Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahače v Mostě závodí už 25 let. Matějovský vzpomíná na začátky...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Stanislav Matějovský v šampionátu European Truck Racing Championship (ETRC) závodil už v devadesátých letech. Jaké to tenkrát bylo?

Mostecký autodrom přivítá tento víkend jubilejní, již 25. ročník závodu evropského šampionátu okruhových tahačů Czech Truck Prix. Navazuje tak na už čtvrt století dlouhou tradici zahájenou nultým ročníkem v roce 1992, kdy premiérové mezinárodní závody tahačů nebyly ještě zařazeny do mistrovství Evropy. V polovině devadesátých let v této sérii startoval i Stanislav Matějovský, který nyní na tuto dvě desítky let starou dobu zavzpomínal.

„Zúčastnil jsem se mnoha závodů v Mostě, byly to vždy mé nejoblíbenější závody s neopakovatelnou atmosférou a skvělou podporou domácích fanoušků. Zároveň to pro mě byly ty nejtěžší závody. Většinou jsem měl dvě role, první byla role závodníka a druhá zástupce týmu, který se věnoval také hostům, sponzorům, fanouškům. Někdy to nebylo jednoduché, zvláště když přišly technické problémy,“ říká závodník, který v šampionátu European Truck Racing Championship (ETRC) reprezentoval Českou republiku v polovině 90. let a v letech 2000 až 2002.

Matějovský patřil mezi naše špičkové závodníky, kromě evropského mistrovství okruhových tahačů si vyzkoušel také rallyové soutěže, závody do vrchu nebo okruhové závody. V čem bylo závodění s tahači specifické? „Už to je opravdu mnoho let, co jsem s tahačem závodil. Pamatuji se ještě, že v začátcích mi dělalo dost starostí zvyknout si na poněkud jiný výhled z vozu a s tím spojený odhad a hlavně brzdy, které jsou na rozdíl od cestovního vozu vzduchové,“ říká bývalý závodník, který se dnes věnuje přípravě manažerské činnosti v oblasti automobilového sportu.

A jaký je Matějovského největší zážitek z působení v šampionátu? „Nejraději vzpomínám na projekt s Tatrou, kdy náš tým ve spolupráci se skvělými lidmi z Kopřivnice připravil skvělé auto, které jsme společně dovedli k vítězství ve své třídě v roce 2001,“ prohlašuje jezdec, který své působení v závodech tahačů vzpomíná jako na vrchol své kariéry.

V letošním ročníku závodu bude Matějovský samozřejmě přát českým jezdcům, Adamu Lackovi a Davidu Vršeckému. „U Adama to je o to silnější, že ho znám od mala, ještě z motokár. Jsem přesvědčen, že pokud nebude mít opravdu nějakou výjimečnou smůlu, tak letos získá další titul evropského šampiona,“ věří Matějovský.

Závody evropského šampionátu okruhových tahačů European Truck Racing Championship (ETRC) se na Autodromu v Mostě letos konají od 1. do 3. září. Letošní novinkou programu je The Most Truck Festival, neboli speciální přehlídka pro všechny milovníky kamionů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)