Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C-Elysée HDi – Stvořeno pro krizi

Diskuze (404)
Český trh patří mezi první, kde Citroën začíná prodávat sedan C-Elysée, a Auto.cz vám přináší první test vydařené verze s dieselovým motorem.

Škoda Rapid má měsíc po zahájení prodeje nového konkurenta, přesněji dva: francouzský sedan Citroën C-Elysée a jeho bratříčka Peugeot 301. Alespoň tak to bude vnímat velká část české veřejnosti, i když pravda je trochu jiná. Francouzské duo totiž sází na jiné zbraně než český vůz.

Začněme hezky od samotného jména. C-Elysée se vymyká zavedenému schématu číselných označení, ale slovíčko Elysée Citroën už deset let používá v Číně pro levné sedany. Inspirací je řecké elysium, místo posmrtného života hrdinů, resp. Elysejský palác a třída Champs-Elysées, tedy symboly Francie. Je to asi, jako by se Rapid jmenoval Škoda Hradčany. No proti gustu…

Jeden sedan pro celý svět

V Česku, Turecku, Řecku, Rumunsku a na Slovensku (později i v dalších evropských zemích) se C-Elysée uvádí jako úplná novinka. Francouzská automobilka vstupuje do nové tržní sféry, levný sedan můžeme brát jako jakýsi protipól řady prémiových modelů DS, která sedí k bonvivánské image Citroënu lépe. Doba je ale těžká a finanční krize se neptá, v PSA proto oprášili myšlenku lidového vozidla po vzoru legendárního 2CV.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Hlavní domovinou novinky budou silnice Latinské Ameriky a Asie, kterým se leccos přizpůsobilo. Z toho vyplývá první nedostatek: C-Elysée je sedan. Jak ovšem dokládá úspěch Dacie Logan nebo Renaultu Thalia, tříprostorová karoserie s obtížně přístupným zavazadlovým prostorem se s prodejním úspěchem nevylučuje.

Zbytek jsou spíše přednosti: levný vývoj a výroba znamenají nízkou cenu i u evropské specifikace vyráběné ve Španělsku. Přizpůsobení nekvalitním cestám rozvojového a rozvíjejícího se světa pak znamenají vyšší světlou výšku (14 cm) a robustní konstrukci podvozku. A levný základ konstrukce znamená nízkou hmotnost, tedy i solidní dynamiku a nízkou spotřebu paliva.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Od designu samozřejmě nelze čekat zázraky, Francouzům se ale povedlo vytvořit docela vyvážené auto. Oproti Peugeotu má Citroën jiné všechny blatníky, přední i zadní světla, kapotu motoru, nárazníky a víko zavazadlového prostoru. Díky těmto rozdílům vypadá C-Elysée o něco elegantněji, 301 zase navozuje dojem o kousek robustnějšího auta.

Útulnému interiéru chybí smysl pro detaily, i ty opravdu podstatné

Uvnitř je první dojem nečekaně dobrý. Objektivně vzato je Škoda Rapid promyšlená podstatně lépe a Citroën krouží kousek nad úrovní Renaultu Thalia. Ale design se povedl, světlý dekor palubní desce sluší, její tvary příliš neubírají z prostoru pro cestující a důraz na vodorovné linie vyvolává dojem přehledného členění.

Další zkoumání se nese stále v ryze pozitivním duchu díky využití vnitřního prostoru. Vpředu je místa na rozdávání, a to i napříč, když se podařilo ze střídmějších 140 cm vytěžit maximum. Vzadu pak C-Elysée těží z nejdelšího rozvoru mezi konkurencí a poskytuje nadbytek místa pro nohy. S výškou nad sedákem je to ale horší a doslova k zlosti jsou nízko zakončené pevné opěrky hlavy na krajních místech (uprostřed dokonce úplně chybí).

Citroën vs. Peugeot
U příležitosti oficiálního uvedení Peugeotu 301 na český trh jsme obě auta porovnali. Rozdíly jsou opravdu minimální – kromě drobných rozdílů ve vnějším designu se Peugeot liší třeba provedením přístrojového štítu, tvarem řadicí páky (301 ji přebírá z hatchbacku 208). Jsou to opravdu detaily, protože nabídka motoru, složení výbav a dokonce i jízdní projev je totožný. A hodně podobné jsou i ceníky – Citroën je sice v některých verzích levnější, ale Peugeot zase nabízí zdarma záruku prodlouženou na 5 let. Rozhodovat proto budou hlavně sympatie ke značce nebo designu.

A vůbec, funkční stránka za designem zaostává skoro ve všech směrech. Jistě, po většinu času jezdíte se zavřenými okny, nepřenastavujete zrcátka za jízdy a rádio máte naladěné na oblíbenou stanici (nebo se s ním naučíte žít). Na to Citroën určitě spoléhá, protože jiné vysvětlení takového množství drobných chyb prostě neexistuje.

Detailnější obhlídka totiž odhalí spoustu slabých míst: proti škodováckému simply clever zde stojí simply simple. Šetřit se musí, a tak plastové výplně dveří zdobí jenom kliky. Ovladače stahování oken najdeme okolo řadicí páky, nastavování zrcátek se schovalo vlevo od volantu. Odkládací prostory mezi sedadly jsou minimální, výsledek zachraňují velké kapsy ve dveřích.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Ovládací panel rádia je zmatečný – velkým kolečkem si rozladíte rádio nebo přehrávání USB posunete na neznámé místo. Hlasitost a vypnutí rádia totiž obsluhují tři malinká tlačítka, v případě nejvyšší výbavy Exclusive pak i páčka schovaná po Francouzsku za volantem. Slavné to není ani se zvukem, který vydává čtveřice laciných reproduktorů.

Na druhé straně palubní počítač s pamětí pro dvě hodnoty průměrné spotřeby (standard od základní výbavy), který má společný displej s rádiem, se v takto levných autech jen tak nevidí. Podobné je to s kombinací funkční výbavy rádia: podpora MP3, USB konektor, Bluetooth hands-free a možnost přehrávat přes Bluetooth hudbu z mobilu (audio streaming).

Vzadu je 506 litrů, ale jak se k nim dostat?

U malého sedanu je v podstatě povinností nabídnout alespoň půl kubíku prostoru pro zavazadla. Citroën se tohoto pravidla drží, za zadními sedadly se nachází kufr o 506 litrech. Velký objem ale jen tak nevyužijete, třeba příslovečná lednička ani pračka nemají nejmenší šanci.

Vnitřní výška sice činí 55 cm, tak vysoký předmět ale skrz malé víko neprostrčíte, navíc nakládací hrana leží 75 cm nad asfaltem. Tuhost karoserie zde jednoduše dostala přednost před vším ostatním. Plocha s půdorysem 98 x 102 cm se proto hodí spíš pro převoz velkého množství drobností, v takovém případě ale pozor na ramínka závěsů, která se zavřeným víkem zasahují hluboko do zavazadlového prostoru.

A jak vlastně otevřít víko zavazadlového prostoru? Tlačítkem na klíči nebo na palubní desce. Jinak se dovnitř nedostanete.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Diesel je nejlepší volbou

Nabídka motorů čítá tři různé agregáty, které vyhoví prakticky všem potenciálním zákazníkům. Základ obstarává nový motor 1,2 VTi o výkonu 53 kW, od kterého Citroën očekává poloviční podíl na prodaných vozech. Čtyřválcovou alternativou je 1,6 VTi. Ve skutečnosti se jedná o starou šestnáctistovku PSA TU5, kterou Citroën v Evropě naposledy použil v roce 2008. Ze zkratky VTi se proto stává jen marketingová značka, v tomto případě znamená přidání variabilního časování ventilů a zvýšení výkonu z někdejších 80 na současných 85 kW.

Dojmy po krátkém svezení s tímto motorem byly smíšené, a tak jsme využili možnosti a dopřáli jsme si dieselového motoru 1,6 HDi – přinášíme jeho vůbec první test v ČR. Maloobjemový turbodiesel, který známe téměř ze všech osobních a užitkových Citroënů (u Peugeotu je situace srovnatelná), má v C-Elysée jen slabší výkonovou verzi. 68 kW a 230 Nm ale na auto s provozní hmotností 1170 kg bohatě stačí.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Odhlučnění není silnou stránkou. V kontextu s cenou, dynamikou a nízkou reálnou spotřebou nafty to ale nepředstavuje problém. Základem úspěchu je rychlý a plynulý nástup točivého momentu už z těch nejnižších otáček. Pro běžnou jízdu proto stačí spektrum od jednoho do dvou tisíc, nároky na výraznější akceleraci pohodlně uspokojí mírné vytočení.

Spotřeba paliva se ve městě drží do šesti litrů, mimo město pak mezi čtyřmi a pěti litry na ujetých 100 km. Při konstantních 100 km/h jsme dokonce odečetli průměr 3,7 l/100 km. Motor spojený s pětistupňovou převodovkou ale už v takové rychlosti točí necelých 2100 min-1. Dálničních 130 km/h proto už znamená 2700 min-1 a odběr 5,9 l na 100 km, ve vyšších rychlostech pak nároky motoru rostou stále prudčeji.

Jednoduchý podvozek je na českých cestách jako doma

Motor by pocitově zvládal i mnohem rychlejší tempo, na to ale stejně nestačí podvozek. Lehký sedan není při rychlé jízdě směrově stabilní a občas je i citlivý na boční vítr. Při klidné jízdě se ale Citroën dokáže vyvarovat jakýchkoliv výraznějších chyb, jen na příčných spárách občas vydá nepěkný zvuk nebo v zatáčce kousek nadskočí.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Je to taková stará škola, která díky volnějším tlumičům sází výhradně na cestovní komfort. Ostřejší manévry proto nejsou domácí disciplína C-Elysée, Citroën jim ovšem předchází díky nekompromisním zásahům stabilizačního systému (dodávaný standardně). Přestřelení limitů podvozku proto jen tak nehrozí, bez ESP by ale levný sedan o svoji jistotu přišel.

4,5metrový sedan na základech malých modelů Citroën C3 a Peugeot 208 ale nemá sloužit k řezání zatáček. Hlavní úkol, přesuny mezi městy a vesničkami, zvládá v pohodě a na tom záleží především.

Auto, které je opravdu levné

Hodnocení takového auta stojí a padá s cenou. A ta je u Citroënu C-Elysée v naprostém pořádku. Základ za 220 tisíc je lákadlem pro nejméně náročné zákazníky, ale prostřední výbava Tendance už obsahuje (skoro) vše podstatné a s tříválcem stojí příznivých 250 tisíc korun. Za čtyřválec se připlácí 20 a za turbodiesel dalších 30 tisíc, naftové C-Elysée proto pořídíte už za rovných 300 tisíc korun.

Taková politika těžko hledá konkurenci. Z podobných sedanů je levnější jen Chevrolet Aveo a samozřejmě diskontní Renault Thalia, který však nedosahuje kvalit Citroënu. Naopak na koupi Fiatu Linea nebo Škody Rapid je potřeba vyčlenit částku o několik desetitisíců vyšší.

Za daných podmínek se jedná o férovou nabídku. Citroën vytvořil antiprémiové auto, které působí jako stará škola. Proti malým autům z devadesátých let se C-Elysée nikam pořádně neposouvá, to ale pro leckoho může být jednou z rozhodující předností.

Tip: Kompaktní sedan už u nás Citroën kdysi prodával, přečtěte si test C4 sedan (2008)

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

První cena vozu 220.000 Kč (1,2 VTi/53 kW Attraction)
První cena vozu s testovanou motorizací 300.000 Kč (1,6 HDi/68 kW Tendance)
Základní cena testovaného vozu 326.000 Kč (1,6 HDi/68 kW Exclusive)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 349.500 Kč (1,6 HDi/68 kW Exclusive)

Plusy

  • Silný a úsporný motor 1,6 HDi
  • Rozumný příplatek za dieselový motor
  • Příznivá cenová politika, dostupná výbava
  • Provedení palubního počítače
  • Prostor v podélném směru

