Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Project Portal je plně funkční tahač s palivovými články

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Toyota představila vývojový prototyp, který na první pohled vypadá jako běžný tahač návěsů značky Kenworth, ale od něj se odlišuje svým pohonným systémem.

Toyota patří k hlavním propagátorům osobních automobilů s palivovými články, což ostatně nejlépe demonstruje její model Mirai a nyní pod označením Project Portal představuje i těžký nákladní automobil, jehož pohonný systém rovněž využívá palivových článků.

Toyota Project Portal není pouhým výstavním konceptem, ale jedná se o plně funkční tahač, který má být nasazen do provozu v přístavu v Los Angeles. Data získaná z jeho provozu pak mají posloužit k ověření současných předpokladů o přednostech nákladních vozidel s palivovými články a zároveň pro další vývoj.

Právě díky svému určení neohromuje tento tahač futuristickým designem, ale na první pohled působí jako běžný model značky Kenworth, od níž pochází podvozek i kabina využitá pro Project Portal.

Z vlastního vývoje a produkce japonské automobilky Toyota naopak pochází pohonný systém tahače, který disponuje výkonem 493 kW a točivým momentem 1796 N.m. Potřebnou energii pohonnému systému poskytují palivové články ze dvou vozů Toyota Mirai, které doplňuje baterie s kapacitou 12 kWh.

Toyota Project Portal si poradí s hmotností do 36 tun a jeho dojezd se pohybuje okolo 320 km, což má být pro každodenní provoz při překládce v přístavu naprosto dostačující.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - wakantanka
26. 4. 2017 14:11
Re: Moment!
"což má být pro každodenní provoz při překládce v přístavu naprosto dostačující"
na marko tých 36 ton celk. hmotnosti. Toto nie je určené na križovanie kontinentu. :-)
Avatar - wakantanka
26. 4. 2017 14:09
Re: 12 kWh
je pravda, že naformulované to nie je úplne najlepšie a musel som sa nad tým pri čítaní článku zamyslieť, ale bez hľadania iných zdrojov mi to vychádza ako jediné logické vysvetlenie :-)
26. 4. 2017 11:54
a opet uzasna novinarina
a opet tu mame nejuzasnejsi novinarinu na auto.cz

takze si to shrnme, na internetu je prez 1000 clanku o tomto projektu na zahranicnich i ceskych servrech, a na auto.cz to se spozdenim asi 14 dni uvedou a to formou ktera neni ani cela co se faktu tyce, a jeste se pletou jednotky ve kterych se ma dany tahac pohybovat >:D vlastne jsme se na auto.cz dozvedeli par nesmyslu ktere ani nedavaji smysl >:D uzasna prace :yes:
26. 4. 2017 11:16
Re: 12 kWh
Takhle by to logiku určitě mělo, ale v článku je to napsané jinak.
Avatar - wakantanka
26. 4. 2017 10:05
Re: 12 kWh
Mno neviem, ja som to pochopil tak, že si to vyrába energiu v palivových vodíkových článkoch. Teda s plnými nádržami vodíku to urazí 320 km. A 12kWh je kapacita bateriek ktoré dodávajú energiu motoru s ďaleko vyšším výkonom. Teda akýsi medzisklad energie.