Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tisíce lidí v Pardubicích nemají dokončený převod auta

redakce AUTO.CZ

Pardubický registr vozidel eviduje 6500 vozidel, která nemají dokončený převod. Za několik měsíců se jejich počty snížily o tisícovku. Povinnost převést vozidlo mají řidiči do konce června, jinak bude jeho provoz nezákonný. Na úřadě je teď čekají hodinové fronty.

"Lidé si řeší letité nepořádky, na některé platí jenom represe. Nedohlásili si svá auta mnoho let, máme tady rekordmana z roku 2001, který jezdil s nepřihlášeným autem," dodala úřednice Renata Satrapová.

Ve skutečnosti 6500 lidí na registr vozidel nepřijde. Budou jich podle odhadů úřednic patrně stovky. Úřad v případě velkých front prodlouží otevírací hodiny. Kdo nestihne polopřevod zajistit do konce měsíce, může si ještě podat aspoň žádost, řekla Kristýna Vojáčková z úřadu.

"Já se domnívám, že většina vozidel v polopřevodu už neexistuje, je to elegantní způsob, jak se jich zbavit," dodala Vojáčková.

Již od rána byly chodby registru plné. Větší nápor u přepážek je patrný asi měsíc. Starší žena dnes přišla v sedm hodin a již před ní byla dvacítka dalších čekatelů. Doufala, že má všechny doklady v pořádku a nebude muset přijít znovu. "Syn měl odložené auto a je dva roky v zahraničí. Řešíme přepis malého techničáku, mám od syna plnou moc, abych to mohla uskutečnit. Byli jsme tu s manželem už dvakrát, ale pořadníky byly plné".

Ministerstvo dopravy tento týden zahájilo osvětovou kampaň, která motoristy upozorňuje na to, že mají čas pouze necelé tři týdny. Dokončení převodu na současného majitele považují někteří řidič za zbytečnost.

"Tahají z lidí jenom peníze. Je jedno, jestli je dohlášené na nového majitele, pokud platí pojistku a je za něj odpovědný," mínil jeden z čekajících ve frontě.

redakce AUTO.CZ