Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW 335d xDrive M-Sport – Bavorské naftové sportování

Michal Fokt
Diskuze (203)
Tohle je BMW, které by všichni chtěli mít – má supersilný nafťák a pohon všech kol, přirozeně…


Úvod, interiér


Určitě už jste tu smutnou zprávu slyšeli – synonymem BMW už dávno není benzinová zadokolka, ale silný diesel s pohonem všech kol. A když vezmeme v úvahu oblibu kombíků na „starém kontinentu“, sedím teď vlastně v autě snů evropského řidiče – bavoráckém kombíku střední třídy, vybaveném čtyřkolkou a naftovým šestiválcem. Prostě 335d xDrive, pro ty, kteří se vyznají ve zkratkách. S automatem! A protože dneska se musí všechno „Sport“ minimálně jmenovat, nechybí paket M Sport. Jestli právě teď nejste zelení závistí, asi s vámi je něco v nepořádku.

Sport už ve standardu

Je všeobecně známo, že kokpity BMW nedají moc na „prémiovost“, stále v nich je cítit spíše sportovní orientace. U klasického přístrojového štítu je to v pořádku, nevelké indexy v budících kompenzuje head-up displej, ale asi nemá cenu omlouvat v prémiové třídě poněkud „specifické“, materiály. Ve trojce se prostě nijak zvlášť prémiově cítit nebudete. Mimochodem – jak často slýcháte kritiku na poněkud divoký design středového tunelu trojky? Moc ne, viďte… Ode mne coby milovníka avantgardy ji také neuslyšíte, jen mě to tak napadalo při vzpomínce na četné diskuzní strážce čistoty evropského designu.

Ale pojďme k tomu sportu. Posaz za volantem je znamenitý, prostor pro pravou nohu je kvůli převodovce, nastěhované v kabině, minimální, čelní sklo „na dosah“ a prostor na zadních sedadlech spíše jako nějakém menším kompaktu. Ale pak je tu volant s emkovým logem. Je stejný jako u nedávno testovaného X4 M40i. Kvůli miniaturnímu středu (neuvěřitelné, kam už se dneska vejde airbag) se zdá velký a velký opravdu je – zatímco dnešní sportovní volanty mají průměr 36 cm a méně, ten od BMW má 37 cm. Možná si říkáte, jak se dá poznat pouhý centimetr. Ani se nemusíte ptát manželky, centimetr je na volantu prostě dost, stejně jako třeba o centimetr níž ukotvené sedadlo.

bmw testy strednitrida bmw testy strednitrida  

Ale současně volantu nelze nic vytknout, má tak akorát tlustý věnec, výborně se drží a samotné řízení je přesné a příjemně strmé, takže vlastně žádný problém. Ba co víc, potěšilo mě, že po éře poněkud gumově působících posilovačů řízení je to v 335d spíše lehčí (a to i v módu Sport), působí přirozeně a je výborně vyvážené.

Poslední věc, která zaslouží vypíchnout, jsou sedadla. Mají stavitelné bočnice, takže je lze perfektně přizpůsobit tělu, navíc jsou poměrně výrazné, takže dokáží obejmout trup opravdu perfektně. Ale pouze ve spodní části, v ramenní opora chybí, jak je u německých prémiovek zvykem. Ale stejně to jsou jedny z nejlepších sedadel, v jakých jsem za posledních pár let seděl.

Motor, jízdní vlastnosti


Řadový třílitrový šestiválec od BMW je motorizace, která dokáže nahlodat i ortodoxního petrolheada. Že má 313 koní a 630 Nm je jedna věc, ale současně má i zvuk. V kabině rozhodně nezní jako nafťák, spíše než „nýtování“ je slyšet temné hučení, které rozhodně neurazí a to ani zvukem, ani jeho mírou. Ostatně právě motor je společně se sedadly a řízením na autě to nejlepší.

