Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius C: Malý hybrid neoficiálně

David Bureš
Diskuze (0)
Na internet unikl katalog k novému plně hybridnímu modelu od Toyoty.

Toyota začne na jaře 2012 vyrábět nový hybridní hatchback Prius C, který bude o něco větší než model Yaris. Díky úniku katalogu k chystanému vozu už víme, jak bude sériový Prius C vypadat. Jeho vzhled se bude radikálně lišit od studie přestavené na letošním detroitském autosalonu.

Zatímco příď konceptu se podobala hlavně miniautu iQ, sériová verze bude mít svým vzhledem mnohem blíže k Yarisu a Priusu. Zákazníci se minimálně v Japonsku dočkají i několika stylistických paketů karoserie.

Uvnitř najdeme stejný volant jako v Priusu, po vzoru většího hybridního bratříčka je displej se sdruženými ukazateli umístěn uprostřed palubní desky. Toyota pro Prius C nabídne několik barevných variant interiéru.

Součástí hybridního ústrojí Priusu C bude 1,4litrový zážehový čtyřválec o výkonu 54 kW v 4800 min-1 a točivém momentu 111 Nm v 4000 min-1, který bude doplněn elektromotorem o výkonu 45 kW a točivém momentu 169 Nm. Celkový systémový výkon má činit 73 kW.

Ve specifickém japonském jízdním cyklu JC08 by měla být spotřeba paliva 2,5 l/100 km.

Nejmenší z rodiny Priusů bude dlouhý 3.995mm, široký 1.695mm a vysoký 1.445mm, rozvor náprav je dlouhý 2.550 mm. Prius C tak bude o 11 centimetrů delší než Yaris, rozvor bude delší o 4 centimetry.

Mezi konkurenty Priusu C řadí Toyota Hondu Jazz Hybrid, ale také Mazdu 2 s atmosférickým čtyřválcem 1,3 Skyactive o výkonu 62 kW.

Sériová verze Toyoty Prius C se ve variantě pro japonský trh oficiálně představí na letošním autosalonu v Tokiu, jaký bude Prius C pro Evropu, se pravděpodobně dozvíme na ženevském autosalonu 2012.

David Bureš
Diskuze (0)