Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Clio RS – Horší než obvykle

Aleš Jungmann
Diskuze (386)
Renault umí malá rychlá auta ze všech mainstreamových výrobců možná nejlépe. Tak proč se mu RS tak úplně nepovedlo?

Doba jde dopředu: lidé chtějí turbomotory, mají přece v prospektu malou spotřebu a navíc hezky táhnou odspodu. Chtějí také automatické, nejlépe dvouspojkové převodovky, protože stejně neumějí pořádně řadit. A hlavně chtějí dát světu najevo, jakého dravce si pořídili, čili nutností je pořádně hlučný výfuk, maskující zvukovou impotenci přeplňovaného čtyřválce.

Lidé zkrátka dávají mnohem více na efekt. To nemusí být nic špatného, takový Mercedes-Benz A 45 AMG umí na okresce rozpoutat takovou šarádu, že by mu záviděli i v pořadu Ein Kessel Buntes. Jenže on k tomu přidává skvělé řízení, podvozek, převodovku a vyspělý interiér. Jistě, stojí dvakrát tolik, ale o tom to přece není. Stačí, když automobil prostě alespoň funguje. Nové Clio RS bohužel nefunguje. Alespoň ze začátku to tak vypadalo...

Dvou-škub-spojka a jiné radosti

V tiskových materiálech to vypadá tak hezky: dvouspojková převodovka, kdo by jí nechtěl? Bohužel její sladění se zbytkem automobilu není nejlepší. Při popojíždění cuká a často tápe, zda má v automatickém režimu zařadit jedničku nebo dvojku a i při vyšších rychlostech občas zazmatkuje. Zkrátka, tato konkrétní aplikace nedosahuje kvalit konkurenčních systémů, přičemž vina podle všeho neleží na bedrech výrobce hardwaru, firmy Getrag.

renault testy malevozy renault testy malevozy  

Plusem je možnost vyzkoušet si donedávna pouze supersportovní lahůdku, launch control. Pro aktivaci systému musíte ve sportovním módu, ovládaného tlačítkem RS Drive mezi sedadly, přitáhnout obě kovové páčky pod volantem k sobě a následně sešlápnout pravou nohou pedál plynu. Když pak rychle sundáte levačku z brzdy, malý Francouz vyrazí vpřed jako čertík z krabičky. Nic se ale nemá přehánět, v manuálu se mimo jiné dočtete, že po 1.500 startech se funkce zablokuje a v servisu si to s vámi vyřídí.

V tu chvíli se však odkryjí další slabiny Clia RS: torque steer, tedy česky „tahání za volant při akceleraci“. Nemusíte mít volant ani natočený, Clio se při popohnání plynem neustále dožaduje korekcí směrem doleva. Rychlá Mini také tahají za řízení, což však nemůže být omluva.

Komplikovaná osobnost

Po ujetí první stovky kilometrů jsme pro Clio RS nemohli najít moc pochvalných slov. Jenže pak jsme ujeli další stovku a bylo to lepší. A potom ještě jednu - a najednou jsme se s Cliem docela skamarádili. Jak je to možné?

Nechali jsme automatiku automatikou a začali řadit výhradně sami. Přepnutí auta do sportovního režimu je naprostou nutností, ještě lepší je ale využívat režim Race s vypnutou stabilizací a rychlejším řazením. A automobil najednou ožil.

renault testy malevozy renault testy malevozy  

Laděný výfuk si začal blafat, převodovka dělala věci tak, jak by měla a motor dostal injekci adrenalinu rovnou do srdce. Přeplňovaná šestnáctistovka má více než dostatečných 200 koní a 240 N.m, rozhýbat 1,2 tuny těžký hatchback proto není žádný problém. Ladičům se podařilo navázat na skvělý atmosférický dvoulitr: turbomotor má lineární charakteristiku a za čtyřmi tisíci otáčkami (z velké části díky výfuku) překvapivě umíněný a nasupený zvuk. Hnát jej vzhůru otáčkami je docela zábava a to nejen díky zvuku; v poslední třetině využitelného spektra motor podává špičkový výkon. Nechceme hodnotit bez přímého srovnání, ale velmi pravděpodobně jde o nejživější a nejpříjemnější přeplňovanou šestnáctistovku pro sportovní svezení.

O podvozku už tolik pochvalných slov napsat nemůžeme. I přes jisté vedení vozu v zatáčkách a dobrou čitelnost toho, co se s autem děje, degraduje jeho kvality totální prkennost. Na nerovnostech (zvláště kostkách) se celý automobil rozklepe, kola odskakují a přejet přes větší příčnou nerovnost vyšší rychlostí je opravdu za trest. Například na konci dálnice D5 je u sjezdu na Pražský okruh takový hup, který vás ve sportovnějším autě, pokud jedete rychleji, umí nepěkně vyděsit. S Cliem RS to ve stejném místě vypadá tak, že se francouzský hot-hatch právě rozhodl vyslat posádku na oběžnou dráhu. Ještěže jsou zde slušivé červené pásy. Zkuste si automobil bez příplatkového, tužšího a sníženého podvozku Cup - na českých cestách by měl být mnohem příjemnější.

