Tip na vánoční dárek: Chytré multimediální centrum Wodasound s výsuvným dotykovým 7palcovým displejem za necelých 10.000 Kč

Prezentace klienta
Diskuze (4)
Značku Wodasound známe především díky přenosným reproduktorům a sluchátkům. Svou nabídku rozšířila o ucelenou řadu multifunkčních autorádií. Vyzkoušeli jsme nejprodávanější typ o velikosti 1 DIN s výsuvným 7“ displejem.

Značka Wodasound je na našem trhu od roku 2012 a stojí za ní společnost Tomorrows systems, jejímž hlavním businessem jsou profesionální optické sítě, EOC a wi-fi technologie pro přenosy dat. Jak už jsme uvedli, má u nás výhradní zastoupení pro reproduktory X-Mini (www.x-mini.cz) a vyrábí i laděné reproduktory a sluchátka. Vloni do své nabídky produktů zařadila multimediální centra do osobních, ale i nákladních aut či autobusů. Zatímco multimediálních přístrojů o rozměru 2 DIN (178 x 1000 mm) je na trhu poměrně dost, Wodasound jich nabízí opravdu velké množství i s různými operačními systémy, 1DINových přístrojů, což je velikost klasických autorádií (178 x 50 mm), s výsuvným displejem zase až tolik není. Wodasound nabízí hned dva takové přístroje, které se hodí i do starších aut. V praxi jsme si vyzkoušeli nejoblíbenější typ Wodasound 9027DVD 7".

Bohatá výbava

Po otevření poměrně velké krabice nás mile překvapila pečlivost, s jakou jsou jednotlivé komponenty zabaleny. Součástí balení je samotný přístroj, odnímatelný čelní panel s pevným plastovým pouzdrem, dálkový ovladač, GPS anténa a další nezbytná kabeláž včetně dalších externích vývodů na USB disk a propojení s telefonem. V ceně navíc nyní dostanete jako bonus i parkovací kameru, kterou lze připojit. Samozřejmostí je i návod k obsluze v českém jazyce.

Vypadá jako klasické rádio

My jsme si toto rádio vyzkoušeli namontované v užitkovém voze Fiat Ducato. Vypnuté na první pohled vypadá jako obyčejné autorádio. Jakmile ho ale kruhovým ovladačem zapnete, z prostoru nad panelem se vysune sedmipalcový rámeček obsahující dotykový displej o velikosti 6,2“ s velmi slušným rozlišením 800 x 480 px. Ten si uchovává dobré barvy i při pohledu z boku. Sklon displeje jde nastavit v několika krocích tlačítky na panelu rádia, což se hodí, hlavně když do vozu zezadu svítí ostré slunce. Škoda jen, že mechanika neumožňuje natočení směrem k řidiči, ale s něčím takovým jsem se nesetkal ani u konkurence. Dalšími tlačítky na straně řidiče se přímo vstupuje do menu základních funkcí DVD, rádia a navigace, nebo se skáče do základního menu.

Čekám na signál

Od podobných zařízení se očekává bohaté funkční vybavení, a Wodasound v tomto ohledu rozhodně nezklame. Přehraje hudbu a filmy z DVD, USB (jeden slot je přímo na čelním panelu) či SD/MMC karty (schované pod čelním panelem), bleskově se přes bluetooth spojí s telefonem a stáhne kontakty. Umí i přehrát hudbu (neumí však z telefonu přenést názvy skladeb na displej). Rádio si rozumí i se zařízením Apple, součástí balení je i propojovací kabel. Samozřejmostí je rádio a navigace. U rádia se na chvíli zastavme. Nemá digitální tuner, což je trochu škoda, ale pouze klasický FM přijímač. U podobných „levných“ přístrojů jsme se již setkali se slabým a nekvalitním signálem. Pokud si rádio namontujete do moderního automobilu, tak by s tím problém být neměl. „U starších aut ale doporučujeme pořídit si kvalitní anténu se zesilovačem,“ radí Karel Horký ze společnosti Tomorrow systems. V našem Fiatu jsme za celou dobu neměli se signálem problém.

Funkční okna

Wodasound 9027DVD pracuje s nejnovějším operačním systémem pro mobilní zařízení Windows CE 6.0, který díky výkonnému hardware rádia (procesor MTK 3360 800 MHz, 256 MB DDR3 SDRAM) pracuje rychle a „nezamrzá“. Základní menu je rozdělené do osmi velkých oken - navigace, rádio, bluetooth, externí vstup, kalkulačka, média, nastavení a digitální TV tuner, který se však musí dokoupit zvlášť (cca 2000 Kč). Testované rádio ho však mělo a vcelku obstojně fungoval i za jízdy.

Není nic, co by nepřehrál

Už při první zkušenosti s multimediálním zařízením Wodasound jsem byl nadšený z DVD přehrávače. Díky kvalitní optice Hitachi totiž přehrál i notně opotřebované disky, na nichž mám své oblíbené Cimrmany. Jsem totiž líný si je přetáhnout na USB disk či paměťovou kartu. Nicméně Wodasound si poradí prakticky se všemi dnes známými formáty včetně titulků. Opět mile překvapený jsem byl ze zvuku, který dokázaly vyloudit standardní reproduktory. Ty totiž v dodávce nejsou zrovna dvakrát kvalitní. Tuner od Philipsu s výkonem 4x45 W odvádí opravdu dobrou práci.

Pomůže i kamioňákům

Dobrou ruku měli tvůrci i s volbou satelitní navigace, sáhli totiž po osvědčeném software iGo. Jde o funkčně velmi dobře vybavenou a léty prověřenou navigaci s velmi jednoduchým ovládáním a uživatelsky velmi příjemným rozhraním. Na SD kartě dostanete mapové podklady celé Evropy. Nechybí moderní funkce Text to speech, což je umělý hlas schopný číst ulice, čísla silnic apod. Co je velmi zajímavé, mapové podklady obsahují informace pro řidiče kamionů, resp. autobusů. Do výpočtu trasy si totiž můžete nastavit rozměry nebo hmotnost soupravy, takže by vás neměla poslat někam, kam nákladní auta nesmějí. Dokonce jsem v menu objevil funkci, která hlídá pracovní dobu a povinné přestávky řidičů, a to i v případě, kdy jedou tzv. ve dvojce. Z vlastní zkušenosti vím, jak taková věc dokáže profesionálním řidičům pomoci hlavně při plánování.

Levné nemusí být špatné

Během testu jsem nepřišel na nic, co by mě na Wodasoundu vysloveně štvalo. Má překvapivě dobrý zvuk, kvalitní navigaci, kterou ocení i řidiči nákladních aut či autobusů, a DVD přehrávač, jenž si poradí s kdejakým formátem. Určitě potěší i parkovací kamera, která je v ceně jako bonus. Značka Wodasound sice nemá takový zvuk jako Pioneer, nicméně za necelých deset tisíc korun (na e-shopu za 9679 Kč) nabízí překvapivě „hodně muziky“. Navíc má univerzální design, který se hodí i do starších vozů.

Více na http://www.wodasound.com.

Autor: Ing. Michal Štengl

Prezentace klienta
Diskuze (4)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
22. 12. 2021 19:58
Dárek
To vůbec nezní špatně, já jsem teď před vánoci scháněl na poslední chvíli dárek pro bráchu a koupil jsem mu nakonec podle recenzí u 2din: https://www.2din.cz/ pěknou repro soustavu. Tak doufám, že se mu bude líbit.
Avatar - Barrichello
16. 11. 2016 22:08
na ebay
za směšné peníze, 2 DINy už od 2 táců, s navi od 3, a s androidem 4.4 od 4,5 a s 5.1 od 6ti >:D >:D >:D >:D možnost dokoupit DAB, TV, přední kameru, 3G net atd
Avatar - Pepa_007
16. 11. 2016 17:08
Komentář
1 DIN ... to nezní špatně.
Windows Embedded CE 6.0 z roku 2009.
6,2“ s velmi slušným rozlišením 800 x 480 px.... JENOM 800x480??
CPU nic moc, ale asi stačí.
Je display typu IPS?
... ještě tak vysoká cena.....
Ufff asi jsem už zhýčkanej tabletem.... :-(

Má představa by byla mít rádio s integrovaným tabletem s WIndows 10 či Android 6.0.
16. 11. 2016 12:18
fajn
na ALIkovi za 150 doliku. co tam mate dal