady Suzuki (Alto,

Jimny, Grand Vitara), ty se ovšem vyrábějí v Indii a Japonsku.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - woody-alien
5. 9. 2012 23:38
Re: ko
To víš že jo, ty mudrci... >:D

Třeba jako Seat ? ;-)