Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata Motors vykazuje výrazné snížení zisku

Jan Mička
Diskuze (0)
Zisk automobilového výrobce Tata Motors v minulých třech měsících výrazně klesl. Může za to slabá domácí poptávka, kterou nedokázala vykrýt ani ziskovost britské divize Jaguar Land Rover.

Čistý zisk konglomerátu Tata Group meziročně kles z 22,5 miliardy rupií na 17,3 miliardy rupií (asi 5,5 miliardy Kč). Podle agentury Routers se očekával zisk srovnatelný s loňským rokem. Předpoklad se však nekoná a výrazněji lépe to nevypadá ani do budoucna. Indické továrny Tata Motors totiž nyní pracují jen na 40-60 %, hodnota akcií firmy od začátku letošního roku klesla o 11 %.

Největší indický výrobce nákladních automobilů a autobusů v minulosti proslul superlevným modelem Nano. Síla společnosti se projevila hlavně v roce 2008, kdy od Ford Motor Company koupila britské značky Jaguar a Land Rover za 2,3 miliardy dolarů (asi 45 miliard Kč). To je nyní pro výrobce velké plus, jelikož se o ziskovost těchto dvou značek v současnosti opírá. Řešením, jak získat zpátky podíl na domácím trhu, by mohl být příchod nového levného modelu. Tata Nano totiž dle všeho automobilku na výsluní pravděpodobně nevrátí.

ČTK

Jan Mička
Diskuze (0)