Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota prý chce plně obnovit domácí výrobu začátkem roku 2012

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Toyotu v roce 2011 omezovaly přírodní katastrofy. V době kdy se prakticky vyrovnala s následky zemětřesení v Japonsku, přišly povodně v Thajsku.

Největší japonská automobilka Toyota Motor hodlá vrátit výrobu v domácích továrnách na normální úroveň začátkem příštího roku. Firma to podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací sdělila svým dodavatelům. Toyota byla nucena výrobu omezit kvůli nedostatku součástek z Thajska, které bylo zasaženo rozsáhlými záplavami.

Problémy související se záplavami v Thajsku přišly v době, kdy se automobilka snažila nahradit výpadek výroby způsobený březnovým zemětřesením v Japonsku. Toyota kvůli záplavám zastavila výrobu ve svých třech thajských továrnách. Jejich provoz hodlá částečně obnovit 21. listopadu. Výroba Toyoty v Japonsku nyní kvůli nedostatku thajských součástek dosahuje pouze 70 až 80 procent plánované úrovně.

Automobilka si podle zdroje agentury Reuters hodlá do konce letošního roku zajistit dodávky alternativních součástek a začátkem příštího roku chce domácí výrobu vrátit na původně plánovanou úroveň. Podobně by prý ráda obnovila plnou výrobu také v zahraničních závodech.

To odpovídá očekáváním analytiků, podle kterých se Toyota z negativních důsledků záplav v Thajsku zotaví poměrně rychle. Automobilka již dříve upozornila, že výpadky ve výrobě by tentokrát neměly být tak rozsáhlé, jako tomu bylo po březnovém zemětřesení v Japonsku.

"Domníváme se, že vyřešení problémů v dodavatelském řetězci způsobených záplavami v Thajsku zabere jeden a půl až dva měsíce," uvedl analytik automobilového sektoru Takaki Nakaniši ze společnosti Bank of America Merrill Lynch. "Máme dojem, že firma nahradí většinu produkce ztracené v říjnu až prosinci před koncem obchodního roku (31. března)," dodal. Analytik Masataka Kunugimoto z makléřské firmy Nomura Securities odhadl, že Toyota v důsledku záplav přijde o produkci zhruba 250.000 vozů.

Automobilka tento týden kvůli nejistotě ohledně dopadů záplav v Thajsku na výrobu stáhla odhad svého celoročního zisku. Toyota byla loni z hlediska objemu prodeje největší automobilkou na světě. V letošním prvním pololetí se však podle agentury AP v důsledku problémů způsobených březnovým zemětřesením v Japonsku propadla na třetí příčku za amerického rivala General Motors a německého konkurenta Volkswagen.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)