Minusy

  • Pevné opěrky hlavy vzadu, nízká výška nad sedákem
  • Zavazadlový prostor nelze zvenku otevřít
  • Malý vstup do zavazadlového prostoru
  • Ergonomické ústupky
  • Nepřehledný panel rádia
  • Stabilita ve vyšších rychlostech
Diskuze (404)
Citroën C-Elysée HDi
Cena základní sestavy 326 000 Kč
Výbava základní sestavy ESP, čelní a boční airbagy vpředu, posilovač řízení, palubní počítač, otáčkoměr, tempomat a omezovač rychlosti, centrální zamykání s dálkovým ovladačem, elektrické stahování oken vpředu a vzadu, výškově nastavitelný volant, volant potažený kůží, klimatizace s digitálním displejem, rádio s CD/MP3/USB/Bluetooth, dělené zadní sedadlo, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, středová loketní opěrka, litá kola 15 palců, Pack Look Chrom, dekor na palubní desce. Kč
Cena testované sestavy 349 500 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+13.500), paket City: parkovací senzory+Connectiong Box (+6.000), litá kola 16 palců (+4.000), Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1560
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 68 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 230 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 4.8 / 3.7 / 4.1
Emise CO2: 108
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 506 / 0
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1170 / 453
Rozměr pneu: 195/55 R16
Citroën C-Elysée HDi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4427
b) šířka (mm): 1748
c) výška (mm): 1466
d) rozvor (mm): 2652
e) rozchod vpředu (mm): 1501
f) rozchod vzadu (mm): 1478
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 660 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 860
k) šířka vpředu (mm): 1420
l) šířka vzadu (mm): 1400
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 580
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
12. 11. 2017 12:10
Re: zarazaju ma dve veci
Pokud muzou sportovci z Azerbajdzanu startovat na mistrovstvi Evropy, je Azerbajdzan evropskou zemi. A podivej se, kde je Turecko a kde Azerbajdzan.
12. 11. 2017 12:05
Re: zarazaju ma dve veci
Broucku, k te zaruce: ano, skodovka dava zaruku na neprorezaveni kastle, ale s podminkou PRAVIDELNYHO servisu ve znackovem servisu.. Doporucuju si precist podminky zaruky. A jeste neco ze zivota: 2000 nova fabia 1.9SDI 2 roky zaruka. Jeste v zaruce menena rozmasirovana loziska vlevo vpredu (rozumej CELY naboj) v ramci zaruky, najeto 30 tisic. A pak uz to slo pravidelne dal, co 30 tisic, loziska, ovsem uz BEZ zaruky a za plnou taxu. A to bez ohledu na zaruku na vlastni loziska. Vse ve znackovem servisu ve Znojme. Prodano po 5 letech s 200 tisici km, 5 x menenymi lozisky a s nabehem na 6. vymenu, hihihi, skodovku uz urcite neeee. Oproti tomu Thalia, r.v. 2007, nova, za 7 let jedina zavada, a to civka, oprava 1500.
12. 11. 2017 11:48
Je to jednoduchy
Kupoval jsem v roce 2007 funglovku Thalii v plne palbe - pocitac, klima a dalsi veci za 221000. Ted, o 10 let pozdeji si muzu koupit, v podstate totez, dokonce se stejnym kufrem, ale se vsim, co bylo v Thalii za priplatek, za 220000. To je super zprava.. S Thalii jsem nemel nejmensi problemy a jsem jeden z tech, kdo PRIVITAJI jen ty nejdulezitejsi kramy v aute. Pokud mam klimu, okna neotviram, zrcatka nastavim na zacatku a dalsi pouziti nastavovaciho mechanismu rad prenecham dalsimu majiteli. Nepotrebuju hafo asistentu, elektroniky apod. Jeste k nafte: v roce 2000 jsem koupil jednu z prvnich dieselovych Fabii, funglovku, za 339900 Kc v zakladu, SDI 65PS. Plus priplatky, central, klima, tazna koule 390000. Kdyz vidim skladoveho citrona za 284900, v lepsim zakladu (klima, pocitac, ABS, ESP, EBA, vyhrivana zrcatka mlhovky...) a nafte, pak je to naprosta SUPERcena a neni co komentovat. 95% casu travim v aute cestou do a z prace, 25 km tam, 25 km zpet, a k tomu, SKUTECNE vic netreba.. [odkaz]
Avatar - xjara
26. 9. 2013 09:19
Re: zarazaju ma dve veci
Dalsi omezenec ktery si neuvedomuje prednost sedanu pred liftbackem? :-)
Avatar - xjara
19. 4. 2013 08:45
Re: Chyby v ergonomii?
A na to jste prisel kde? Napriklad ovladani okenek na stredovem panelu u radici paky je uzasne.