Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra se propadla do ztráty kvůli slevám na auta a odstupnému

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Výrobce nákladních automobilů Tatra se loni propadl do více než sedmsetmilionové ztráty zejména kvůli negativním dopadům hospodářské krize.

Kvůli nim mu klesl odbyt vozů a na skladě jich zůstaly téměř čtyři stovky. Firma proto musela auta prodat se slevami, což ji připravilo v tržbách zhruba o 140 milionů Kč. Negativně se také projevilo propouštění. Tatra musela snížit počet zaměstnanců o téměř 1400 lidí na 2300. Na odstupném tak vyplatila navíc zhruba 100 milionů Kč. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes valné hromadě předložil předseda představenstva Tatry Ronald Adams.

Letos by se tyto finanční položky neměly podle Adamse opakovat, proto by hospodaření Tatry mohlo skončit lepším výsledkem. "V současné době, jestliže nám trhy poskytují zakázky pouze na 1000 vozů, jako tomu bylo vloni, přežijeme a současně si udržíme potenciál vyrábět až 3000 vozidel ročně," uvedl Adams. Dceřiné firmy Tatry letos zatím překračují své plány a na konci dubna dosáhly zisků.

Adams ve zprávě pro akcionáře zopakoval, že loňský krizový rok přivedl sféru výroby a prodeje těžkých nákladních automobilů i společnost Tatra do pravděpodobně nejobtížnější finanční situace za posledních 50 let. "Byl to skutečně zápas o přežití," podotkl.

Kopřivnický výrobce nákladních automobilů loni i přes problémy s odbytem, když prodal téměř 1000 nákladních vozů, uhradil všechny splátky úvěrů i úroků bankám. Tatra se musela letos v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem. Podle rozvahy zbývalo na konci loňského roku uhradit úvěry v celkové výši 1,06 miliardy korun. I letos podle člena dozorčí rady a zástupce odborů Pavla Baroně firma své závazky splácí.

Valná hromada dnes schválila, že loňská ztráta 712 milionů Kč bude proúčtována jako ztráta minulých let. Vlivem krize klesly výrobci nákladních automobilů meziročně také tržby o polovinu na zhruba tři miliardy korun. Valná hromada neměla připomínky ani ke konsolidované uzávěrce, podle které hospodaření Tatry s dalšími devíti dceřinými firmami skončilo ztrátou 588 milionů korun.

V posledním čtvrtletí roku 2009 firma musela omezit pracovní dobu zaměstnanců na 80 procent, což vedlo k úsporám mzdových nákladů o 20 procent. V té době si snížili platy o 20 procent i představitelé celého managementu.

Klíčový význam mělo loni pro Tatru úspěšné dokončení dodávek vozů střední třídy Tatra T810 ATS české armádě. během dvou let jí dodala Tatra celkem 588 nákladních vozů. Speciální vojenské vozy Tatry řady T815-7 navíc úspěšně absolvovaly testy na Slovensku, což firmě umožnilo dodat první vozy pro nový vozový park slovenské armády.

Valná hromada dnes také opakovaně zvolila za členy dozorčí rady na další funkční období s účinností od prosince bývalého amerického velvyslance v ČR Williama Cabanisse, Ravindera Kumara Rishiho, Williama Louise Shroegera a Florise Vansinu.

Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Black River nyní drží 51 procent akcií, téměř 41 procent má Tatra Holdings, drobní akcionáři vlastní dohromady přibližně osm procent akcií.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
28. 6. 2010 14:34
Re: TATRANKA
Naději na nějakou sériovou výrobu jistě ne, ale jakousi retro limitku by udat mohli. Otázka zní, jestli to má smysl.
28. 6. 2010 14:22
Re: achjo, to jsou zprávy:-((
:no: :no: :no: škoda slov...
28. 6. 2010 14:20
Re: achjo, to jsou zprávy:-((
euro89 měl zřejmě na mysli osobní vozy Tatra, jejichž zánik nelze rozhodně přičítat ničemu jinému, než čtyřiceti letům budování socialismu.

Pokud jde o náklaďáky, píšeš nepochybně velkej kus pravdy.
28. 6. 2010 13:10
Re: TATRANKA
Tender na hasičský auta vyhrál trojlístek Mercedes, MAN a Renault. Mercedesů tam bylo nejvíc... teda pokus jde o tu velkou obměnu. to jen tak na okraj. Renaulty hasiči používají hlavně ve Zlíském kraji... a dobrovolní hasiči používají tatry tak z 80 %, řekl bych...
27. 6. 2010 20:34
Tatra 138 jej zrod a vyvoj
Pekny, vystizny clanok o Tatre 138 ,148 :yes: :yes: :yes:

[odkaz]