Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST VW Golf Variant GTD DSG – Naftové sportování nevoní

Martin Machala
Diskuze (130)
Volkswagen Golf už prošel faceliftem, ještě před tím však otestujeme rychlou naftu GTD ve verzi Variant.


Design, interiér


Když se tak dívám na fotky modernizovaného golfu a porovnávám je s testovaným kombíkem GTD, novinky není úplně lehké najít. Nové světlomety, které můžou být kompletně diodové (v Golfu GTD svítily ještě bixenony, dostanu se k nim), tým designérů ještě přepracoval nárazník. Vzadu jsou pak diody standardem a tím vlastně výčet vnějších změn končí.

Možná do toho mohl Volkswagen víc šlápnout, aktuální golf mi přijde dost nenápadný i na koncernové poměry. Přitom poslední modely už místy docela odvážné jsou, třeba nový tiguan. Vedle něj vypadá šedivý kombík GTD jako o dvě generace starší auto.

V interiéru jsem si užíval tradiční přehlednost a jednoduchost golfu. Měnil bych jenom drobnosti, třeba tlačítka na volantu. Je to nejspíš nějaká vyšší logika, protože na jejich rozložení si musím pokaždé znovu zvykat a přemýšlet, kde co najdu. To se mi v koncernových produktech děje minimálně. Sestřička octavia má volantové ovládání vyřešeno lépe, ve škodovce se neztrácím.

U faceliftu se pak můžeme těšit ještě na příplatkový obří displej s úhlopříčkou 9,2 palce, v testovaném GTD jsem se ještě díval na osmipalcovou „miniaturu“. Pamatuju si, jak mi v době premiéry aktuálního golfu přišla tahle obrazovka neskutečně gigantická. Velká je pořád, ale je fakt, že už trochu mimo zorné pole řidiče.

V poslední době vídáme „tablety“ výš a i když to občas vypadá divně, je to určitě praktičtější řešení.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

V tomto si nepolepší ani faceliftované provedení, se základní architekturou přístrojovky toho Volkswagen moc neudělá. Možná i proto se rozhodl pro příplatkové kompletně digitální přístroje. Osobně bych určitě zůstal u klasiky, ale pro digitální hračičky to může být zábava a mapa navigace bude víc na očích. Co myslíte, bude osmá generace VW Golf ručičky vůbec ještě nabízet?

Teď ke slíbeným bixenonům. Ty opravdu svítí, dokonce bych řekl, že až moc. Kolik já měl najednou kamarádů, kteří na mě vesele blikali! Ne, vážně – nevybavuju si auto, které by v potkávacím režimu takto obtěžovalo ostatní řidiče. Bylo to nepříjemné, na druhou stranu, jak jsem napsal, bixenony Golfu GTD svítily skvěle, což třeba o naší nové dlouhodobě testované atece nejde říct ani náhodou. SUV od Seatu spoléhá v „naší“ verzi výhradně na LEDky a je to tedy dost bída. V tomto směru bych se podepsal pod Tomášův článek, který u diod zmiňoval jejich mnohdy nižší účinnost, související s problematickým chlazením. Zkusím zjistit, jakým typem ateca disponuje, jestli pokročilejším s ventilátory, nebo levnějším pasivním řešením. Tma tmoucí by odpovídala pasivitě.

Zpátky ke golfu. Uvnitř, konkrétně na zadních sedačkách, mi tradičně vadí, že si nelze paty šoupnout aspoň trošku pod zadní sedák. Sedělo by se pohodlněji, omezení platformy MQB je ale jasně dané. Kufr o základním objemu 605 litrů je potom sympaticky objemný, tady má Golf Variant silné argumenty.

Motor, jízdní vlastnosti


Tohle je dobrý dvoulitr

Kdo jste někdy vyzkoušel nejnovější superb s motorem 2.0 TDI 140 kW a převodovkou DSG, patrně jste byli podobně jako já zaskočeni ne úplně přesvědčivou dynamikou. Respektive, takový superb (a samozřejmě i passat) opravdu moc nejede. Důvodů je víc, jak mě nabrífoval kolega Martin Vaculík, může za to příliš velké turbo, které má logicky větší setrvačnost. A taky od něj vedou do mezichladiče silnější trubky, takže musí načerpat větší objem vzduchu, než dosáhne požadovaného tlaku v sání. Motoru tak delší dobu trvá, než se pořádně nadechne a do dvou tisíc se trápí. Dalším faktorem je pak použití šestistupňového DSG, které těch 400 N.m snese jen na pětku a šestku. Tedy na převody, na které už např. moc nepředjíždíme a parametry motoru tak často ani nedoceníme. Třeba už zmíněná dlouhodobá ateca však disponuje DSG sedmistupňovým a v seatu je situace opravdu výrazně dynamičtější.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

A teď už vám snad bude jasné, proč jsem byl z motoru 2.0 TDI s výkonem 135 kW tak nadšený. Starší evoluce čtyřválce TDI bez vstřikování močoviny totiž zatahuje ještě krásně mohutně, navíc bez prodlevy, otáčky jen lehce nad patnácti sty čtyřválci nevadí. Točivý moment se svou nejvyšší hodnotou 380 N.m není od močovinového 2.0 TDI dramaticky daleko, i to však evidentně stačí, aby se mokrému šestistupňovému DSG žilo lépe. Zkrátka, s dynamikou dvoulitr TDI s výkonem 135 kW problém skutečně nemá.

Ani se spotřebou, absenci AdBlue navzdory. Konečný průměr 6,2 litru je krásný výsledek, nejen s přihlédnutím k tuhé zimě, během níž Golf GTD v redakci Auto.cz působil. Výslednou spotřebu neovlivnil ani svižnější dálniční přesun. Zkrátka za 6,2!

Adaptivně za pětadvacet!

Je to možná lehce překvapivé zjištění, ale ani nejrychlejší golfová nafta nenabízí adaptivní tlumiče DCC v základní výbavě. Připlatit si musíte 25.400 Kč a je to nejspíš dobrý nápad.

Bezprostřední porovnání s klasicky odpruženou verzí jsem sice neměl, podvozek DCC ale funguje dobře, komfortnější by však určitě být mohl. Proti standardnímu golfu je o devět milimetrů nižší (nachází se 131 mm nad zemí), odpružení pak o něco tužší. Chápu, v označení jsou písmena GT (to D se mi tam líbí o něco míň než I), takže sportovnější nastavení by mě překvapit nemělo. Hlavně s příplatkovými osmnáctipalcovými koly jsem ale o to víc přemýšlel, proč by vlastně Variant GTD měl být sportovnější.

Snaha Volkswagenu o vznětové GTI je jasná a hlavně marketingově nejspíš i pochopitelná, ale pro každodenní život podle mě úplně zbytečná. Golf Variant GTD vidím jako rychlejší rodinný cesťák, kterému by ze všeho nejvíc seděl za všech jízdních situací jistý, ale v prvé řadě komfortní podvozek. I v nejpohodlnějším režimu je však Golf GTD s osmnáctipalcovými koly o něco tvrdší, než bych si představoval. Sportovní režim byl už pro mě za hranou. A umělé přizvukování, které má zastřít vznětové drkotání, to je jedna z nejvtipnějších věcí, jaké se za poslední roky v autech objevily.

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

V počátcích jsem býval také nedůvěřivý vůči systémům, přibrzďujícím v zatáčce vnitřní přední kolo. Pamatujete na druhou generaci Fabie RS? Stačilo jedno ostřejší kolo v Mostě a fabia přestala brzdit. Projev v oblouku byl navíc nepřirozený, a že takovýto pomocník žral destičky k snídani, obědu i večeři, s tím jste se museli holt smířit. V současnosti je nastavení těchto systémů nepoměrně příjemnější a za volantem vám přijde, že opravdu efektivně pomáhají. Třeba jako XDS v Golfu Variant GTD. Destičky mu tedy nejspíš pořád trochu chutnají, ochota vrhnout se do oblouku je ale střemhlavá. A špérově přirozená.

Spojení dvoulitrové nafty a šestistupňového DSG pak fungovalo bez připomínek. Rozjezdy a popojížděcí manévry jsou v Golfu Variant GT snadnější než v třeba už několikrát zmíněné dlouhodobé atece. Seat, vybavený sedmistupňovým ústrojím, se rozjíždí až moc střelhbitě.

Závěr


Jediná věc mi na Golfu Variant GTD vadila – tvrdší nastavení podvozku. Své určitě udělají osmnáctipalcová kola, už základní myšlenka sportovnějšího vznětového kombíku mi však přijde trošku mimo, dal bych přednost komfortnějšímu pojetí. Golf GTD zkrátka vidím jako rychlejší univerzál, u kterého mě tužší podvozek otravoval.

Vznětový čtyřválec 2.0 TDI s výkonem 135 kW je však víc než dostatečně dynamický, spotřeba kolem šesti litrů reálná, spojení se šestistupňovým automatem bezproblémové. Samotný Golf Variant pak typicky nekonfliktní, dobře vymyšlený, propracovaný, s velkým kufrem a jednoduchou a snadno pochopitelnou přístrojovou deskou.

Nebýt tvrdšího podvozku, bylo by to vlastně ideální rodinné auto. I když trochu dražší – předfaceliftový Golf Variant GTD se s převodovkou DSG prodává od 758.900 Kč.

A teď už jenom stávajícímu provedení poděkovat a těšit se, co předvede faceliftovaný golf. Mohlo by to být zajímavé – nová zážehová patnáctistovka TSI nebo moje oblíbené GTI, které je podle Honzy Mičky po modernizaci v historicky nejlepší formě. Třeba si dáme to nejlepší hned na začátek!

vw golf testy nizsistredni vw golf testy nizsistredni  

Nejlevnější verze modelu441.900 Kč (Golf Variant 1.0 TSI/81 kW Trendline)
Základ s testovaným motorem698.900 Kč (Golf Variant GTD 2.0 TDI/135 kW)
Testovaný vůz bez příplatků758.900 Kč (Golf Variant GTD 2.0 TDI/135 kW DSG GTD)
Testovaný vůz s výbavou1.080.900 Kč (Golf Variant GTD 2.0 TDI/135 kW DSG GTD)

Plusy

  • Silný motor, nízká spotřeba
  • Praktický interiér, velký kufr
  • Jistý podvozek, v zatáčkách efektivní systém XDS

Minusy

  • Tvrdší podvozek
  • Vyšší cena

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (130)
VW Golf Variant GTD DSG
Cena základní sestavy 758 900 Kč
Výbava základní sestavy Sedmnáctipalcová litá kola, automatická klimatizace, bederní opěrky vpředu, boční airbagy vpředu, hlavové airbagy, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, dešťový senzor, dojezdové rezervní kolo, elektrické ovládání oken vpředu i vzadu, elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, halogenové světlomety, kolenní airbag pro řidiče, kožený sportovní multifunkční volant, palubní počítač, rádio Composition Media, sedadla vpředu výškově nastavitelná, sportovní podvozek, tempomat včetně omezovače, zpětná zrcátka elektricky nastavitelná. Kč
Cena testované sestavy 1 080 900 Kč
Výbava testované sestavy Adaptivní regulace podvozku DCC (+25.400 Kč), adaptivní tempomat s funkcí Front Assist (+13.000 Kč), akustický parkovací systém Parkpilot (+13.500 Kč), bezklíčové odemykání Keyless Access (+9400 Kč), bixenonové světlomety s LED diodami (+34.100 Kč), Blind Spot Senzor (+8000 Kč), boční airbagy vzadu (+10.100 Kč), boční skla vzadu a zadní sklo zatmavené (+8900 Kč), digitální radiopřijímač (DAB) (5800 Kč), mlhové LED světlomety (+8200 Kč), navigace Discover Pro (+53.900 Kč), paket Sport GTD (+17.400 Kč), paket zrcátka (+5100 Kč), panoramatické střešní okno (+35.200 Kč), PreCrash (+3600 Kč), prodloužená záruka 4 roky/80.000 km (+6100 Kč), sedadla s potahy alcantara (16.700 Kč), soundsystem Dynaudio Excite (+16.400 Kč), zimní paket (+16.400 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 135 / 3500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 380 / 1750 - 3250
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 229
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.7 / 4.3 / 4.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 605 / 1620
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1495 / 525
Rozměr pneu: 225/40 R18
VW Golf Variant GTD DSG
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4575
b) šířka (mm): 1799
c) výška (mm): 1470
d) rozvor (mm): 2631
e) rozchod vpředu (mm): 1549
f) rozchod vzadu (mm): 1520
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1190
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 975
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1455
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
3. 3. 2017 07:40
Re: DSG
Stale tu vytvaris dojem, ze ten motor je takovej silak, ze ho musis omezovat jako ve ferrari... Ale to je debilita a navic to omezeni je v automatu a plny kroutak pouze na 5. A 6. stupen, takze pri plnem plynu v ramci pravidel na nasich silnicich nikdy... Prevodovka si totiz jeste ve 160 podradi na nizsi stupen, vime?

