Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Techniku Volva použije mateřské Geely

David Bureš
Diskuze (22)
Čínská automobilka Geely je vlastníkem švédského Volva od roku 2010.

Čínská společnost Zhejiang Geely Holding Group podepsala s automobilkou Volvo dohodu umožňující použití techniky švédského výrobce. Ta se během následujících let postupně objeví ve vozech vyráběných firmou Geely.

Smlouva o použití techniky je vyústěním dřívější dohody o projednávání toho, co z dílny Volva by Geely mohlo použít.

Geely bude mít na základě smlouvy přístup k platformě pro vozy střední třídy, k systému kontroly kvality vzduchu v kabině a k blíže neupřesněné bezpečnostní technice.

Sama Geely tvrdí, že tato technika jí pomůže ke zlepšení kvality jejích produktů a k možné expanzi na další trhy. Díky zkušenostem a financím Geely pak Volvo má mít díky této dohodě snazší pozici při rozšiřování svých aktivit na čínském trhu. To může být pro švédského výrobce výhodné v době, kdy prodeje nových aut na evropském trhu klesají.

Odborníci se každopádně obávají toho, že tato smlouva oslabí pozici Volva. Švédské značce ale nezbylo nic jiného, než dohodu podepsat, když je Geely jejím majitelem.

Zatím není jasné, jaké plány má Geely s nově nabytou technikou. Šéf automobilky Li Shufu se však dříve nechal slyšet, že chystá novou prémiovou značku, která bude používat techniku právě z dílny Volva. Na jaře Li mluvil především o systému filtrování vzduchu v kabině a jeho kontroly, který se má velice hodit v čínských městech se znečištěným ovzduším.

Geely má ve svém portfoliu vedle Volva čtyři značky – Emgrand, Englon, Geely a Gleagle. Emgrand nabízí především luxusnější vozy, Gleagle zase ty levné. Pod značkou Englon se v Číně prodává model TX4, tedy slavné londýnské taxi.

David Bureš
Diskuze (22)
Avatar - jozephko
17. 12. 2012 16:22
Je to komická zmluva
Vždy, keď sa dejú takéto komické veci (v tomto prípade majiteľ firmy požiadal vlastnú firmu, aby mohol využívať v inej vlastnej firme jej know-how), cítim za tým nejakú "boudu". Číňania jednoducho vykuchajú súčasné Volvá aj s celou ich technikou a ušijú im čínsky kabátik. (nakoniec načo iné by Volvo kupovali). A aby to nevyzeralo tak hlúpo, tak pustia do sveta táraninky o uzavretí zmluvy samých so sebou
17. 12. 2012 16:07
Re: Volvo
Tedy pobavila mě zmínka o špičkových motorech... Tedy doba, kdy Volvo vyvinulo vlastní motor, to už je hodně fousatá vzpomínka. Spíš nějakej upravenej japonec, francouz nebo (napůl/pseudo)američan. Myslím, že tyhle technologie už budou číňánci kopírovat jinde...
Avatar - chetoos
17. 12. 2012 14:29
Volvo
Je mi velice líto, že společnost, která dělá a dělala nejbezpečnější auta na světe, navíc se špičkovými technologiemi a motory, patří Čínské společnosti. Známý se Volvy zabývá a automobily z 80 a 90 let jsou opravdu luxusní, mají osobitý desing a na svou dobu jsou revoluční. Pak už Volvo kopírovalo desing např S80(desing Ford) a pak firmu koupí čínani, kteří využívají její poctivou techniku. Myslím si, že i pod křídly Gelly ztrácí volvo tu kvalitu a zákazníky.
17. 12. 2012 13:38
Re: Každá vyspělá společnost
Naprosto souhlasím :yes:
17. 12. 2012 07:58
Re: Každá vyspělá společnost
Pekne napsano :yes: