Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švédský soud zamítl žádost Saabu o ochranu před věřiteli

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Rozhodnutí soudu posunuje automobilku směrem k bankrotu.

Švédský soud dnes zamítl žádost zadlužené automobilky Saab o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Jeho rozhodnutí posunuje automobilku směrem k bankrotu. Firma nemá už řadu měsíců peníze na provoz a naděje na získání nového kapitálu od čínských partnerů slábnou.

Soud v okrese Vanersborg uvedl, že je nejasné, jak si Saab chce zajistit další financování a pokračovat v provozu. Vzal na vědomí, že firma čeká, až čínské úřady schválí dvěma čínským firmám investici do Saabu. Konstatoval ale, že "je nejasné, zda - a když, tak kdy - čínská místa tyto dohody schválí".

Saab požádal o soudní ochranu před věřiteli ve středu, aby v klidu prošel restrukturalizací a počkal si na nové peníze. Nizozemská firma Swedish Automobile, která od loňska Saab vlastní, uzavřela v červnu dohody o dlouhodobém financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade, Peking však zatím těmto firmám nedal potřebné povolení k investici a podle pozorovatelů má ohledně Saabu jiné záměry.

Saab počátkem loňského roku před zánikem zachránila nizozemská Spyker Cars, později přejmenovaná na Swedish Autmobile, která ztrátovou firmu koupila za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) od americké General Motors. Letos od dubna však výroba v závodech Saabu prakticky ustala, protože firma neplatí za dodávky a v srpnu nezaplatila ani mzdy zaměstnancům.

Odborový svaz IF Metall v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že v příštích dnech zřejmě podá na Saab konkurzní návrh. "Pokud společnost nenajde řešení nebo nevyhlásí konkurz sama, budeme to zřejmě muset v příštích dnech udělat," sdělil šéf svazu Stefan Lofven.

IF Metall zastupuje v Saabu 1500 výrobních zaměstnanců. Nutnost rychlých kroků vidí i odbory Unionen, které v Saabu zastupují zhruba tisícovku "bílých límečků". Odborům jde o získání dlužných mezd z vládního pojišťovacího fondu. Ten však může být aktivován, až když firma dostane ochranu před věřiteli, nebo vyhlásí bankrot.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
9. 9. 2011 12:41
Re: Pryč s takovou automobilkou!
Já také netvrdím, že VW je něco extra. Je to masovka nejmasovější, která má velmi dobře postavené produkty, které jsou velmi dobře zacíleny na ty správné cílové skupiny. Vyjímečnost Saabu je už jen v tom jméně, které bez vztahu k současným produktům automobilku neuživý. Resp. jinak. Saab se s produkty pohybuje ve vodách, kde musí soupeřit s masovějšími automobilkami, které mohou rozpoušťet náklady na vývoj mezi mnohem větší množství prodaných vozů. Tím pádem mohou držet "rozumnou" výrobní cenu a pracovat s prodejní marží. To u Saabu jaksi nelze a na to, aby za auto mohli chtít 2 mil. jsou pořád ještě málo exkluzivní.
9. 9. 2011 11:16
Re: Pryč s takovou automobilkou!
Takže spíš byl, než je. ;-)
Avatar - del42sa
9. 9. 2011 10:34
Re: Pryč s takovou automobilkou!
Madonna je také velice průměrná zpěvačka a přesto patří k nejznámějším a nejlépe placeným na světě ;-)

Saab je taková Amy Winehouse...
9. 9. 2011 09:02
Re: Pryč s takovou automobilkou!
Jde o to, že Saab neprodukuje nic natolik vyjímečného, aby, když získá peníze, rozjede výrobu a zaplaví trh tisíci auty, ta auta také prodal a začal generovat zisk.
VW je proti Saabu v takové pohodě o které se Saabu ani nesní. K čemu je Saabu psaní dějin ? Resp. jinak. Kolik si za posledních 20 let Saabů koupil ? Od spousty lidí slyším, jak je Saab vyjímečná automobilka, ale znám jen 2, kteří Saab vlastnili, nebo vlastní. Naopak u toho VW pořád slyším, jak je jejich produkce "o ničem", jsou poruchová, nudná atd.. Počet fanoušků 0. A přesto je to jedna z největších automobilek na světě.
9. 9. 2011 00:30
Re: Pryč s takovou automobilkou!
Jeden nesmysl za druhým, když řekneš "a" měl bys taky říct "b", jinak tu budeš za troubu. To cos tu vyplodil, připisuji tvé neznalosti.

PS: I když nemáš rád VW, měl bys mít natolik soudnosti, abys nepsal vyložené bludy.