Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tisíce Brazilců protestovaly proti propouštění v automobilkách

redakce AUTO.CZ

Tisíce dělníků demonstrovaly nedaleko brazilského Sao Paula proti plánovanému propouštění v závodech zahraničních automobilek. Výrobci automobilů Volkswagen a Mercedes-Benz nedávno oznámili zrušení více než tisícovky pracovních míst. Jejich krok zvyšuje napětí v brazilském automobilovém sektoru, ve kterém se zaměstnanost loni snížila o téměř devět procent, informovala agentura Reuters.

Dnešní demonstrace se konala na dálnici mezi největším brazilským městem a největším místním přístavem. Podle policie se protestu zúčastnilo 7000 dělníků společností Volkswagen, americké automobilky Ford Motor Company a divize pro výrobu nákladních vozů Mercedes-Benz z koncernu Daimler. Svaz, který protest uspořádal, odhadl celkovou účast na bezmála 30.000 lidí.

Automobilky měly loni v Brazílii špatný rok. Důvěra spotřebitelů se pohybovala na nízké úrovni - podkopaly ji rostoucí úrokové sazby a končící daňové úlevy. Výrobci aut na tento vývoj reagovali osekáváním nákladů a ukončili tak dohodu s brazilskou vládou, že se budou vyhýbat propouštění.

Nejmenovaná zástupkyně společnosti Mercedes-Benz podle Reuters potvrdila, že dělníci této automobilky se dnešního protestu zúčastnili. Produkce v místním závodu na výrobu nákladních aut byla zastavena. Volkswagen uvedl, že dělníci v jeho továrně nazývané Anchieta zastavili výrobu minulé úterý, obnovena dosud nebyla. Na jeden den se kvůli demonstraci zastavila výroba i v místním závodu Fordu.

redakce AUTO.CZ