Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaká je zatím druhá série The Grand Tour? Clarkson a spol. se opakují, ale baví!

David Bureš
Diskuze (6)
Po dvou dílech druhé série show The Grand Tour už víme, že Clarkson a spol. se auty nadále baví a baví tím i diváky. Některé nápady jsou ale hodně povědomé...

Oblíbené trio moderátorů Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May se tento měsíc vrátilo na obrazovky se svým pořadem The Grand Tour, který je vysílaný prostřednictvím služby Amazon Prime. Po dvou epizodách už víme, že trojice Britů nadále srší vtipem a nadšením do aut. Zároveň se ale při sledování pořadu neubráníte dojmu, že jste něco takového už jednou viděli...

První dva díly nám mimo jiné ukázaly, kterak James jí nebo stojí v parku, Jeremy nadává a panikaří a Richard navštěvuje muzeum a nechává se ohmatávat, což byly krátké epizodky na cestě tria po Švýcarsku a Spojených státech amerických. Ano, cestování je v The Grand Tour snad ještě více než v minulé sérii, a to přestože hlavní stan, tedy prostor pro natáčení s publikem, tentokrát zůstává na jednom místě, v Anglii, nedaleko Jeremyho domu.

Snad ještě lepší než dříve je i kamera. Na mnohé záběry je zkrátka radost pohledět, nezadají si s nejlepším filmařským uměním, ať už mluvíme o záběrech na vysoké švýcarské hory nebo na krásné detaily testovaných automobilů. Oko kameramanů zkrátka zaslouží jedničku s hvězdičkou.

Jeremy, James a Richard navíc pořád srší vtipem. Je jedno, zda se právě vysmívají Richardově nehodě s Rimacem Concept_One (to nepochybně bude ještě oblíbené téma) nebo nějakému podivnému detailu na zkoušených vozech. Zvlášť neustálé pošťuchování dokazuje, že tohle jsou tři kamarádi, co spolu klidně někam zajdou i po natáčení. Chemie zkrátka funguje i nadále.

Na druhou stranu je znát, že podobný styl pořadu už Clarkson, Hammond a May dělají pěkně dlouhou dobu, ostatně už od roku 2003, kdy se trio poprvé sešlo v Top Gearu na BBC. Některé nápady se zkrátka opakují, což bylo obzvlášť patrné na švýcarském dobrodružství, při hledání toho nejlepšího z minulosti, současnosti a budoucnosti, což bylo vyjádřeno pomocí Lamborghini Aventador S, Hondy NSX a Rimacu Concept_One. Proplétání se úzkými uličkami nebo uváznutí kvůli nízkému podvozku jsme přece už viděli v Top Gearu, a to v dost podobném duchu.

To naopak jízda po Americe, respektive závod mezi Fordem GT a veřejnou dopravou na trase mezi Central Parkem v New Yorku a Niagarskými vodopády na americko-kanadských hranicích byl už notně originálnější. Takových závodů už Clarkson a spol. sice v Top Gearu absolvovali mnohokrát, tentokrát ale do toho přišel originální prvek Hammondova zranění, kvůli němuž Maye neustále zdržoval. A pro trio nečekaně Hammond vážně upozornil na problémy s přepravou, jakou zažívají tělesně postižení.

V druhém dílu došlo také na test auta, když Jeremy vyzkoušel Mercedes-AMG GT R. O autě jsme se možná moc objektivních informací nedozvěděli, subjektivními pocity byl ale test doslova nabit tak, jak to Jeremy umí nejlépe. Navíc při jízdě s Fordem GT po Americe dokázal, že pořád umí i vyváženě nakombinovat zajímavé informace o voze se svými dojmy. A tak jeho vysvětlení, proč by si zelenou bestii nekoupil, vlastně dává smysl...

Právě díky tomuto testu jsme se konečně dozvěděli, kdo nahradil testovacího jezdce „Američana,“ kterého si diváci neoblíbili. Dění okolo natáčení jsem v poslední době až tolik nesledoval, a tak výběr nového testovacího jezdce byl pro mě velkým (a milým) překvapením. Kdo jím je, však nebudu prozrazovat, mrkněte na epizodu sami...

Změnou prošlo také pásmo s celebritami, když zoufale nudný „Celebrity Brain Crash“ nahradil „Celebrity Face off,“ v němž se proti sobě na speciálním okruhu postaví dvě osoby ze stejného oboru. V prvním díle to tak byli porotci talentových soutěží, v druhém pak „hráči chytající a odpalující míček.“ Přestože já osobně bych se této partie pořád nejraději vzdal, musím uznat, že jízda na čas s Jaguarem F-Type po trati kombinující asfalt s šotolinou je hodně zajímavá. Na druhou stranu, není náhodou něco podobného v „novém, novém“ Top Gearu?

Po prvních dvou epizodách druhé série The Grand Tour zatím nebudu hodnotit, zda je druhá série lepší než ta první, rozhodně ale prohlásím, že Clarkson a spol. jsou stále ve formě. Byť už se po letech opakují. Po takové době tvoření stejně koncipované show to je ale jen logické vyústění... Snad ale v dalších dílech dojde na originální prvky. Upoutávka na nadcházející epizody totiž vypadá slibně.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Dinar
17. 12. 2017 09:28
Na opakování se
mají nárok, opakují se totiž po sobě, problém je spíš v tom, že ostatní (jiné pořady) nikdy nedokázaly nic než napodobovat a opakovat právě to s čím přišli C,H,M, a to bohužel většinou ještě chabě a nevtipně. ;-)
Avatar - Dinar
17. 12. 2017 09:25
Re: zábava!
Jenom ať “trepe svoje múdra” v tomhle zglajchšaltovaném světě jsou ty jeho svérázné názory příjemným připomenutím, že dívat se na věci různě, je normální, velmi často dává jeho výrokům vtipnost právě absurdita dnešní reality.
Avatar - Zappa
17. 12. 2017 04:33
zábava!
je to fajn zabava, hlavne nech je to o autách a hlavne nech Clarkson netrepe svoje múdra a bude to fajné!!!
;-)
Avatar - wakantanka
16. 12. 2017 18:59
Re: Blbec
Tejto akoze kritike sa inak hovori aj TICHA ZAVIST :-)
16. 12. 2017 16:02
Neni potreba moc vymyslet. Lidi to bavi
Jen at se opakujou. Pribehy o lasce se toci dennodenne a presto vznika milion novych, i kdyz vsechna temata jsou uz vycerpana. Takovy porad o autech, jakkoliv se opakujici, je stale super. Doplneny o ruzne narazky na aktualni deni vice ci mene kontroverzni