Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Terra je nejnovější evoluce legendární T 815

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Společnost Tatra Trucks a.s. představila na „Největším setkání požárních automobilů, jejich řidičů a posádek v ČR – Pyrocar 2018“ nástupce modelových řad T 815, T 815-2 a TERRN01.

Společnost Tatra Trucks a.s. na výstavě Pyrocar 2018 ve světové premiéře představila hasičský speciál nové obchodní řady Terra. Jde o přímého pokračovatele vozidel obchodních řad T 815, T 815-2 a TERRN01. Design a konstrukce vozidla je podřízena technologii malosériového výrobce speciálních vozidel.

Při konstrukci vozidel řady Terra byl kladen důraz na robustnost, odolnost, dlouhou životnost a jednoduchou obsluhu i ovládání. Nový je jak exteriér, tak interiér modernizované kabiny, pro potřeby hasičských a záchranářských vozidel doplněné o boční panely překrývající prostor mezi kabinou a nástavbou.

Skelet kabiny byl zcela přepracován a plní nejnovější standardy mezinárodní normy EHK 29, včetně bariérové zkoušky na přední sloupky kabiny. Čelní sklo je nově do skeletu kabiny vlepeno. Nově jsou řešeny závěsy dveří s omezovači.

Významným přínosem nové kabiny je zvětšený prostor pro posádku vozidla, a to díky její zvětšené celkové délce. Prodloužil se také prostor mezi přístrojovou deskou a sedadlem velitele vozu.

Nová Terra má sjednocenou přístrojovou desku s řadou Force, a to včetně topné klimatizační jednotky, jejího ovládání a nového sdruženého přístroje pod volantem. I prvky interiéru kabiny doznaly změn – nové jsou výplně dveří, jinak jsou řešena odkládací místa i prostor kolem přístrojové desky, vnitřní i vnější osvětlení je nyní zajištěno LED technologiemi.

Tatra Terra představená na Pyrocar 2018 byla vybavena vzduchem přímo chlazeným tatrováckým osmiválcem o maximálním výkonu 325 kW a plně automatickou převodovkou Allison. Uživatelé si budou moci zvolit i mechanickou čtrnáctistupňovou převodovkou s manuálním nebo elektronickým řazením, na přání bude k dispozici i retardér. Konstrukce vozidel řady Terra je však připravena i pro možnou zástavbu kapalinou chlazených motorů pro vybraná teritoria.

Nové hasičské a záchranářské vozidlo Tatra Terra je schopné bez úprav brodění až do hloubky 1200 mm. V hasičské nástavbě, kterou vyrobila společnost THT Polička, sebou veze 4000 l vody a 240 l pěnidla.

Společnost Tatra Trucks a.s. na výstavě Pyrocar 2018 vedle nové řady Terra představila i modelovou řadu Force s modernizovanou kabinou a nechyběl ani již dříve odhalený speciál Tigon, který kombinuje podvozek a kabinu řady Force s pohonnou jednotkou Volvo Penta a nástavbou Rosenbauer.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
31. 8. 2018 14:23
Re: T815
třeba tím, jak dlouho se vyrábí
31. 8. 2018 09:54
Re: T815
Federer je taky legendarni a neni to zadny exponat. Synonymem muze byt treba slavny nebo prosluly, jestli ti to pomuze
31. 8. 2018 09:08
T815
Tatra 815 je odkedy legendárna? To je snáď T111, ale prečo 815, ktorých je na cestách ešte kopa, a určite to nie sú žiadne exponáty.