Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takto se rodil zápis Jaguaru do Guinnessovy knihy rekordů

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Automobilka Jaguar uvádí nová SUV ve velkém stylu. Oba modely z této kategorie už na svém kontě mají světový rekord. Podívejte se, co vše bylo potřeba pro jeho realizaci u modelu E-Pace.

V září 2015 odhalila britská automobilka své první SUV F-Pace a s ním i zápis do Guinnesovy knihy rekordů. Kaskadér Terry Grant usedl do jednoho z prvních kousků a vyrazil v něm vstříc 19,08 metrů vysoké smyčce, kterou s Jaguarem úspěšně zdolal.

O téměř dva roky později přiváží Britové na trh další SUV, tentokrát kompaktnějších proporcí. A co by to bylo za premiéru, kdyby se při ní Jaguar znovu nepokusil o nějaký ten světový unikát? Hlavní slovo měl opět Grant, jenž tentokrát usedl do modelu E-Pace a zkusil skok s otočkou o 270 stupňů. Opět úspěšně!

Od premiéry modelu i videa mapujícího rekord již uběhlo několik dní. Nyní Jaguar vypustil do světa „making of“, ve kterém odhaluje, jak probíhaly samotné přípravy. Všechno začalo prvními nákresy a počítačovými simulacemi. Následně se přešlo na první pokusy v praxi, které probíhaly v jakémsi skákacím hradu v Santa Pod.

„Pojedu rychle,“ popisuje kaskadér ještě před závěrečným pokusem. „Nechci tam jen sedět a být pouhým pasažérem. Chci ten moment skutečně ovládnout,“ dodal a vydal se vstříc rekordní jízdě. Veřejnost již spekuluje, jak asi Jaguar uvede své další SUV. Mnohým se líbí nápad, že Granta při pokusu o další rekord rovnou vystřelí na Měsíc…

Stanislav Kolman
Diskuze (2)