Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks a Czechoslovak Group na IDEX 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Automobilka Tatra Trucks se spolu se společnostmi patřícími do holdingu Czechoslovak Group představila na veletrhu obranné techniky IDEX 2017.

V Abu Dhabí, metropoli Spojených arabských emirátů, se ve dnech 19. až 23. února letošního roku uskutečnil jeden z největších světových veletrhů obranných technologií a techniky.

Kopřivnická automobilka patří k jeho tradičním účastníkům a letos se zde její vozidla představila ve společnosti produktů společností patřících do holdingu Czechoslovak Group (CSG). Vedle společnosti Tatra Trucks se tak představily firmy Excalibur International, Excalibur Army, European Air Services, MSM Group, ZVS, RETIA a KARBOX.

Tatra Trucks představila na veletrhu IDEX 2017 velitelské vozidlo na podvozku modelové řady Tactic s konfigurací náprav 6x6, jehož speciální nástavba byla navržena firmou KARBOX. Výroba těchto vozidel probíhá v Saúdské Arábii ve spolupráci se společností Military Industries Corporation.

Podvozek Tatra Force 8x8 se vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem Tatra, poloautomatickou převodovkou Tatra-Norgren a čtyřdveřovou pětimístnou kabinou se představil jako nosič novinky společnosti Excalibur Army, kterou je raketomet RM-70 Vampire 4D, využívající odpalovací zařízení GRAD 122 mm s kapacitou 80 střel.

Světovou premiéru měl v Abu Dhabí bezpilotní letoun CANTAS E se schopností vertikálního startu a přistání od společnosti Excalibur International, který je určen pro dlouhotrvající průzkumné či hlídkové a monitorovací mise, jeho letová výdrž činí až 18 hodin. Zákazníkům v zemích Blízkého a Středního východu dodává společnost Tatra Trucks vozidla pro přepravu a řízení těchto bezpilotních letounů.

Význam veletrhu IDEX, který se koná každé dva roky, neustále roste. Svědčí o tom počty vystavovatelů a návštěvníků. V roce 2015 mělo na ploše 35 tisíc metrů čtverečních své expozice na 1100 vystavovatelů z více než 120 zemí a počet návštěvníků přesáhl 100 tisíc.

Spojené arabské emiráty a Království Saúdské Arábie patří mezi nejvýznamnější zákazníky společnosti Tatra Trucks. Počty vozidel kopřivnické značky v aktivní službě ozbrojených složek obou zemí přesahují 2000 kusů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
23. 2. 2017 21:06
Re: ta "neprůstřelná" kabina vypadá poněkud orezle...
Ta už si asi něco užila.
Avatar - Barry Lyndon
23. 2. 2017 14:07
Re: ta "neprůstřelná" kabina vypadá poněkud orezle...
Cože? Buď jsi slepý jak patrona a nebo netušíš která bije a o které z těch tří možných kabin je řeč... a nebo jen trolluješ...
23. 2. 2017 12:06
Re: ta "neprůstřelná" kabina vypadá poněkud orezle...
Co to plácáš ?
Avatar - Barry Lyndon
23. 2. 2017 11:09
ta "neprůstřelná" kabina vypadá poněkud orezle...
...ba co hůř - zkorodovaně :-)