Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TOYOTA a PSA jdou společně do ČR !!

Michal Fokt
Diskuze (10)
Ve čtvrtek ráno, tedy již zítra, by se mělo oficiálně potvrdit vítězství Kolína ve výběrovém řízení na výstavbu společného výrobního závodu Toyoty a PSA (Peugeot, Citroën)!!!

Ve čtvrtek ráno, tedy již zítra, by se mělo oficiálně potvrdit vítězství Kolína ve výběrovém řízení na výstavbu společného výrobního závodu Toyoty a PSA (Peugeot, Citroën)!!!

Tak tohle je pro český průmysl bez nadsázky zpráva roku - týdeník Euro oznámil, že již padlo konečné rozhodnutí o vybudování automobilového závodu Toyoty a PSA v Kolíně. To by se mělo definitivně potvrdit oficiální cestou již zítra, tedy ve čtvrtek 20. prosince, přestože zúčastněné společnosti ještě před pár dny svorně prohlašovaly, že se tak stane až v průběhu ledna.

Informaci o tom, že má již Toyota a PSA (Peugeot, Citroën) o umístění závodu v Čechách jasno, zveřejnil již před nedávnem největší japonský ekonomický deník Nihon Keizai Shimbun, mluvčí Toyoty to však tehdy pochopitelně dementovali.

Automobilky Peugeot a Toyotou budou v Kolíně vyrábět čtyřmístné miniautomobily, které se svými rozměry budou asi nejvíce blížit Fiatu Seicento, půjde tedy o menší vozy, než Toyota Yaris a Peugeot 206. Jejich roční produkce by měla činit 300 tisíc kusů.

Do kolínské továrny a vývoje vozu bude PSA a Toyota investovat asi 1,5 miliardy eur, což je více než 47 miliard korun. Nově vzniklá automobilka dá práci třem tisícovkám lidí a dalekosáhlý vliv bude mít její produkce též na obchodní bilanci České republiky, kterou již drahnou dobu drží v únosných mezích jiný výrobce automobilů - mladoboleslavská Škodovka.

Rozhodnutí Toyoty a PSA by také mohlo přesvědčit k dalším investicím dosud váhající společnosti i z dalších odvětví. Šance, že by u nás postavila továrnu ještě další automobilka ale již není zrovna velká, přestože o kolínskou lokalitu projevila před nedávnem zájem též Kia. Nebylo by však špatné, kdyby agentura Czechinvest nabídla zajímavou destinaci i této jihokorejské automobilce, třeba v některé značnou nezaměstnaností postižené oblasti naší republiky.

O dalším dění kolem Kolína a Toyoty vás budeme průběžně informovat, tak jako jsme to i navzdory překvapivému nezájmu většiny ostatních médií dělali dosud.

..........

Jak již jistě víte, ve čtvrtek byl záměr vybudovat v Kolíně továrnu již definitivně potvrzen. Smlouvy mezi automobilkami o výstavbě závodu budou podepsány již v lednu 2002 a poté již nic nebrání tomu, aby byla zahájeny výstavba. Ta by měla být dokončena v roce 2005, kdy se v Kolíně rozeběhne výroba automobilů. Chystaný miniautomobil bude podle prvních informací poháněn litrovým zážehovým motorem, nebo turbodieselem o objemu 1,4 l.

Michal Fokt
Diskuze (10)