Když při cestovních rychlostech lehce přitlačím plyn, mamutí točák se postará o plynulý, ale velice důrazný zátah, když sešlápnu plyn intenzivněji, osmistupňový automat v mžiku přeřadí, pošle motor do středního pásma a akcelerace je ještě působivější. Ba co víc, můžete ho vytočit do pěti tisíc. Ne, že by to na tom nějak extra záleželo nebo to motor s maximem ve 4400/min potřeboval, ale potěšilo… Osmistupňový automat mimochodem řadí hladce a rychle, jízda je tedy současně velmi uvolněná, ale to asi nikoho nepřekvapí.

bmw testy strednitrida bmw testy strednitrida  

Pak tu jsou ještě tradiční sportovní módy, ale popravdě řečeno je auto vlastně nepotřebuje. Ano, řazení je ještě rychlejší, odezva na sešlápnutí plynu bouřlivější a změny kvaltů škubavější, ale 335d to vůbec nemá zapotřebí. Přece jenom je to furt jen dýzlový kombík…

Za kolik si myslíte, že bude jezdit třílitrový šestiválec v 1,7tunovém autě? Do deseti by to bylo férové, co říkáte? No, jenže ačkoli jsem s autem vyzkoušel snad všechny myslitelné jízdní režimy a to v docela svižném tempu, zhruba odpovídajícímu tomu, jak asi bude majitel auto používat (tedy s výjimkou 250 v levém dálničním pruhu se zapnutými dálkovými), spotřeba za celý test činila 7,3 l. A považte – při devadesáti (pokud vůbec víte, kde to na rychloměru hledat) točí motor 1300/min a spaluje 4,8 l nafty, dálničních 130 km/h znamená 1900 otáček a spotřebu 6,4 l na 100 km. To je prostě paráda.

Agilní otesánek

Jak už bylo řečeno tohle auto má naftový šestiválec, automat a pohon všech kol, suma sumárum minimálně 1,7 tuny bez řidiče. Jak takové auto jezdí? Na rozdíl od obecně vžité představy to opravdu není sporťák. Na druhou stranu to s ohledem na papírové handicapy funguje mnohem lépe, než by se dalo předpokládat. Na dálnici a rovných úsecích, kde se asi bude auto pohybovat asi nejčastěji, je všechno v nejlepším pořádku – 335d je v komfortním módu podvozku stabilní a klidné, s účinnými a dobře dávkovatelnými brzdami. Rychlejší nájezd do zatáčky se sice obejde bez náklonů, ale přinese nedotáčivost a váha auta je díky větším setrvačným silám cítit i v oblouku.

Ale pokud jsem si před zatáčkou podřadil a na výjezdu intenzivně sešlápnul plyn, byl bavorák jako pokropený živou vodou a čtyřkolka s upřednostněnou zadní nápravou vůz krásně a s lehkostí vytáhla ze zatáčky. Pokud se tedy chcete při jízdě bavit, je lepší zvolit pomalejší nájezd do zatáčky a při průjezdu přidávat, čtyřkolka za asistence širokých pneumatik pomáhá těžkost auta potlačit a cestování se stává velmi příjemným.

Když o tom tak přemýšlím, nejsem si vůbec jistý, že vím, jak jezdí standardní vozy BMW, cokoli mnichovského jsem řídil, bylo to buď M, M Performance nebo alespoň s M paketem – a to posledně jmenované byl i tento případ. Nicméně počítám, že pokud někdo sáhne po sportovním paketu, nebude plakat nad tím, že má auto tuhý podvozek.

bmw testy strednitrida bmw testy strednitrida  

Sportovní podvozky mám rád, jsem ochotný oželet trochu pohodní ve prospěch jízdních vlastností a pocitu perfektní kontroly nad autem, musí ale být opravdu sportovní, tedy sice tuhé, ale s rychlými a precizními tlumiči. A přesně takové tohle BMW je. Na delších nerovnostech si zachovává stále určitou plavnost a krátké nerovnosti kopíruje výrazněji, ale co je naprosto zásadní – perfektně tlumí většinu „běžných“ rázů, po mlácení z rané éry runflatů není ani stopy.

Co se týče cestovního komfortu jako celku, podběhy kol jsou odhlučněny excelentně, motor se ozývá tak, jak se na sportovně laděné cestovní auto sluší, tedy decentně, největším původcem hluku je tak v dálničním provozu obtékající vzduch.

Ale zpět k podvozku. Je tu ještě sportovní režim, ale stejně jako u motoru si nemyslím, že bude příliš často používaný, minimálně ne těmi, kdo považují Civic Type R za tvrdé auto - naladění 335d v tomto módu zhruba odpovídá standardnímu setupu hondy, s určitými rozdíly danými rozdílnými rozvory kol. Zlepší se sice přehled o tom, co se s autem děje, ale s ohledem na vcelku sportovně laděný standardní mód auto není rozpoznatelně rychlejší. Navíc v tomto módu už si 335d občas na nerovnostech odskočí. Součástí změn naladění je i menší účinek posilovače řízení, ale odpor působí méně přirozeně, než ve standardním režimu.

