Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světový trh v květnu 2012: Toyota Hilux nejprodávanějším autem v 34 státech

David Bureš
Diskuze (18)
Japonskému pickupu se dařilo hlavně v afrických zemích.

Server Best Selling Cars Blog shrnul, o kterých automobilkách a vozech na svých stránkách nejvíce psal v souvislosti s květnovými prodeji. V tomto ohledu se jedničkou stal General Motors.

GM totiž bodoval na domácím americkém trhu, kde během května prodal 245.256 aut. Jedná se o nejúspěšnější měsíc koncernu na americkém trhu od srpna 2009. Dařilo se hlavně Chevroletu Malibu s 29.579 prodanými kusy. Více aut s tímto názvem se v jednom měsíci v USA nejméně deset let neprodalo.

GM se svými čínskými partnery zaznamenal úspěch i v nejlidnatější zemi světa, kde prodal 231.183 aut. Nejprodávanějším autem na čínském trhu je letos Buick Excelle, za ním následuje Chevrolet Sail.

Květnový úspěch zaznamenala rovněž Toyota Etios. Květen byl pro ni prvním měsícem na jihoafrickém trhu, přitom zde hned nahlédla mezi deset nejprodávanějších aut, když byla celkově sedmá.

Aktuální generace Fordu Focus má být globálním autem a automobilce se tento krok zatím daří.

Ve Spojených státech byl v květnu jedenáctým nejprodávanějším vozem, v Evropě šestým nejprodávanějším a v Číně dokonce druhým nejprodávanějším vozem.

Na evropských trzích se dařilo Renaultu Mégane, kde byl dokonce sedmým nejprodávanějším vozem. Jedničkou se tento francouzský model v květnu stal v Nizozemí a Španělsku.

Server Best Selling Cars Blog dále zhodnotil, kterak se jednotlivým vozům letos vede z hlediska prvních míst na jednotlivých trzích. Statistiky ale nejsou zcela přesné, u některých států server uvádí pouze odhady prodejů.

V tomto ohledu jasně zvítězila Toyota Hilux, která je letos nejprodávanějším vozem ve 34 státech. Naprostá většina těchto zemí je afrických, japonskému pickupu se ale z tohoto hlediska daří i na Středním východě.

Druhá je Toyota Corolla se 17 prvenstvími. Také Corolle se v počtu prvních míst daří především v Africe, vedle toho například i na Novém Zélandě. Třetím v pořadí je VW Golf se sedmi prvenstvími, všechny tyto státy leží v Evropě.

Úspěšná je i Škoda Octavia s pěti vítězstvími – mladoboleslavský model nižší střední třídy je nejprodávanějším vozem v České republice, Polsku, Slovensku, na Ukrajině a dle neoficiálních zpráv i v Estonsku.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - Vrrrr
26. 6. 2012 09:15
Re: Hilux
Sorrac, ja som si ho kupil. A ti poviem... neni o com. Po roku a pol tyrania som ho prvy krat dostal na kolena tym, ze ked som liezol z bahnovej jamy nejak sa mi podarilo prepichnut chladic Mam tam aj spodnu ochranu motora, ale nejak sa to tam proste dostalo. Ranu som pocul, to auto aj tak z jamy vyslo (cca. 3-4 minuty) a odislo pekne po svojich do servisu. Ked som zastavil, este stale z neho ruzova voda vytekala, tak som zvedavy aka velka je napln vodneho okruhu. Presla to este stara Santana. G-cko, dokonca aj LCcko tam zostalo. Fotky niekedy prihodim do moje auto... :-). Ale netvrdim, ze je to auto pre bezneho europana, potom skor Amarok. Ten v terene sice zomrie hned, ale na ceste je to parada. Cooo??? zeby si niekto kupoval pick-up na frajerinu v meste????!!!! Jaaaaj sme vo vyspelej (nasinci radi tvrdia najvyspelejsiej casti sveta) europe ;-\
25. 6. 2012 20:59
afrika paprika
...jen tak pro info, Hilux se V Jaru vyrabi, i pro Evropu, a proda se ho jen v Jaru 2-3 tisic kusu mesicne. Proc? Napr. protoze vzdalenosti mezi mesty jsou nesrovnatelne treba s Evropou, trojuhelnik mezi tremi nejvetsimi mesty je 3800km, auto cim vetsi, tim lepsi... a pulka silnic jsou perfektni dalnice, ale zbytek polni cesty a vytlucene asfaltky, jinde v Africe to same...
Avatar - Bristol
25. 6. 2012 14:41
Afrika
je vcelku jasné, proč se v afrických státech takovým vozům daří: nic jiného tam nepřežije...a je jasné kdo v africe kupuje nová auta...stejná třída která u nás nakupuje porsche cayenne a další jim podobná SUV...ostatní jezdí mercedesy W123, nebo na oslech...
Avatar - PeterLuk
25. 6. 2012 14:38
Re: Hilux
Tak, pesne tak... >:D
A potom, že sa niektorí divia, že v rozvojových krajinách stále kupujú a stále to sú pickupy, Hiluxy... >:-[] :-)
25. 6. 2012 14:33
Re: Hilux
To vis, tam je potreba dostat na auto kulomet a haldu cernochu s kalachama. My mame meritko basu piv z lidlu a pytel cementu, oni zas jiny.