Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Taxikáři chtějí v únoru znovu protestovat proti službám typu Uber

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Taxikáři chtějí od 8. února znovu protestovat proti službám typu Uber, nátlakovou skupinu tvoří víc než 6000 řidičů, uvedlo na svém facebooku Sdružení českých taxikářů. Požadují, aby problém okamžitě řešila vláda, jinak budou protesty nepřetržité.

Zástupce sdružení Petr Polišenský ČTK řekl, že konkrétněji taxikáři o podobě protestu zatím informovat nebudou.

Proti zprostředkovatelům dopravy objednávané přes internetové aplikace protestovali taxikáři v Praze či Brně již dříve. Počátkem loňského října blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu. Další protest plánovaný v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili den předem.

Prosincový rozsudek Soudního dvora Evropské unie, podle kterého je Uber přepravní služba, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle místních zákonů zemí EU, nedonutil firmy Uber nebo Taxify zjednat nápravu, uvedli taxikáři. Firmy podle nich nereagují na výzvy státní správy. "Pokud vláda nepodnikne okamžité kroky k bezprostřednímu řešení tohoto problému, protesty budou pokračovat nepřerušovaně," píše Sdružení českých taxikářů.

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

K respektování rozhodnutí evropského soudu a dodržování zákonů vyzvala před týdnem Uber otevřeným dopisem pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Česká vláda loni zpracovala analýzu, podle které Uber neplní daňové povinnosti. Podle Uberu může mít rozhodnutí evropského soudu vliv na připravovanou regulaci, nikoliv na nynější situaci.

Pražský magistrát pravidelně provádí kontroly jak řidičů Uberu, tak klasických taxislužeb. V případě řidičů Uberu ukládá postihy v podstatě u všech kontrolovaných vozidel, protože neplní požadavky pro taxislužby, například viditelné označení nebo taxametr.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)