Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světová premiéra: BMW 6 Cabrio

Ondřej Láník
Diskuze (30)
Nedlouho po frankfurtské premiéře kupé BMW řady 6 se na světlo světa dostává take otevřená verze šestkového BMW. Výstavní premiéra: leden 2004 v Detroitu, prodej: duben 2004.

Nedlouho po frankfurtské premiéře kupé BMW řady 6 se na světlo světa dostává take otevřená verze šestkového BMW. Výstavní premiéra: leden 2004 v Detroitu, prodej: duben 2004.

Luxusní kabrio vychází z kupé, takže veškerá technika, ukrytá pod mohutnou karosérií je shodná s kupé BMW řady 6. Prvním otevřeným modelem se stane osmiválcové BMW 645Ci Cabrio s motorem V8 4,4 l (245 kW, 450 Nm), který je držitelem ceny „International engine of the year 2002“. Výborné výkonové charakteristiky nejsou díky proměnnému časování Bi-VANOS a zdvihu ventilů (VALVETRONIC) vykoupeny vysokou spotřebou. Výrobce uvádí u 1800kg těžkého BMW hodnotu spotřeby pouze 11,7 l/100 km. Kabrio v uspořádání sedadel 2+2 zrychluje z klidu na 100 km/h za 6,2 s a nejvyšší rychlost je tradičně elektronicky omezena na 250 km/h.

BMW 645Ci Cabrio se na trh dostává v době otevřených automobilů s pevnou skládací střechou, ale mnichovští ani v tomto případě nepodlehli. Karosérie kabria je shodná s kupé jen po A-sloupek. Nová „plátěná“ střecha byla vyvinuta tak, aby splnila náročné požadavky luxusem hýčkaných majitelů BMW. Podle výrobce bude možné se v uzavřeném BMW pohodlně bavit i při vysokých cestovních rychlostech.

Mohutný C-sloupek vytváří siluetu podobnou té u šestkového kupé. Nově je řešeno zadní sklo, které je možno nezávisle elektricky zasunout do karosérie i při natažené střeše, což bude zřejmě varianta uspořádání, při kterém budou všichni 4 cestující lépe snášet vysoké rychlosti. Mezi tímto uspořádáním a úplným odhalením otevřené karosérie je ještě jeden stupeň. Spuštěná boční okna nejlépe prozradí absenci B-sloupku a také to, že i kabrio s nataženou střechou může mít patřičný náboj.

Když počasí zrovna přeje, lze stisknutím tlačítka iniciovat ukrytí střechy do zádě. To je řidiči dovoleno až do rychlosti 30 km/h. BMW sice nemá pevnou střechu, avšak nabídne alespoň uspokojivě rozměrný zavazadlový prostor. Se střechou „v kufru“ má objem 300 l, jinak 350 l.

Zatím je na kabriolet zima i na severu USA, kde má mít BMW 645Ci Cabrio premiéru na začátku ledna 2004. Možná také proto je začátek prodeje naplánován až na duben 2004. Cena je stanovena na cca 80.000 Euro, tedy přibližně 8.000 Euro navíc oproti kupé.

Podrobně jsme novinku BMW 6 a její techniku, představili nedávno v magazínu. Článek naleznete zde.

Zde si můžete stáhnout plakáty BMW 6 Cabrio.

Ondřej Láník
Diskuze (30)