Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota bude ve Francii od roku 2012 vyrábět další hybridní model

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Toyota od roku 2012 rozšíří výrobní program svého francouzského závodu Valenciennes o malý vůz s hybridním pohonem.

Nejnovější rozhodnutí zapadá do strategie automobilky Toyota nasazovat plně hybridní pohon u stále vyššího počtu modelů. Od roku 2000 se v Evropě prodalo bezmála 300 tisíc vozů Toyota a Lexus s hybridním pohonem.

Toyota Motor Manufacturing France bude druhým evropským závodem automobilky Toyota, kde se budou vyrábět vozy s hybridním pohonem. Prvním je závod Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK), který v červnu 2010 spustil výrobu modelu Toyota Auris s hybridním pohonem. Hybridní Auris byl na trhu přijat s nadšením; počáteční výrobní kapacita pro rok 2010 je již prakticky vyprodána.

Francouzský závody Toyoty je již od roku 2001 evropským výrobním závodem pro model Yaris. Dodnes se v TMMF vyrobilo přes 1,82 milionu vozů. Je zde zaměstnáno více než 3.000 pracovníků a výrobní kapacita závodu činí 270.000 vozů ročně.

Do závodu bylo od jeho založení investováno celkem 920 mil. eur. Zavedení výroby vozů s hybridním pohonem si vyžádá další investice ve výši 53 mil. eur.

Toyota v příštích letech uvede na evropském trhu několik nových hybridních modelů, včetně vozu, který se bude vyrábět ve francouzském Valenciennes. Cílem automobilky Toyota je nabízet do deseti let hybridní variantu u všech modelů značek Toyota a Lexus.

Automobilka zatím nepojmenovala chystaný model, zahraniční média však mluví o hybridní verzi nového Yarisu. Honda představí přímého konkurenta - hybridní Jazz - už příští týden v Paříži.

Ondřej Láník
Diskuze (0)