Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Swift: 2 miliony kusů za 6 let, hlavním trhem zůstává Indie

Diskuze (1)
Od uvedení minulé generace v roce 2005 se celosvětově vyrobily už 2 miliony Swiftů.

Suzuki dělí historii Swift do dvou etap: na starý z let 1983 až 2003 a nový, který si od předchůdce vypůjčil jen jméno. A právě nová inkarnace Swiftu slaví letos završení šesti let a trhu překročením mety 2 miliony vyrobených kusů.

Swift ve zcela novém designu i tržním zaměření debutoval v říjnu 2004 na pařížském autosalonu a první kusy byly zákazníkům dodány z kraje roku 2005. Loni opět v Paříži se představila nová generace a její prodej se rozeběhl prakticky ihned po debutu.

Plných 39 % všech Swiftů se prodalo v Indii, Evropa ale není s 26% podílem příliš pozadu. Japonsko tvoří 15 % celosvětových prodejů Swiftu. Celkem je možné Swift pořídit ve 124 zemích světa.

Výroba je rozdělena regionálně. Domovem evropských Swiftů je maďarská Ostřihom. Kromě toho se Swifty vyrábí v Japonsku (v minulosti se i některé verze z Japonska importovaly do Evropy), v Indii, Číně a Malajsii. V těchto zemích se vyrábí nová generace představená v roce 2010, brány továrny v Pákistánu opouštějí Swifty verze 2004.

Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
10. 3. 2011 10:54
Dobré auto
Swifta 1,3 (před posledním faceliftem) jsem měl, nechal jsem si ho i přiostřit a bylo to dobré spolehlivé autíčko. :yes: