Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra na veletrhu EUROSATORY 2012

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Kopřivnická automobilka v Paříži představila svou novou modelovou řadu Phoenix ve vojenském provedení ve společnosti speciálů řady Tatra 815-7.

Na mezinárodním veletrhu obranné techniky EUROSATORY 2012 probíhajícím od 11. do 15. června v Paříži představila Tatra dvě modelové řady svých nákladních vozidel.

Nová modelová řada těžkých nákladních vozidel Phoenix od letošního roku rozšiřuje nabídku automobilky Tatra ve speciálním sektoru. Vedle stavebnictví, důlního průmyslu, lesnictví, těžby ropy nebo plynu a dalších průmyslových odvětvích se může Tatra Phoenix uplatnit i při armádním využití.

Premiéru ve vojenské podobě měla Tatra Phoenix s konfigurací podvozku 6x6 a valníkovou nástavbou v první polovině května na mezinárodním obranném veletrhu IDEB 2012 v Bratislavě a v červnu se s ní mohli seznámit návštěvníci veletrhu EUROSATORY v Paříži.

Podvozek Tatry Phoenix připravený k montáži různých nástaveb nese typové označení T 158-8P5R33 391 6x6.2 a v Paříži se představil ve vojenském zbarvení khaki. Novinka v nabídce automobilky představuje tzv. commercial of-the-shelf produkt – COTS, což jsou vozidla s minimálními úpravami oproti sériovému provedení, vhodná pro provoz v těžkém terénu.

Standardně jsou vozidla modelové řady Tatra Phoenix, využívající tatrováckou koncepci s centrální nosnou rourou, osazena pneumatickým odpružením všech náprav. Jde o stejný systém, který je použit také u speciálů řady TATRA 815-7. Proto je zachován stejný jízdní komfort a jízdní vlastnosti jsou na velmi podobné úrovni.

Řadový, šestiválcový, kapalinou chlazený motor PACCAR MX emisní specifikace Euro V (na přání také ve specifikaci Euro III) nabízí výkony od 265 do 375 kW a může spolupracovat s manuální nebo automatizovanou převodovkou ZF.

Nová, doplňková řada těžkých nákladních vozidel určených pro obranný a vojenský segment je podle výrobce vhodná především pro použití jako vozidla logistického zabezpečení.

Modelovou řadu Phoenix představila Tatra v létě loňského roku. První mezinárodní úspěch této novinky představovalo druhé místo v anketě International Truck of The Year 2012.

Hlavní produktovou řadu vojenských taktických a speciálních vozidel z Kopřivnice na EUROSATORY 2012 zastoupila takzvaná „sedmičková řada“ vozidlem Tatra 815-7, 4x4 se speciálním nosičem nevybuchlých výbušnin, vybaveným motorem Cummins a automatickou převodovkou Allison, a vozidlem Tatra 815-7, 8x8 s univerzálním nosičem kontejnerů s tatrováckým, vzduchem chlazeným motorem a automatizovanou převodovkou TATRA-NORGREN. Druhé uvedené vozidlo se účastnilo dynamických ukázek v rámci doprovodného programu veletrhu.

V současnosti Tatra nabízí plněpohonná nákladní vozidla s konfigurací podvozku 4x4, 6x6, 8x8, 10x10 nebo 12x12, s modulární koncepcí, militarizovaná komerční vozidla pro potřeby logistické podpory, speciální vojenská logistická vozidla, speciální podvozky se širokými možnostmi konfigurací pro vozidla MRAP, M-ATV, APC a další.

Účast na veletrhu EUROSATORY 2012 byla pro kopřivnickou automobilku velmi významná, protože zde mimo jiné probíhala důležitá jednání o dodávkách vozidel do armád zemí na Blízkém východě, Latinské Ameriky nebo jihovýchodní Asie.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
19. 6. 2012 00:41
Re: Ach jo
To chce VW... ti maji Scanii a Man, jedna Tatra do trojky by se sikla... Byla by jejich, ale dali by ji do cajku.
18. 6. 2012 22:45
Re: Ach jo
moje řeč...po tom přežívání,kterým procházela od změny režimu,si to zaslouží.. :yes:
18. 6. 2012 18:57
Ach jo
Jsem rád, že se Tatra prezentuje na veletrzích, ale raději bych četl zprávy o zvyšování výroby, dohodnutých kontraktech apod... Ať se daří, ať nestačí vyrábět... :yes: