Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota stahuje 2,27 milionu vozů kvůli potížím s airbagy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Více než dva miliony kusů modelů Yaris a Corolla automobily Toyota musí do servisu. Důvodem jsou problémy s airbagy.

Japonská automobilka Toyota oznámila, že stáhne 2,27 milionu vozidel na celém světě včetně typů Corolla a Yaris, kvůli problému s airbagem. Informovala o tom agentura AFP. Mluvčí firmy sdělil, že nafukování airbagu u dvou desítek modelů může být defektní a v nejhorším případě může způsobit požár. Stahování se týká 650.000 vozidel v Japonsku a 1,62 milionu v ostatních zemích.

Už v loňském roce největší japonská automobilka Toyota kvůli potenciálně vadným airbagům stahovala 1,73 milionu vozů, z toho asi 2500 aut v České republice.

Obavy vyvolávaly airbagy pro sedadlo vedle řidiče u automobilů vyrobených v první polovině minulého desetiletí. Ty by nemusely fungovat správně kvůli možné závadě v pyrotechnickém zařízení, díky němuž se airbagy nafukují. Toyota sdělila, že o problému airbagů dostala celkem pět zpráv z USA a Japonska. Nedošlo ale kvůli tomu k žádnému zranění ani úmrtí. Vadné nafukovací zařízení firma vyměnila za nové, což by mělo u většiny modelů trvat zhruba jednu až dvě hodiny.

Toyotu zasáhly v letech 2009 až 2010 problémy s nechtěným zrychlováním jejích vozů a byla nucena svolat po celém světě k opravám přes osm milionů aut. Rozsáhlé stahování automobilů k opravě mělo dočasně negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
13. 6. 2014 23:11
TOYOTA
Áno, Toyota sa o svojich zákazníkov stará. Nikto nie je ani bez chyby, ani neomylný. Navyše ide zväčša o nakupovaný výrobok, kde je ešte ťažšie udržať kvalitu ako doma. Hra s otvorenými kartami je sympatická, aj keď sa nájdu aj "experti", ktorí za ňu posmešne na Toyotu ukazujú prstom. Neprávom.