Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arctic Trucks Toyota Hilux: Dobytí jižního pólu

David Bureš
Diskuze (12)
Čtyři Toyoty Hilux dojely v prosinci na jižní pól a taky zpět.

Expedice se zúčastnili členové Indického národního centra pro výzkum Antarktidy a oceánu (NCAOR), kteří zkoumají strukturu sněhu, terén ledovců a podloží skryté pod ledem.

Čtveřice vozů určená k téměř měsíční expedici byla upravena islandskou společností Arctic Trucks, která se specializuje na Toyoty s pohonem všech kol do náročného terénu.

Změny provedené na vozech zahrnovaly úpravy předního i zadního zavěšení, motor byl přestavěn na spalování leteckého paliva, navíc mu bylo dodáno přídavné vyhřívání a mazání. Převodovka dostala převody pro jízdu do velkých stoupání.

Kola byla obuta do větších pneumatik s nízkým tlakem 1,379 baru (standardní Hilux přitom používá tlak 1,441 baru). Výbava aut dále zahrnovala jeřáb pro nakládání věcí na korbu a naviják.

Trasa dlouhá 4.600 km vedla ze stanice Maitri na jižní pól a zpět. Automobily se musely postavit extrémním podmínkám, které zahrnovaly výšky překonávající 3.400 m. n. m. a velmi nízké teploty, pohybující se kolem -40° C. Nejnižší zaznamenaná teplota byla dokonce -56° C.

Automobily používaly letecké palivo A1, které má nižší teplotu tuhnutí než běžné letecké palivo. Jeho spotřeba se s hodnotou 50 l/100 km zdá vysoká, nicméně je to méně než u ostatních vozů při jízdě v těchto klimatických podmínkách. Motory přitom pracovaly ve dne v noci, aby palivo v nádržích nezamrzlo.

Hodnota spotřeby byla pro expedici důležitá, protože barel paliva stojí na Antarktidě asi 10.000 dolarů. Díky nízké spotřebě mohla expedice dotankovat jen jednou, asi 1.500 km od startu. Vozy rovněž dosáhly vyšší průměrné rychlosti, než jakou členové expedice dopředu plánovali.

Polárníci si pochvalovali i nosnost auta 1,5 tuny a tažnou sílu 3 tun. Vedle nezbytné výbavy posádky vezl každý automobil náhradní díly a 1.280 litrů paliva.

Odolnost Toyoty Hilux dokázal už legendární Top Gear. Nejprve se členové pořadu vydaly v Toyotě Hilux na severní pól, poté James May vyjel na chrlící islandskou sopku Eyjafjallajökull.

David Bureš
Diskuze (12)
29. 12. 2010 16:22
Re: Mam ho...
V lete je tu take teplo, jako v kontinentalni Evrope, samozrejme pres 30 to jde jen malokdy :-) , ale ledovce jsou ledovce, tem leto nevadi :))
29. 12. 2010 16:21
Re: Mam ho...
>:D jedine na sanich za autem,coz take neni k zahozeni ;-) ...
Avatar - Johny.Rico
29. 12. 2010 11:33
Re: Mam ho...
Zdar... čtu tu příhodu s Alfou a se servisem... masakr :-/
29. 12. 2010 09:47
Re: Mam ho...
Už plánuju plnej autobus. Vozíš i víkendy a svátky? >:-[] :-)
Avatar - Vrrrr
29. 12. 2010 08:59
Re: Mam ho...
Tak na to sa chystam a snad ked sa naskytne trocha casu (do maja som uuuplne busy) sa ozvem a budem rad ked aspon ukazes, kde sa da dobre povozit. Viem, ze AT to aj prenajimaju na 3 dni, tyzden a pod. takze ked sa rozhodnem vybehnut urcite sa ozvem. Tento tip na letnu dovolenku je super ked je tu teplota nad 30 a vsetci sa rutia do krajin, kde je aspon 40, ja rad vybehnem k Vam :yes: