Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toskánsko: Moře i památky

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Mnozí Češi jezdí do Chorvatska pravidelně na stejné místo. Toskánsko nabízí tolik možností, že by tam bylo potřeba jezdit minimálně stejně často jako na Balkán.

Toskánsku (italsky Toscana) mají slavná města jako Florencie, Pisa, Siena, Lucca, Arezzo a přístav Livorno. Země je plná uměleckých skvostů. Tvořili tu Leonardo da Vinci i Michelangelo Buonarroti. Carrara je zdrojem bílého mramoru a Chiusi se pyšní etruskými památkami. Za sochou Michelangelova Davida ve Florencii se vydá snad každý návštěvník. Když už jsme u historie, ekonomiku Toskánska pozvedl v 18. století velkovévoda František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. Zmodernizoval hospodářství a země se stala velkým zdrojem jeho příjmů. Z reforem tohoto Habsburka s obchodním nadáním těží region vlastně dodnes. Florencie se v roce 1865 stala dokonce nakrátko hlavním městem sjednocené Itálie a toskánský dialekt se stal základem spisovné italštiny.

Kvůli památkám leckdo opustí pláže u Tyrhénského moře, které bývají příjemnější než na druhé straně italské boty (Bibione, Rimini). Pobřeží v Toskánsku je sice také poseté letovisky u širokých pláží (Bibbona), najdete tu však i intimní pláže v zátokách s piniovými hájky, poskytující příjemné individuální prostředí. Oblast ovšem patří mezi ty finančně náročnější. Mezi mondénní střediska náleží Viareggio i poloostrov Monte Argentario, který si oblíbili i čeští podnikatelé. Mají tu čisté moře, menší pláže, malebné přístavy. Region Grosseto dokonce nepovoloval stavbu obrovských turistických komplexů, jenže severní strana poloostrova nakonec podlehla. Oblast je zajímavá i pro automobilisty: Strada Panoramica nabídne nádherné výhledy na skalní zátoky, zálivy i bizarní útesy.

O rozmanitosti Toskánska hovoří i to, že zatímco v dubnu se ještě pod vrcholky Apenin lyžuje, tak u Tyrhénského moře se otužilci již koupají a opalování na plážích je samozřejmostí. Jen v zimě, která je na pobřeží poměrně mírná, je tu pusto prázdno… Toskánská léta jsou horká (27-31 stupňů Celsia), ale v horských partiích bývá v parném létě docela příjemně, vane zde totiž i v létě chladný až studený vítr. V údolích počítejte s takřka vnitrozemským podnebím, horké dny střídají studené noci.

Některá toskánská města najdete ukryta za etruskými hradbami. Zajímavé jsou výlety do středověkých náhorních městeček, která si zachovala svou osobitost.

Toskánsko představuje oživlou historii a působí současně takřka jako reklama na harmonii mezi starým a novým, na schopnost skloubit přání turistů a místních obyvatel.

Tip na výlet: Zelené Toskánsko moc dobře chutná

Toskánsko uchvátí také svou vesnickou krajinou. Půvabná údolí a jejich svahy jsou i úrodné. Právě tady je zdroj tak chutných a kvalitních pokrmů. Pestrá zemědělská krajina lahodí i očím zelenými stráněmi, vinicemi, olivovými háji a alejemi cypřišů. Venkovské statky se dochovaly téměř nedotčené od dob, kdy byly založeny na vrcholcích pahorků. Regionální kuchyně patří mezi velké turistické magnety Toskánska. Oblíbená je zde zvěřina i mořské ryby, k nimž patří zdejší slavná vína (červená chianti a brunello di Montalcino, bílé vernaccia di San Gimignano). Agroturistika je tady doma. Mezi místní speciality náleží např. bílé fazole ze Sorany a sádlo z městečka Colonnata. Kaštany z okolí hory Amiata jsou zase zdrojem kaštanové mouky používané do cukrářských výrobků. Nejznámějšími toskánskými specialitami jsou bistecca alla Fiorentina, což je málo propečený obrovský biftek s kostí, polévka ribollita (kapusta, fazole, den starý toskánský chléb) či pollo alla Fiorentina (kuřecí prsa, špenát, cibule, celer, paprika, česnek, parmezán, drobky chleba).

autotip autotip

Šikmá věž v Pise

Nejproslulejší šikmá stavba světa je z bílého mramoru, vysoká 56 m a najdete ji na Náměstí zázraků v Pise. Věž se už rok po zahájení výstavby ve 12. století naklonila kvůli mělkým základům v měkkém podloží. Stavitelé se pokusili kameny a větvemi náklon zastavit, což se podařilo, ale časem

nastal náklon na druhou stranu. O sto let později se nový stavitel pokusil o nápravu tím, že další patra stavěl mírně vychýlená na opačnou stranu. Na

sklonku 20. století se náklon zvětšil na 5 m, ale moderními stavebními postupy se jej podařilo ustálit na třech metrech. Od roku 2001 je věž opět přístupná veřejnosti.

autotip autotip

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Florencie 1033 km, 11:00, 62 l/2015 Kč*
  Pisa 1106 km, 11:30, 66 l/2145 Kč*
Mýto/známka/tunely cca 100 euro (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 15 500 Kč
Apartmán od 10 000 Kč
Kemp od 5500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Ceny v sezoně (srpen) až 2,5-3x vyšši než na jaře a na podzim.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)