Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Teplá korutanská jezera

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Horská jezera teplou vodou zpravidla nelákají. Mezi výjimky patří ta alpská ve slunečných rakouských Korutanech. V létě nabízejí teplotu jižních moří.

Korutany se chlubí nejvyšším počtem jezer v celém Rakousku. Napočítali jich tu 1270, ze kterých jsme vybrali a doporučujeme pět: Wörthersee, Ossiacher See, Millstätter See, Faaker See a Klopeiner See.

Není to jen koupání, co tu nabízejí, ačkoliv křišťálově čistá, teplá (až 28 °C) a pečlivě hlídaná voda je tím hlavním turistickým tahákem. Kolem jezer najdete malebná městečka a můžete tu surfovat, veslovat, plachtit, jezdit na kánoi po meandrech (Faaker See) a samozřejmě koupat se. Nechybějí zde ani okružní nebo dálkové stezky pro bruslaře a cyklisty.

Pokud přijíždíte od Salcburku, tak první na řadě je Millstätter See. Pyšní se mj. tím, že je nejhlubší v Korutanech. Posledním trendem je zde propojení bazénů s jezerem, takže i v zimě si lze užít koupání. Tuhle lahůdku poskytuje např. Badehaus v městečku Millstatt.

Ossiacher See patří mezi korutanskými jezery svou plochou k největším. V květnu zde mají vždy den bez aut, kdy silnice kolem jezera patří jen cyklistům, bruslařům a pěším turistům. Když budete mít dost vody, udělejte si lanovkou výlet na horu Gerlitzen nebo autem po malebné (placené) alpské silničce Villacher Hochalpenstrasse s 11 zastaveními včetně alpské zahrádky. Informace tu dostanete i česky, u kasy se řídí registrační značkou. Nahoře po 14 kilometrech stoupání můžete pokračovat dál pěšky přírodním parkem Dobratsch a cca po 90 minutách se dostanete na vrchol stejnojmenné hory.

autotip autotip

Tyrkysové otevírání sezony – podle proslulé barvy vod jezera Faaker See – trvá počátkem května celé čtyři dny. Nejjižnější z korutanských jezer má pověst nejfotogeničtějšího. Každý čtvrtek od května do října ve zdejším „hlavním městě“ Faak am See pořádají Bauernmarkt, přičemž tento selský trh je i velkou restaurací pod širým nebem. Na jaře tu každoročně mají sraz milovníci kabrioletů a na podzim zaplaví město motorkáři.

Nejslavnější a největší je Wörthersee. Jeho plocha činí takřka 20 km2 a délka 16,5 km, což naznačuje protáhlý tvar. Okružní cyklotrasa měří 40 km. Břehy lemují městečka, hrady a zámky, staré i nové hotely. Najdete tu elegantní lázně Velden, nedaleko jezera je korutanské hlavní město Klagenfurt. Místo proslavily i jarní hudební jezerní festivaly (zdarma) v několika městečkách najednou. Wörthersee je rok co rok poutním místem i pro majitele a milovníky vozů GTI a vlastně všech koncernových modelů.

Tip na výlet: Rekordní trail u Klopeiner See

Na hoře Petzen, nedaleko Klopeiner See, mimochodem nejteplejšího ze všech korutanských jezer (až 28 °C), byl vybudován nejdelší mountainbikový trail v Evropě.

Flow Country Trail Petzen s délkou 10 km a převýšením 1000 metrů je momentálně nejdelší i na celém světě. Tato trasa byla postavena speciálně pro mountainbikery s důrazem na architektonické provedení, které zde zachovává pravidelný rytmus, tedy příjemné střídání stoupání a klesání. Díky velice solidnímu povrchu je zdejší areál i za deštivého počasí sjízdný bez jakýchkoliv omezení. Trail není určen jen skutečným profesionálům, na své si tu přijdou i úplní začátečníci bez znalostí specifických technik jízdy.

Nahoru na start, samozřejmě i s horským kolem jako zavazadlem, vyveze cyklisty lanovka Petzen-Bergbahn. Na cestě poznají všechny nástrahy trati (pohodlné cesty, „rolety“, skoky). V průběhu sjezdu se pak otevírají také pohádkové výhledy na panorama jihokorutanských jezerních údolí.

autotip autotip

Kärnten Card

Stačí dvě dražší atrakce a vydané peníze máte zpět. Po zakoupení Kärnten Card máte více než 100 turistických cílů v Korutanech (mj. čtyři panoramatické silnice, 14 lanovek, tři plavby lodí po jezerech, rozhledny, zoo) přístupné bezplatně. Dalších 60 partnerů poskytne majiteli Kärnten Card až 50% slevu. Hotely často dávají kartu k ubytování. Existují také místní regionální karty (Wörthersee, Millstätter See aj.). Letošní ceny za

týdenní kartu (jsou i 14denní, pětinedělní) jsou 36 eur (děti narozené mezi lety 2000-2008 dostanou kartu za 16 eur).

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Villach 564 km, 6:30, 33,5 l/1090 Kč*
  Klagenfurt 494 km, 6:30, 29,5 l/960 Kč*
Mýto/známka/tunely cca 30 eur (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 17 000 Kč
Apartmán od 9500 Kč
Kemp od 3500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Sezona cca o 25 % dražší, nejen kempy včas rezervovat

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)