Závěr


Evropané chtějí diesely a chtějí čtyřkolky a chtějí čtyřkolky s diesely a BMW nedělá nic jiného, než že jim to dává. Motor úctyhodným způsobem kombinuje výkon s úsporností a vypiplanou převodovkou a pohonem všech kol, který na výjezdu ze zatáčky umí připomenout, jakou že koncepci si v Mnichově dlouhá léta hýčkali.

Podvozek se sportovním paketem bojuje s váhou auta a nedotáčivostí nad očekávání dobře a to při zachování přijatelného jízdního komfortu a velmi dobré schopnosti tlumení rázů, řízení je přesné a dobře vyvážené a nezklamou ani brzdy.

Jedinými handicapy 335d tak zůstává stísněný interiér, vybavený materiály, které by u Mercedesu (natož pak u Audi), výběrem neprošly a trošku větší aerodynamický hluk ve vyšších rychlostech. Ale s tímhle skvělým volantem v rukách, usazeni ve znamenitých sedadlech se stavitelnými bočnicemi, si na to nejspíš ani nevzdechnete. BMW 335d xDrive je prostě znamenitý sportovně laděný kombík. Ovšem... za strašlivé peníze.

bmw testy strednitrida bmw testy strednitrida  

Nejlevnější verze modelu873.600 Kč (318i Touring/100 kW)

Základ s testovaným motorem1.492.400 Kč (330d Touring/190 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.597.700 Kč (335d xDrive Touring M Sport/230 kW)
Testovaný vůz s výbavou1.801.654 Kč (335d xDrive Touring M Sport/230 kW)

Plusy

  • Dynamický a úsporný motor
  • Rychlé a plynulé řazení
  • Sportovně naladěný podvozek, tlumení rázů
  • Vynikající sedadla
  • Přesné a dobře vyvážené řízení

Minusy

  • Stísněný interiér
  • Použité materiály ne vždy odpovídají prémiové třídě
  • Aerodynamický hluk ve vysokých rychlostech
  • Vysoká cena