Přední náprava má v utaženějších zatáčkách i na malých nerovnostech tendenci celá lehce uhnout stranou. Řidič pak může podlehnout dojmu, že je Clio nedotáčivé, jenže to není pravda: když přední kola drží, je v zákrutách velmi schopné. Nechá se vodit ze zatáčky do zatáčky, neprotestuje ani při rychlých změnách směru a naklání se jenom decentně. Podobně jako Peugeot 208 GTi i Clio je založením spíše neposedné, oproti profesorské Fiestě ST (se kterou budete na okresce rychlejší) si však přijdou na své ti, které baví neustále si s autem „povídat“. Chtělo by to ale zapracovat na přednesu, protože komunikace skrze malý volant není ideální. Trochu více informací a méně účinku posilovače, prosím! Každopádně chválíme jenom 2,67 otáčky mezi dorazy; o něco větší by však mohly být páčky, které jsou navíc docela daleko od volantu.

renault testy malevozy renault testy malevozy  

Tělo solidně podrží přední sportovní sedadla, výraznější boční vedení však nenabídnou. Brzdy mají rychlý nástup, ve kterém se však poněkud ztrácí jejich dávkovatelnost. Také vám připadá, že až na výborný motor je to celé takové nemastné neslané? Máte pravdu.

Závěr

Kolik vás tohle auto bude stát? Vedle počátečních téměř 600.000 korun počítejte s deseti litry benzinu na každých 100 kilometrů. A to jenom pokud se držíte spíše při zdi, občasné prohnání po okresce a popojíždění ve městě budou znamenat spotřebu o tři nebo čtyři litry vyšší.

Předchozí Clio RS postavili lidé, kteří rozuměli zábavě za volantem, zatímco to nové dělali lidé, kteří jsou možná dobří v marketingu. Své zákazníky si jistě najde, byť pochybujeme, že to budou majitelé starších generací Clia RS. Ti zamíří k Fordu a my jim to rozhodně vymlouvat nebudeme...

Video se připravuje ...
První cena vozu 229.900 Kč (1,2 l/54 kW Authentique)
První cena vozu s testovanou motorizací 564.900 Kč (1.6 T/147 kW Clio RS)
Základní cena testovaného vozu 564.900 Kč (1.6 T/147 kW Clio RS)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 594.900 Kč (1.6 T/147 kW Clio RS)

Plusy

  • Pětiletá záruka
  • Silný turbomotor
  • Design interiéru

Minusy

  • Prostor v podélném směru, stísněná kabina
  • Výhled z vozu, silný zadní sloupek
  • Absence manuálu
  • Prkenný podvozek

Foto: Petr Homolka

Aleš Jungmann
Diskuze (386)
Renault Clio RS
Cena základní sestavy 564 900 Kč
Výbava základní sestavy ESP, čelní a boční airbagy, tempomat, diody denní svícení, elektrické stahování oken, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, dělené zadní sedadlo, automatická klimatizace, R-Link (autorádio, navigace, bluetooth atd.), reproduktory Bass Reflex, přední mlhovky, hands-free karta, podvozek Sport, kožený volant, litá 17” kola a další. Kč
Cena testované sestavy 594 900 Kč
Výbava testované sestavy Paket Cup (+30.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1618
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 147 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 240 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 230
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.1 / 5.1 / 6.3
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 300 / 1146
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1204 / 507
Rozměr pneu: 205/40 R18
Renault Clio RS
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4090
b) šířka (mm): 1732
c) výška (mm): 1432
d) rozvor (mm): 2589
e) rozchod vpředu (mm): 1498
f) rozchod vzadu (mm): 1498
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 920
k) šířka vpředu (mm): 1365
l) šířka vzadu (mm): 1395
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - praděda7
8. 7. 2013 20:02
Re: "Pádlové" řazení
....konečně rozumná řeč. Sporťák bez manuálu je jak revizor bez odznaku...
Avatar - Andromeda
8. 7. 2013 14:12
Re: 5:2
A představ si, že negativní stanovisko ke Cliu RS třeba vyjádřil i mladý Enge v jednom časopise ...
A kolik jsi v něm najel Ty , Hame , že tady od boku mrskáš pošměšné fláky ???
Narážky si klidně dovolím, je to - představ si - můj názor . To je stav, kdy neopisuješ a nepopisuješ zážitky jiných, jak tu o kousek výše předvádíš.
Apropo, ten pán je za to placen, někteří tomu stavu dokonce říkají profík, a jeho řádky slouží jako střípek do mozaiky názorů, jež si čtenář o vozidle vytváří - nebo-li pro Tebe jednodušeji -> má možnost ovlivnit obecné podvědomí o produktu .
Že o testování mluvíš zrovna Ty, jenž doslova zahlucuje prostor převzatými testy, nebo-li tím, co si myslí druzí, v míře neobvyklé -> tedy když se Ti to hodí do Tvé občas demagogické palby na "ideologického" protivníka ...
Avatar - rimow11
6. 7. 2013 09:14
hehe
takže toto auto je horšie ako napr. škoda rapid? ked ma len dve hviezdičky?
Avatar - white label
4. 7. 2013 21:55
Re: Top Gear test Clia RS
Zrovna WR má zkušenosti s PDK bohaté a "dlouhé", viz i "jeho" legendární S1. :-)
Avatar - Ham.
4. 7. 2013 20:16
Re: 5:2
Názor zdejšího testera není ojedinělý.
[odkaz]

Ale i kdyby byl, tak je tvá narážka na kvality Aleše Jungmanna legrační. Ještěže tu nemusíme posuzovat tvoje testerské schopnosti.