Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takata prý odhaduje náklady kvůli airbagům až na 2,7 bilionu jenů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Japonský dodavatel Takata odhaduje náklady na svolávání milionů vozů kvůli potenciálně závadným nafukovačům airbagů od této firmy až na 2,7 bilionu jenů (575 miliard Kč).

S odvoláním na nejmenovaný zdroj to napsala agentura Bloomberg. Akcie firmy se po zprávě propadly o pětinu na historické minimum.

S uvedenou částkou prý počítá nejhorší možný scénář svolávací akce, která by v takovém případě zahrnovala 287,5 milionu nafukovačů airbagů. Takata a automobilky prý ještě musejí určit, jak si náklady rozdělí.

Mluvčí japonské firmy se ke spekulacím odmítl vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Takata stojí za vůbec nejrozsáhlejší svolávací akcí v automobilovém odvětví. Nafukovací systém airbagů od tohoto výrobce může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. Na výměnu potenciálně závadných nafukovačů zatím do servisů po celém světě zamířilo více než 50 milionů airbagů. V souvislosti se závadou bylo po celém světě hlášeno nejméně deset úmrtí a 139 zraněných.

Takata již kvůli aféře dostala pokutu 70 milionů dolarů od amerických dopravních úřadů. Ve Spojených státech, kde se přihodila většina zranění spojovaných s aférou, hrozí firmě hromadné žaloby.

Znalci v odvětví dosud odhadovali náklady na svolávání na více než 3,5 miliardy dolarů (84 miliard Kč), pokud se zjistí, že má dosavadní svolávací akce na starost, napsal Reuters.

Podle americké společnosti Orbital ATK stojí za závadou použití nestabilního dusičnanu amonného jako hnací látky v nafukovacím systému, dále konstrukce nafukovače, která prý dostatečně nezabraňuje průniku vlhkosti, a také dlouhodobé vystavení vlhkému prostředí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
31. 3. 2016 13:41
Re: jak
Všechny komponenty co máš v autě fungují jen na základě statistický kontroly. Není běžný, že systémy v autě prochází 100% kontrolou, která navíc stejně není nikdy 100% ;-) Ale jinak máš pravdu ;-)
Avatar - praděda7
31. 3. 2016 13:04
Re: jak
Myslím, že by Takata měla zapracovat na tom, aby se ten její airbag, když už tedy někoho zabije, dal použít i jako body bag... ;-)
Avatar - praděda7
31. 3. 2016 12:57
Re: jak
Ano, statisticky ano. Ale fakticky zaručit, že bude fungovat zrovna ten tvůj, nejde. To zjistíš, až když do něčeho pořádně picneš... ;-)
31. 3. 2016 10:17
Tak..
Takata v ofiko vyjádření odmítla, že by takovej odhad připravili a prej je to kec. Jsem zvědav, jestli ten článek nějak upravíte:)
[odkaz]
31. 3. 2016 10:02
Re: jak
To máš sice pravdu, ovšem pokud odzkoušíš jeden kus, respektive provádíš nějakou průběžnou kontrolu v rámci výroby, tak máš dost přesný obrázek o tom jak ti airbagy fungují.