Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Techart v Ženevě 2010

Michal Fokt
Specialista na sportovní modifikace vozů značky Porsche si na letošní „ženevu“ připravil hned čtyři novinky.

Techart Porsche Panamera Concept One

Vůz Techart Porsche Panamera Concept One si jako jediný ze čtyř novinek zatím koupit nelze. Jak název napovídá, jde prozatím o studii možného vylepšení pro německý výkonný čtyřdveřový a čtyřmístný vůz. Přeplňovaný vidlicový osmiválec disponuje výkonem 410 kW, jenž doplňuje nejen nepřehlédnutelný bodykit, ale také kovaná kola o velikosti 22 palců. V kabině můžete najít mimo jiné kůži v kombinaci kakaové a bílé, prošívanou výraznou zelenou nití nebo střešní monitor s úhlopříčkou 10,2 palce. Dokonce i Techart sám označuje interiér za „něco nevšedního“ – a to je už co říct. Uvidíme, co se nakonec dostane do běžné nabídky…

Techart Porsche Panamera

Pokud už se nemůžete dočkat individualizace své Panamery, musíte se spokojit s poněkud konvenčnější nabídkou TechArtu pro obě nepřeplňované verze.

Pod označením Aerodynamic Kit I se ukrývá sada nových dílů - spoiler pod přední a zadní nárazník, nástavce prahů, pevný spoiler pod zadním oknem, rámečky kolem hlavních světlometů a díly kryjící část zádních svítilen. Pro Panamery S a 4S jsou k dispozici 21 nebo 22“ kola.

Interiér je možno zkrášlit dvoubarevným koženým čalouněním, stropem potaženým Alcantarou nebo dřevěnými dekoracemi palubní desky, středové konzoly a výplní dveří.

Techart GT Street R

Model GT Street R je postaven na základě Porsche 911 Turbo letošního modelového roku. Šestiválcový boxer zde má výkon 492 kW při 4500 min-1, točivý moment vrcholí na hodnotě 860 Nm. Díky pohonu všech čtyř kol dokáže Turbo vystřelit na 100 km/h za 3,5 sekundy a jet nejvyšší rychlostí až 345 km/h. K tomu je uzpůsobena aerodynamika, Techart přidává nové spoilery, karbonový zadní difuzor či důležité přední lízátko, přičemž známý „nose-lift“ systém dovolí zvednout příď auta až o 6 cm pro bezpečné překonávání městských zpomalovacích prahů. Vůz stojí na pětipaprskových černých kolech o rozměru 19, případně 20 palců.

Techart Porsche 911 Turbo

Jsou i zákazníci, jimž výkon vozu Porsche 911 Turbo stačí a chtěli by jen trošku osvěžit vzhled. Pro Porsche 911 Turbo i Turbo S jsou připraveny dvě sady, které mají přispět k zvýšení aerodynamického přítlaku na obě nápravy a zlepšení ovladatelnosti ve vysokých rychlostech.

První z nich s označením Aerodynamic Kit I obsahuje přední spoiler pod nárazník, nástavce prahů, spoiler nad zadní okno, nový spoiler na kapotě motorového prostoru, nový díl pod zadní nárazník s integrovaným difuzorem a upravené kryty zpětných zrcátek.

Aerodynamic Kit II je téměř stejný jako první sada - má pouze upravený přední a zadní spoiler pro zlepšení chlazení brzd a motoru. Navíc je možné jeho přední spoiler vybavit multifunkčními denními světly ze světelných diod, která mají mimo jiné i funkci parkovacích světel a ukazatelů směru.

Vedle karosářských dílů má TechArt pro Porsche připravena i nová 20palcová litá kola, na která Techart doporučuje pneumatiky Continental Conti Sport Contact 3 nebo Michelin Pilot Sport PS2.

Interiér lze zkrášlit koženým čalouněním, novým tříramenným sportovním volantem, hliníkovými pedály a prahovými lištami z leštěné nerezové oceli.

Co se techniky týče, v nabídce je pouze hydraulický systém, který nadzvedne příď o 60 mm při nájezdu na parkoviště, nebo při přejezdech zpomalovacích pásů.


Michal Fokt