Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota se zřejmě v roce 2007 stane světovou automobilovou jedničkou

Ondřej Láník
Diskuze (155)
Po osmi desetiletích vlády GM se v roce 2007 pravděpodobně dočkáme velkého střídání.

Automobilka Toyota se zrodila v roce 1933 jakožto automobilová divize společnosti Toyoda Automatic Loom Works (dnes Toyota Industries Corporation). Již o rok později vznikl v laboratořích společnosti první spalovací motor, jenž za další rok poháněl první prototyp vozu. Události dostaly rychlý spád, v roce 1936 se rozběhla sériová výroba vozu s označením AA. V roce 1937 vznikla samostatná společnost Toyota Motor Co. V roce 1957 Toyota vstoupila na americký trh a rychle se tam zabydlela.

Od té doby Toyota rozšiřovala svůj vliv a obsazovala jeden trh za druhým. Na sklonku dvacátého století se zařadila mezi největší automobilové producenty světa a začala nebezpečně šlapat na paty kdysi neohroženému koncernu General Motors. Analytikové už tehdy předpovídali, že Toyota nakonec General Motors předstihne a stane se světovým automobilovým producentem číslo jedna. Před Vánoci Toyota uspořádala tiskovou konferenci, na níž odhalila smělé plány na následující rok.

V příštím roce je naplánována výroba 9,42 milionu automobilů pod křídly Toyoty. Sem patří větve sdružené pod značkami Toyota, Daihatsu a Hino. Nový firemní rekord bude znamenat čtyřprocentní meziroční nárůst proti výsledkům roku 2006. Letos již přitom výroba vzrostla meziročně (oproti roku 2005) o 10 %, když dosáhla počtu 9,04 milionu automobilů. Možná již v roce 2008 pak dojde k další revoluci, protože Toyota se jako původem japonská automobilka může stát největším výrobcem automobilů na americkém území.

Toyota zvyšuje výrobu prakticky každá měsíc již více než 2 roky. Za úspěchem podle některých odborníků stojí zvyšující se poptávka po úspornějších vozech na velkých trzích jakým je například USA. Zapomenout bychom ale neměli na léta pěstěný výrobní systém a péči o kvalitu výrobků.

Ondřej Láník
Diskuze (155)
Avatar - borovička pivo ako je tu živo
Re: Totéž se říkalo vloni i předloni
boh ochraňuj subaru pred maniermi toyoty, mám jednu aj druhé a to sa nedá porovnať. Outback je vyladené auto, ktoré sa na nič nehrá, landcruiser je "silák" ale keď príde na lámanie chleba tak je to nie je až také vážne so spoľahlivosťou a výdržou
Avatar - borovička pivo ako je tu živo
Re: Kvalita toyot?
nechcel by si to ísť každý deň predčítavať mojej J120? Pretože tej to zabudol niekto z japonských súdruhov povedať :)
Avatar - Lonestarstate
29. 12. 2006 13:48
Re: Totéž se říkalo vloni i předloni
Isuzu? To je ta bezvýznamná značka, kterou Toyota koupila od GM? Aspoň mám tušení, že s ní něco GM mělo vzhledem k tomu, že většina modelů jsou převlečený Chevrolety. :-)
Avatar - Lonestarstate
29. 12. 2006 10:35
Totéž se říkalo vloni i předloni
A kde je Toyota? Stále druhá. V klíčových USA prodá tak 2/3 toho, co GM. Můj odhad je ten, že 2007 to ještě nebude.
29. 12. 2006 08:17
:-)
AA ako prve auto? - vyzera slusne... [odkaz]