A jeste jednou se vyjadrim k tomu, tvemu zkouseni.. Jestli ses borec, kterej si projede auto a hodi mi na papir kroutak na jednotlive stupne, tak ja takovy borec nejsem.
A bez primeho bezprostredniho srovnani ( nehlede na to, ze vetsinou to ani realne mozne u jednoho dealera neni) nepoznas nic. A ze jsem nastvanej, ze me nechali zaplatit za silnejsi motor a nasledne z nej udelali motor ekvivalentni k tomu slabsimu? Kdyz me nekdo bere na hul, vetsinou jsem nastvanej...
Avatar - Emel
1. 3. 2017 17:20
Re: Nic, nic, nic
Naftový Focus ST v automatu a kombíku začíná na 800, dáš tam pár věcí jako velkou navigaci a xenony a jsi okolo 900-1M. Octavia RS TDI DSG combi začíná taky 800, má teda LED světla v základu. A konečně, 308GT SW 2.0HDI je 746t - ok, tam jsou s cenou trošku opatrnější, logicky.

Golf GTD Variant je za 758 a ceny příplatků taky nejsou nijak zvlášť šokující...
Avatar - CommonUser
1. 3. 2017 16:24
Re: Nic, nic, nic
marichi ty si nejaky ... co vlastne ?
Chvalov test bol reakcia na iudexa. Citaj a uvidis.
To, ze autocz obmedzilo strukturovanie diskusnych prispevkov, sa musis stazovat inde.
A ze ti to nedava spojitost, to je tvoj problem.

Cenove presahy su normalne do urcitej vysky, tak ako tvorba tried, ci definovanie premiovosti.
1. 3. 2017 09:45
Re: DSG
Kdyby žádný moment neudávali, tak se asi není o čem bavit, že. Kolik má tedy GTB třeba na dvojku nebo trojku, tedy na převodech, které budeš při rychlé jízdě využívat (na rozdíl od sedmičky)?

Chápu, co se snažíš říct. Jak jsem napsal, v technických údajích toho často dost chybí. A to mi vadí. Počítám s tím, že na jedničku, možná na dvojku bude moment omezený. Stejně je problém to přenést s tak krátkým převodem. Nečekal bych, že by to mělo být dostupné až na jeden až dva nejvyšší stupně. Ale jak jsem také napsal, auto soudím podle jízdy. Takže není tak snadné se cítit podvedený. A nějakým vylepšováním na papíře z toho akorát vylezou jako neschopní přetavit papír ve skutečné výkony.

Jen je úsměvné, jak jedna skupina VW obviňuje z toho, že na papíře uvádí nižší hodnoty, aby pak papírově srovnatelnou konkurenci v přímém srovnání rozdrtil. A druhá skupina, že ty hodnoty zase přikrášluje, aby člověka oblbnul a prodal mu šunt. Teď si vyber.
1. 3. 2017 08:44
Re: tak ty chrochtáky sakra změřte ne???
Je zajimave, ze to, co leze z vyfuku benzinaku mi celkem voni, byt kazdy spaluje a voni trochu jinak. No z vyfuku dieselu jeste nevylezlo nikdy nic, co by me aspon trochu pozitivne zaujalo, od brutalniho smradu aut s vykuchanymi filtry az po ojrosest kysely humus...