Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA: Zákaz telefonování za jízdy nehodovost nesnížil

Aleš Jungmann
Diskuze (52)
Oznámila to organizace IIHS, severoamerická obdoba Euro NCAPu.

Organizace Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) ve svých studiích nezaznamenala rozdíl v nehodovosti ve státech, které telefonování za volantem (bez handsfree) zakázaly. Oproti očekávání se tak používání mobilního telefonu za jízdy nikterak negativně neodrazilo ve statistikách dopravních nehod.

Doporučení federální agentury National Transportation Safety Board směřující k jednotlivým státům, zakázat telefonování mobilními telefony za jízdy, psaní SMS ale i používání handsfree, se tak jeví jako neopodstatněné.

Mluvčí IISH, Russ Rader, v rozhovoru pro CNN dodal: Zaměření se na mobilní telefony zdaleka neznamená vyřešení problému rušení řidiče, rušivých elementů je stále celé spektrum.. Statistiky paradoxně ukázaly, že ve státech kde je zakázáno psaní krátkých textových zpráv na mobilu během jízdy se nehodovost mírně zvýšila. Rader to shrnuje slovy Vypadá to, že mobilní telefony nejsou problémem; tím jsou sami řidiči.

Doplňme, že za telefonování (resp. za držení telefonního přístroje nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení v ruce nebo jiným způsobem) se u nás můžete dočkat připsání dvou trestních bodů a pokuty od 1 500 Kč do 2 500 Kč.

Aleš Jungmann
Diskuze (52)
Avatar - Ronault.
21. 12. 2011 15:59
Re: Stejné jako denní
Na každého Ádu se vaří voda.
Avatar - Ronault.
21. 12. 2011 15:55
Re: Vypadá to...
To jsou samozřejmě pověry... Je totiž pravda, že v excitační fázi alkohol zvyšuje aktivitu CNS, ale na úkor kvality.
20. 12. 2011 22:26
Re: Vypadá to...
Tento vyzkum by mne skutecne zajimal, protoze to popira to, co mne naucili na fyziologii. Nerikam, ze to neni mozne, muzes mi prosim poslat link? Diky.
20. 12. 2011 19:15
Re: Stejné jako denní
Proč to dení svícení zrušili?
20. 12. 2011 19:14
Re: Stejné jako denní
Znak Renaultu považuje za dámské přirození opravdu jenom dement, který má ono přirození na krku místo hlavy.