Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tenhle Aston Martin nemá motor. A přesto závodí!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Vozy značky Aston Martin již pěknou řádku let sázejí na vidlicové osmiválce a dvanáctiválce, ale nejnovější závodní stroj z dílen britské automobilky se probojoval na stupně vítězů bez jakékoliv pohonné jednotky.

Aston Martin Racing v současnosti nasazuje do závodů vozy Vantage GTE, Vantage GT3 a Vantage GT4, z nichž první a poslední mají pod kapotou osmiválec, zatímco uprostřed uvedený model disponuje dvanáctiválcem.

Partnerství závodní divize britské automobilky se společností Red Bull stojí za vznikem zcela nového závodního speciálu pro Red Bull Soapbox Race, v němž startují nejrůznější vozítka, k jejichž pohonu stačí gravitace.

Aston Martin Racing si pro tento podnik připravil speciál, jehož design byl inspirován typem Vantage GTE, ale technika je zcela odlišná a pod ladnými křivkami jeho karoserie se ukrývá trubkový rám, k němuž jsou přimontovány nápravy, řízení a sedadlo pilota. Brzdy má tento stroj sice kotoučové, ale jsou pouze na zadních kolech.

Závodní divize britské automobilky vlastně postavila špičkovou minikáru a její vlastnosti byly již důkladně prověřeny při Red Bull Soapbox Race, pořádaném v Londýně v neděli 9. července.

Alex Summers, inženýr z vývoje prototypů značky Aston Martin, se dobrovolně stal pilotem minikáry, na jejímž vývoji se podílel a vybojoval s ní při její závodní premiéře druhé místo za speciálem týmu Brooklands Special, inspirovaným závodními vozy značky Bentley z přelomu dvacátých a třicátých let dvacátého století.

Doporučujeme

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)