Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra zahájila dodávky sad k finální montáži vozidel do Indie

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Kopřivnická automobilka Tatra zahájila dodávky sad k finální montáži vozidel do Indie. Ještě do konce roku tam dodá 120 rozložených sad, podepsané smlouvy se týkají 260 sad.

Prvních 120 sad dodá letos automobilka ve třech várkách. "Tyto kontrakty otevírají významné a stabilní zdroje zakázek pro celou továrnu až do poloviny příštího roku a lze předpokládat, že objemy budou dále narůstat," uvedl David Pipal, který v Tatře od roku 2014 vede obchod a marketing. Poukázal také na více než 8000 vozidel Tatra, které používá indická armáda a bude třeba je posupně obměňovat.

Automobilka začala vozidla dodávat indické armádě v 80. letech minulého století. Indie byla pro Tatru v minulosti strategickým trhem. "Jen v letech 2003 až 2012 tam bylo dodáno 3925 sad k montáži, které si Indové sami kompletovali a stavěli na ně nástavby dle svých potřeb," uvedl Čírtek. Například v roce 2010 do Indie putovalo 56 celkové roční produkce automobilky. Pak ale nastal problém s kvalitou dodávek neoriginálních náhradních dílů, které nebyly vyrobeny v Kopřivnici, a propukla korupční aféra, kvůli níž indická vláda uvalila v roce 2012 na tatrovky embargo.

Mezitím se automobilka dostala do velkých problémů a kvůli dluhům skončila v dražbě. V té ji v roce 2013 získala společnost Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery. Noví manažeři automobilky začali jednat s indickými činiteli, výsledkem byl letos v únoru podpis memoranda o porozumění s indickou státní společností BEML. Ta zajišťuje v Indii finální montáž tatrovek z dodaných sad dílů. "Tím se otevřela cesta ke konkrétním objednávkám na podvozky i náhradní díly primárně určených pro indické bezpečnostní složky," uvedl Čírtek.

Pod novými majiteli se automobilce začíná dařit. Její generální ředitel Petr Karásek při otevření nového diagnostického pracoviště v úterý řekl, že tuto událost vedení Tatry vnímá jako symbolický milník, kterým záchranná část restrukturalizačního programu přejde do etapy rozvoje.

Kromě sériově vyráběných sad se automobilka strategicky zaměřuje i na vývoj a výrobu úzce specializovaných vozidel v malých sériích přesně podle požadavků zákazníků. V loňském roce společnost prodala 850 vozidel, o rok dříve jich bylo 722. Čírtek uvedl, že letos si firma klade za cíl překročit hranici 900 vyrobených vozidel. Loni jich vyrobila 821 a v předchozím roce 763. Její tržby v roce 2014 dosáhly 3,7 miliardy korun. Přibližně tři čtvrtiny produkce automobilky putují na export. Tatra má zhruba 850 vlastních zaměstnanců a asi 500 zaměstnanců ve dvou dceřiných společnostech.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)