Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata Motors bude sdílet techniku s Jaguary a Land Rovery

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Indický majitel britských automobilek hodlá v blízké budoucnosti více propojit modely Tata s prémiovými značkami Jaguar a Land Rover.

V současnosti vozy dvojice prozatím stále diametrálně odlišných britských značek spojují především pohonné jednotky a některé další komponenty, zatímco indická produkce si jde svou vlastní cestou, ale to se má brzy změnit.

V rozhovoru pro australský Drive se o sdílení techniky mezi modely značek Tata, Jaguar a Land Rover blíže rozhovořil Darren Bowler, generální ředitel společností Fusion Automotive, která je australským distributorem Tata Motors.

Podle jeho informací Tata a Jaguar s Land Rover pracují na vývoji řady budoucích modelů a komponentů. Jako příklad pak Bowler uvedl novou platformu, na níž mají stát nové modely všech tří značek a byl jí vybaven i koncept kompaktního SUV Tata Nexon ze začátku letošního roku, jehož sériové provedení má dorazit v roce 2017.

To se má stát globálním modelem i díky své platformě vhodné pro využití stavby řady dalších modelů s nejrůznějším zaměřením a pro trhy prakticky po celém světě. Inspirací pro toto řešení má být mimo jiné i koncern Volkswagen, který na jediné platformě nabízí širokou paletu modelů pod svou i řadou dalších značek.

Pro koncové zákazníky se nemá v podstatě nic změnit a Tata, Jaguar i Land Rover mají zůstat oddělenými značkami se svébytným designem plně odpovídajícím jejích zaměření na trhu. Nehrozí ani možnost, že si Tata začne hrát na prémiovou značku nebo naopak Jaguar s Land Roverem přijdou o svůj prémiový styl.

Všechny sdílené komponenty mají být v podstatě ukryty před zraky majitelů těchto vozů a přispět především k snížení nákladů na vývoj a výrobu jednotlivých modelů. Vedle sériového modelu Tata Nexon může být stejnou platformou vybavena například příští generace Range Roveru Evoque a některý z blíže nespecifikovaných budoucích vozů značky Jaguar.

Prozatím je nejnovějším výsledkem společného vývoje nová řada lehkých kompaktních motorů Ingenium, které najdeme pod kapotami vozidel Jaguar a Land Rover.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
22. 7. 2014 07:16
Re: ok
Nejvíc o komančích řvou ti, co by si sami kdysi svojí rudou knížku na prsa tetovat nechali ;-) .
Předpokládám, že si pak užiješ výtečně nastavenej podvozek a tlumiče necháváš u svýho sametovýho šestiválce v automatickým režimu, viď? >:-[]
22. 7. 2014 07:13
Re: ok
Ty děláš skladníka v JLR? Dobrej job pro kluka z moravský vesnice. ;-)