Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra loni snížila ztrátu na 158 mil. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Tržby Tatře meziročně klesly o 482 milionů korun na 2,215 mld.Kč. Ztráta je nižší o 555 mil.Kč.

Automobilka Tatra v loňském roce snížila svou ztrátu o 555 milionů na 158 milionů korun. Tržby jí přitom meziročně klesly o 482 milionů korun na 2,215 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy Tatry.

Celá skupina Tatra včetně dceřiných firem snížila svou ztrátu meziročně o 470 milionů na 119 milionů korun. Tržby Tatra Group dosáhly v roce 2010 3,8 miliardy korun, což je zhruba o půl miliardy méně než v předchozím roce.

Předseda představenstva společnosti Ronald Adams ve zprávě, kterou dnes předložil na valné hromadě, uvedl, že Tatra splatila více než polovinu bankovních úvěrů. "Před krizí jsme dlužili téměř 1,5 miliardy korun, tuto částku se nám podařilo snížit na současných přibližně 700 milionů," sdělil Adams. Tatra se musela loni v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem.

Adams uvedl, že se Tatře podařilo dosáhnout ziskovosti už při prodeji přibližně 1300 vozů za rok. Docílila toho restrukturalizací provozu a dalším snižováním nákladů. "S návratem objemu prodejů nákladních vozů na úroveň 2000 až 2500 kusů, jichž jsme dosahovali před krizí, bychom tedy měli očekávat dosažení významných zisků," uvedl předseda představenstva Tatry.

Během loňského roku automobilku opustila asi pětina pracovníků. Oproti roku 2009, kdy společnost v průměru zaměstnávala přibližně 3000 lidí, klesl v roce 2010 počet zaměstnanců na 2400.

V roce 2010 kopřivnická automobilka 75 procent vyrobených vozů exportovala, převážně do tradičních oblastí - Indie, Ruska a dalších evropských zemí. Adams připomněl, že Tatra prodávala auta i na nových trzích. "Například v Malajsii jsme prodávali auta tamnímu ministerstvu obrany. Vozy jsme dodali také Mezinárodnímu červenému kříži, který naše vozy používá k přepravě civilistů a humanitární pomoci lidem v oblastech, jako je na příklad Súdán," uvedl Adams. Dodal, že dalších 170 vozů objednal Ázerbájdžán pro projekt plynovodu Nabucco.

Automobilka vkládá velké naděje do nového nákladního vozu Tatra Phoenix, který představila minulý měsíc. Tatra ho chce prodávat v celé Evropě a proniknout s ním i do Jižní Ameriky a na Blízký východ. V roce 2012 jich chce automobilka vyrobit asi 1000. Na výrobě vozu Tatra spolupracuje s nizozemskou firmou DAF Trucks N.V., předním světovým producentem nákladních vozů.

Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Black River nyní drží 51 procent akcií, téměř 41 procent má Tatra Holdings, drobní akcionáři vlastní dohromady přibližně osm procent akcií.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)