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Michal Fokt
Diskuze (203)
BMW 335d xDrive M-Sport
Cena základní sestavy 1 597 700 Kč
Výbava základní sestavy ABS, DSC, 6x airbag, Servotronic, elektrický posilovač řízení, elektronická uzávěrka diferenciálu, Auto Start / Stop funkce, "Driving experience" tlačítko včetně módu ECO PRO, mlhové světlomety, zadní světlomety s LED technologií, středová loketní opěrka vzadu, včetně dvou držáků nápojů, multifunkční kožený volant, startování motoru bez použití klíče, tlačítko Start / Stop pro automatické startování a vypínání motoru, připojení AUX-In ve středové konzole, rádio "BMW Professional" (4 x 25 W) včetně monitoru o rozměru 6,5", palubní počítač, BMW Service Inclusive 5 let/100.000 km, M prahové lišty, Sportovní sedadla řidiče a spolujezdce čalouněné kombinací látka/alcantara, M kožený sportovní volant s multifunkčními tlačítky, Antracitové čalounění stropu BMW Individual, Přístrojový panel s rychloměrem a otáčkoměrem s červenými stupnicemi a ozdobným červeným kontrastním prstencem, Ovládání klimatizace a rádia s chromovými detaily, Hliníkové dekorační lišty s matně modrými nebo leskle černými detaily, protažené až do dveří, Zkrácená řadicí páka s logem M, Volič jízdních režimů Driving Experience Control s dalším režimem SPORT+, M odkládací plocha pro levou nohu, Přepínatelné oranžové nebo bílé nepřímé podsvícení, Klíček od vozu s modrými detaily, Odkládací paket, Systém pro automatické udržování rychlosti, M aerodynamický paket s předním nárazníkem, nástavci prahů, zadním nárazníkem a difuzorem v tmavě metalické barvě Dark Shadow, Maska chladiče s dvojicí ledvinek BMW se sedmi specificky navrženými lamelami s leskle chromovými čelními stranami, LED mlhová světla, 18palcová M kola z lehkých slitin s dvojitými paprsky 400 M nebo 18palcová kola z lehkých slitin s dvojitými paprsky Double-spoke 441 M v šedé barvě Ferric Grey, 19palcová leštěná M kola z lehkých slitin Double-spoke 403 M v šedém dvoubarevném provedení Ferric Grey, 19palcová leštěná M kola z lehkých slitin Double-spoke 442 M v šedém dvoubarevném provedení Orbit Grey, M sportovní podvozek, alternativně standardní podvozek nebo Adaptivní M podvozek, Lesklá výbava BMW Individual Shadow Line nebo alternativně leštěný hliník,M logo na bocích vozu, Kryty zrcátek v barvě vozu, Leskle chromované koncovky výfuku, Exkluzivní modrý lak karoserie Estoril Blue, k dispozici jsou i další laky, Model s M sportovním paketem s výbavou modelu Advantage, Zadní parkovací asistent (PDC) a další Kč
Cena testované sestavy 1 801 654 Kč
Výbava testované sestavy Pakety Convenience Plus (+ 15.886,-), BMWS Connected Drive Plus (+ 58.474,-), Innovation (+ 47.346,-), Komfortní přístupový systém (+ 15.756,-), navigační systém Professional (+ 66.482,-), Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2993
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 230 / 4400
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 630 / 1500 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.8 / 5.2 / -
Emise CO2: 151
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 495 / 0
Objem nádrže (l): 57
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1695 / 625
Rozměr pneu: 225/50 R17
BMW 335d xDrive M-Sport
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4633
b) šířka (mm): 1811
c) výška (mm): 1429
d) rozvor (mm): 2810
e) rozchod vpředu (mm): 1544
f) rozchod vzadu (mm): 1583
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 960 / 1180
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 885
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1015
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 690
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
27. 7. 2023 17:41
Zkušenosri s tímto autem
Žádné hned první týden mi praskla kliková hřídel a prorazila blok motoru. Motor KO
Do té doby spokojený až na spotřebu a na malou nádrž.
Při hodně lehké noze a rovinky do 6L. pak stačí na to 2x pořádně šlápnout a hned je tam 8L
Dlouhodobá hory a dálnice 9,5L
Nádrž prťavá. Při malé spotřebě dojezd 650 km při klasické do 500km a při rychlém přesunu po dálnici i 350 km, takže se jezdí od pumpy k pumpe.
28. 8. 2016 08:31
Re: 335xd
Jen pro zajimavost, jezdim pravidlene trasu cca 440km pricemz asi jen polovina jsou dalnice. Zbytek je hodne predjizdeni kde clovek potrebuje kazdeho kone.
S 535xd to dam za 10,9l s prumerem 111km/h. Ted jsem jel passatem tdi 140kw, pre veskerou snahu trvala cesta o 18 minut dele s prumerem 100km/h a spotrebou 8,6...
Velmi casto proste nebyl prostor pro bezpecne predjeti, protoze passat ho proste potrebuje daleko vic.
A ted k te spotrebe...
Jednak radeji jeste jednou zduraznim, ze za vic se jet asi neda, teda s passatem jo, ale kdyz nepredjedete, neakcelurujete...
Na tech 440km je tedy rozdil 350 czk, ztrata casu, propastny rozdil v audiosystemu, absence zabavy za volantem a mensi pohodli. Resil bych spotrebu? A priste si vybral pasika? Ja tedy ne...
27. 8. 2016 18:05
Re: 335xd
Ano, souhlasím. Mam taky osobní zkušenost a to auto je super. Jen mi nejde do hlavy, proč by kupující v teto cenově kategorii neřešili spotřebu. Dokážu si představit, ze neřeší příliš výdaje ve smyslu nákupu PHM, ale myslím, ze prave vyhazování peněz oknem tyto lidi docela rozčiluje uz ze samotné podstaty toho, co oni sami pokládají za investici a co za rozmařilost
27. 8. 2016 13:51
335xd
Tenhle bílej mazlík si zaslouží 200 příspěvků, tak se toho ujmu. :-) Auto je to skvělý, mám osobní zkušenost a můžu vřele doporučit. Jediná lepší motorizace je 340i, žere sice o 3 litry na sto víc, ale to nebude v téhle cenové kategorii snad nikdo řešit... :-)
Avatar - vabis
27. 8. 2016 02:49
Re: ŠAJZE KACE DÍZLBRAMBORÁRNA RAKOVINOMET ...
"které by všichni chtěli mít" .... jooo a M6 Gran Coupé se smutně krčí opodál >:D >:D >:D